Educatieve spellen

educatieve spelletjes

Bouwen, puzzelen, dansen, muziek maken of avonturen beleven: deze educatieve games zijn leerzaam, mooi, en boeiend. Leuk voor thuis of in de klas, in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.Flash player ingeschakeld?
Een aantal spelletjes op deze pagina maakt gebruik van de Flash Player. Deze plugin kun je op de meeste computers inschakelen door in je browser op het grijze vlak te klikken. Als dit niet lukt, kijk dan op Flash plugin inschakelen

Flash player op je mobiel?
Om Flashgames te spelen op Android tablets en smartphones is er de gratis Puffin browser: Puffin for Android. Hiermee zijn Flash games zonder problemen af te spelen.

Kijk voor spellen waarin je als manager, directeur of boer aan de slag gaat op: Simulatie spellen

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Ali de Paling
Educatief spelletje over natuur en milieu, waarin je veel te weten komt over de trek van palingen: van de Sargassozee naar de Nederlandse rivieren.

Het begrotingsspel
Heb jij inzicht in economie? Test jezelf door minister van Financiën te spelen. Schuif met miljoenen en probeer de burgers, de EU en de Tweede Kamer tevreden te houden in dit spel van de Overheid.

Can You Fix It?
Filmpjes voor jongeren, waarin je situaties rond liefde, seks en relaties kunt bekijken vanuit verschillende perspectieven. Als er grenzen dreigen te worden overschreden kun je op de Fix It-knop drukken, en de afloop beïnvloeden. Deze website was onderdeel van de overheidscampagne 'Maak seks lekker duidelijk'.

Het grote ontbijtspel
Spellen van het Voorlichtingsbureau Brood waarin je leert over brood maken en het nut van een goed ontbijt. Voor leerlingen van de basisschool.

My2050
My2050 is geen spel, maar een innovatieve Belgische webtool over de CO2-transitie: welke stappen kun je het beste zetten om de CO2-uitstoot te verminderen? Dit is een vereenvoudigde versie voor scholieren van een vergelijkbare tool voor deskundigen.

Plaza Challenge
Uitgebreid ondernemersspel voor het onderwijs om je economie vaardigheden in praktijk te brengen: begin een winkel, investeer, en ga - als alles goed gaat - winst maken.

Vet Fit
Lollig spel van het Voedingscentrum over gezond eten: mest je poppetje vet, of maak 'em gezond.

Superboer
Spel waarin je melkkoeien koopt en voorspelt hoeveel melk ze dagelijks geven. Alle gegevens over de koeien zijn afkomstig van een echt melkveebedrijf, waar je via webcams en informatie meer over te weten komt (dat helpt om beter te worden in het spel). Superboer is een inititief van Courage (innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij).

Woon ik brandveilig?
Leerzaam spel van de brandweer over brandpreventie.

Mediawijsheid

Diploma Veilig Internet
Dit leerzame game wordt gebruikt op de basisschool bij het bijbrengen van mediawijsheid. Door allerlei vragen te beantwoorden leer je hoe je het beste omgaat met online media.

Het Wilde Woeste Woud
Online spel van de Raad van Europa waarin je muntjes verzamelt - Info, Privacy, Beveiliging en Oplettendheid - om toegang te krijgen tot E-stad. Alles draait daarbij om veilig internetten en mediawijsheid.

Geschiedenis

13 in de oorlog
Spel voor jongeren over de Tweede Wereldoorlog, dat aansluit bij de gelijknamige tv-serie. Levensbedreigende situaties, risico's en moeilijke keuzes: de speler wordt aan het denken gezet.

Kleine stappen in een grote oorlog
Spel over de Eerste Wereldoorlog voor jongeren waarin je avontuurlijke missies gaat uitvoeren en moet kiezen tussen goed en fout. De bijbehorende TV-serie is te zien via Het Klokhuis.

Wartime Stories
Educatief spel voor het voortgezet onderwijs waarin je als journalist op zoek gaat naar persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van echte bronnen zoals interviews, archieffilms, foto's en documenten.

Kunstzinnige oriëntatie

Oren open
Speelse website over muziek, waarin je kennis maakt met verschillende muzikanten, muziekinstrumenten en muziekstijlen (van rap tot klassiek). Een initatief van Rotterdamse kunstinstellingen.

Sport

Fair Play
Spel voor jongeren over discriminatie, vooroordelen en voetbal: je bent een speler in een straatvoetbal team dat meedoet aan een voetbalclinic. Daar krijg je te maken met lastige situaties, en het nemen van beslissingen in een team. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met de Anne Frank Stichting.

SoccerProject
Voetbal management: stel je dreamteam op, bepaal de de tactiek, koop en verkoop spelers. Er worden dagelijks wedstrijden gespeeld.

Taal en rekenen

Kees Komma
Behendigheidsspel dat kinderen spelenderwijs laat lezen en luisteren. Kees Komma is vooral bedoeld voor kinderen van 8-10 en is gemaakt in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek.