LinkedIn profiel aanmaken

LinkedIn profiel maken
Op zoek naar werk, werknemers of contacten? Handleiding voor het aanmaken van een LinkedIn profiel.




LinkedIn profiel aanmaken

LinkedIn is een internationaal netwerk voor het het onderhouden van zakelijke contacten. Het is vooral bedoeld voor mensen die werk of werknemers zoeken, hun bedrijf willen promoten, of contacten onderhouden met (ex)collega's. In een LinkedIn profiel ligt de nadruk op werkervaring en opleiding. Je kunt hier actief je netwerk vergroten door contacten te leggen met - bijvoorbeeld - collega's, bedrijven en opdrachtgevers. Een basisaccount bij LinkedIn is gratis.

Kijk voor het snel maken van een CV via invulvelden op: CV maken

Profiel aanmaken

  1. Ga naar LinkedIn.
  2. Vul je persoonlijke gegevens in en klik op Nu lid worden. Het e-mailadres dat je hier opgeeft is niet definitief. Je kunt later zonodig meerdere e-mailadressen gebruiken en kiezen welke je zichtbaar wilt maken voor je connecties op Linkedin.
  3. Locatie. Vul je land en postcode in
  4. linkedin-profiel-maken
  5. Functie en bedrijf. Vul de naam van je meest recente functie in. Als je werkzaaam bent bij een bedrijf begin je de bedrijfsnaam te typen. In de meeste gevallen kun je het bedrijf nu kiezen uit een lijst. Als het bedrijf of instelling er niet bij staat moet je na het aanmaken van het profiel een bedrijfspagina aanmaken, en aan je profiel koppelen.
  6. linkedin-profiel-maken
  7. Geef bij bedrijfstak aan wat je doet (en niet de bedrijfstak van het bedrijf waar je werkt). Als je logistiek medewerker bent in een ziekenhuis kies je voor Logistiek, en niet voor Gezondheidszorg.
  8. LinkedIn vraagt waar je het netwerk voor wilt gebruiken. Kies bij twijfel voor de laatste optie.
  9. LinkedIn vraagt nu om een code in te vullen, die ze aan je e-mailadres hebben gestuurd.
  10. LinkedIn biedt soms aan om vacaturemeldingen te sturen. Stel dit in, of klik op Overslaan.
  11. LinkedIn toont schermen met mensen waarmee je connecties kunt maken. Kies overal voor Overslaan. Je kunt beter connecties gaan maken wanneer je je profiel hebt ingevuld.
  12. Er wordt gevraagd om een foto te uploaden. Dit kun je zonodig ook overslaan. Twijfel over je profielfoto? Op Snappr kun je je LinkedIn profielfoto laten analyseren. Er wordt dan o.a gekeken of de foto niet teveel is ingezoomd, of je kaaklijn erop staat, en of je wel blij kijkt.
    Kijk voor tips om een goede selfie te maken op: Betere selfies maken
  13. In het volgende scherm kun je een link per SMS naar je mobiel laten sturen, om de LinkedIn app te downloaden. Het is ook mogelijk om de app later zelf te installeren.
  14. Je krijgt de vraag om een e-mailadres op te geven, met de vraag of LinkedIn automatisch je connecties mag opzoeken. Kies hier Overslaan. Je kunt dit beter later doen, als je je profiel hebt opgebouwd.
  15. De basis van het profiel is aangemaakt (maar het is nog niet ingevuld).
  16. linkedin-profiel-maken

Privacy instellingen

  1. Nu is het moment om de Privacy instellingen naar je hand te zetten. Klik in de menubalk op Ik en ga naar Instellingen en Privacy.
    linkedin-profiel-maken
  2. Klik op Privacy.
  3. Om je privacy te beschermen kun je uitschakelen dat je profiel zichtbaar is via zoekmachines. Klik daarvoor op Uw openbare profiel bewerken en zet de knop bij Zichtbaarheid van uw openbare profiel op Uit.
  4. Klik op Profielzichtbaarheid buiten LinkedIn en zet de knop op Uit. Hiermee voorkom je dat je profiel zichtbaar wordt via andere diensten, zoals Outlook.
  5. Klik op Opties voor het bekijken van profielen en vink aan: Privémodus. Dit voorkomt dat andere LinkedIn gebruikers zien dat je op hun profiel bent geweest. N.B: Premium gebruikers kunnen dit wel altijd zien.
  6. Klik op Profielwijzigingen delen en et de knop op Uit. Dit voorkomt dat je connecties meldingen krijgen van jouw acties op LinkedIn.
  7. Kijk de overige profielinstellingen door om na te gaan of er nog andere zaken zijn die je wilt afschermen.

Voorbeeld: profielen van anderen bekijken

linkedin-profiel-makenVoordat je je profiel verder invult kun je wat profielen van anderen bekijken om een voorbeeld te hebben. Klik hiervoor in het zoekvenster bovenaan, en klik op Personen. In het volgende scherm klik je op Alle filters en typ je bijvoorbeeld jouw functietitel in. Blader door een paar goed gevulde profielen om een voorbeeld te krijgen van de mogelijkheden.

Profiel invullen

linkedin-profiel-maken Je kunt je profiel nu gaan invullen met informatie over werkervaring, opleiding, vaardigheden, enzovoorts. Ga daarvoor naar Ik > Profiel weergeven en klik op Profielonderdeel toevoegen. De onderdelen hoeven niet op volgorde te worden ingevuld, en alle teksten zijn later aan te passen. Let op: bij de vragen waarin je een periode opgeeft - bijvoorbeeld wanneer je ergens hebt gewerkt - is het niet nodig om een maand op te geven: je kunt ook alleen een jaartal invullen.
Profiel ingevuld? Om te zien hoe het overkomt ga je naar Ik > Profiel weergeven.

Contacten leggen

linkedin-profiel-makenDe laatste, maar belangrijkste stap is het toevoegen van connecties. Ga daarvoor naar Mijn netwerk. Via Persoonlijke contacten toevoegen kun je LinkedIn automatisch contacten laten zoeken op basis van een e-mailadres (bijvoorbeeld een Gmail of Outlook.com adres). Een andere mogelijkheid is het zelf zoeken naar mensen op LinkedIn via het Zoekveld > Personen en klikken op Connectie maken. In alle gevallen krijgen de mensen die je kiest een e-mail met een uitnodiging om jouw contact te worden. Uiteraard zal LinkedIn ook al snel met suggesties komen, op basis van de gegevens die je hebt ingevuld over (oude) werkgevers, scholen en locatie.