Colleges online

colleges online
eLearning platforms maken academische cursussen, hoorcolleges en lezingen beschikbaar voor een wereldwijd publiek, ongeacht locatie of opleiding. Deelname is gratis.Wat zijn MOOC's?
MOOCs (Massive Open Online Courses) zijn een nieuwe ontwikkeling in het hoger onderwijs: cursussen op academisch niveau die voor iedereen beschikbaar zijn. Locatie, achtergrond en opleiding spelen geen rol bij de mogelijkheid om deze lessen te volgen. De meeste cursussen worden verzorgd door universiteiten en in het Engels aangeboden via online platforms.

Hoe werkt het?
Op elearning platforms kun je door de beschikbare cursussen bladeren op onderwerp en startdatum. Er worden zowel cursussen aangeboden voor beginners als voor experts in een bepaald vakgebied. Deelname is gratis en voor iedereen, soms wordt er wel bepaalde voorkennis verondersteld. Gedurende de cursus wordt elke week studiemateriaal beschikbaar gesteld, zoals videocolleges, readers en opgaven. Het is de bedoeling dat je dit materiaal in die week bestudeerd. De studielast - het nodigde aantal studie-uren per week - wordt vermeld. Soms is er een forum of groepschat bij de cursus waarin je kunt communiceren met andere deelnemers en de docent.

Certificering
De meeste cursussen kunnen worden afgerond met een certificaat. De eisen die hieraan worden gesteld - zoals het slagen voor online testen - kunnen heel verschillend zijn. Soms worden certificaten geverifieerd, dat wil zeggen dat je identiteit wordt vastgesteld voordat het wordt verleend. Aan het verkrijgen van een certificaat zijn kosten verbonden.

Studievaardigheden op peil brengen?
Voor het bijspijkeren van je studievaardigheden is er een uitstekende cursus: Learning how to learn

MOOC's

Class Central
Verzamelwebsite met een groot overzicht van gratis online lessen die worden aangeboden op educatieve platforms en universiteiten. Je kan hier snel zoeken op taal, onderwerp en cursussen die binnenkort beginnen. Class Central biedt reviews en informatie over de aangeboden lessen.

Coursera
Coursera is een van de oudste en grootste platforms, waarop meer dan 100 aangesloten universiteiten cursussen aanbieden. Ook Nederlandse universiteiten bieden hier lessen aan.

edX
Online cursussen van vele universiteiten over uiteenlopende onderwerpen, van computer technologie tot rechten. edX is een Amerikaanse non-profit organisatie, opgezet door Havard University en MIT.

FutureLearn
Collegereeksen van tientallen universiteiten, waaronder veel Britse en enkele Nederlandse instellingen.

Online hoorcolleges, lezingen en trainingen

Alison
Alison is een elearning instituut uit Ierland dat trainingen aanbiedt in onderwerpen die aansluiten op de arbeidsmarkt, zoals economische en digitale vaardigheden, Engelse taal en wiskunde. Het cursusmateriaal is vaak opgezet in samenwerking met bedrijven en instellingen, en goed van kwaliteit.

Open Culture
Links naar hoorcolleges en lezingen op het gebied van letteren en sociale wetenschappen, die vrij op internet te vinden zijn. Veel van de vermelde lessen is al wat ouder en soms technisch onder de maat, maar de inhoud is van hoge kwaliteit.

Studium Generale Universiteit Utrecht
Online lezingen en debatten over actuele onderwerpen op het gebied van natuur-, geestes- en sociale wetenschappen.

Universiteit voor Humanistiek
Luisteren of kijken naar hoorcolleges over zingeving en humanisering.

Universiteit van Nederland
Academische lezingen over toegankelijke, actuele onderwerpen op het gebied van cultuurwetenschappen, natuur- en sociale wetenschappen.

Universiteit van Vlaanderen
Toegankelijke colleges van 15 minuten over spannende inzichten in verschillende vakgebieden, door docenten aan de Vlaamse universiteiten.