Educatieve spellen

educatieve spelletjes

Bouwen, puzzelen, dansen, muziek maken of avonturen beleven: deze educatieve games zijn leerzaam, mooi, en boeiend. Leuk voor thuis of in de klas, in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Kijk voor spellen waarin je als manager, directeur of boer aan de slag gaat op: Simulatie spellen

Flash player aan boord?
Een aantal spelletjes op deze pagina maakt gebruik van de Flash Player. Op computers kun je deze plugin inschakelen - in de meeste browsers - door op het grijze vlak te klikken. Voor mobiele apparaten is er de gratis Puffin browser voor iPhone en iPad en Android. Hiermee is Flash probleemloos af te spelen op smartphones en tablets.

13 in de oorlog
Spel voor jongeren over de Tweede Wereldoorlog, dat aansluit bij de gelijknamige tv-serie. Levensbedreigende situaties, risico's en moeilijke keuzes: de speler wordt aan het denken gezet.

Ali de Paling
Educatief spelletje waarin je uitleg krijgt over het leven van palingen: van Sargassozee naar de Nederlandse rivieren.

Can You Fix It?
Filmpjes voor jongeren, waarin je situaties rond liefde, seks en relaties kunt bekijken vanuit verschillende perspectieven. Als er grenzen dreigen te worden overschreden kun je op de Fix It-knop drukken, en de afloop beïnvloeden. Deze website was onderdeel van de overheidscampagne 'Maak seks lekker duidelijk'.

Energiewijs
Spel van de Vlaamse Overheid waarin kinderen leren bewust om te gaan met energie. Door het stroomverbruik van een huis omlaag te brengen maak je kennis met o.a. LED-verlichting, dakisolatie en zuinige huishoudelijke apparaten. Energiewijs is bedoeld voor kinderen van 8-11.

Expeditie Work
Op deze website kunnen scholieren zich spelenderwijs voorbereiden op de arbeidsmarkt: beroepsoriëntatie, het maken van een CV, vacatures zoeken en solliciteren. Alles wat je moet weten om aan werk te komen komt voorbij in een virtuele wereld met games, quizzen en opdrachten. Expeditie Work is gemaakt in opdracht van het UWV.

GameKit
In deze online studio van Het Klokhuis kun je een computerspel maken. Je kan helemaal zelf iets verzinnen, of gebruik maken van een voorbeeld. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Het resultaat kun je publiceren op het GamePodium.

Fair Play
Spel voor jongeren over discriminatie, vooroordelen en voetbal: je bent een speler in een straatvoetbal team dat meedoet aan een voetbalclinic. Daar krijg je te maken met lastige situaties, en het nemen van beslissingen in een team. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met de Anne Frank Stichting.

Het grote ontbijtspel
Spellen van het Voorlichtingsbureau Brood waarin je leert over brood maken en het nut van een goed ontbijt. Voor leerlingen van de basisschool.

Kees Komma
Behendigheidsspel dat kinderen spelenderwijs laat lezen en luisteren. Kees Komma is vooral bedoeld voor kinderen van 8-10 en is gemaakt in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek.

Het kleine weeshuis
Puzzelspel waarin je meer te weten komt over het Burgerweeshuis in Amsterdam (het gebouw waarin het Amsterdam Museum in gevestigd). Het spel is gericht op kinderen van 7-11.

Lekker goedkoop
Spel van Het Klokhuis waarin je met een beperkt budget kleding gaat maken en veel leert over kledingproductie en arbeidsomstandigheden in verschillende landen.

Masters of Makeover
Mooi spel waarin je een oud huis gaat opknappen, en leert om veilig en gezond te werken.

My2050
My2050 is geen spel, maar een innovatieve Belgische webtool over de CO2-transitie: welke stappen kun je het beste zetten om de CO2-uitstoot te verminderen? Dit is een vereenvoudigde versie voor scholieren van een vergelijkbare tool voor deskundigen.

Op weg naar de Nachtwacht | Werken als Rembrandt
In deze spellen van het Rijksmuseum ga je opdrachten uitvoeren in Amsterdam in de tijd van Rembrandt. Je krijgt hulp van tijdgenoten en komt van alles te weten over handel, schilderkunst en het dagelijks leven in de 17e eeuw.

Oren open
Speelse website over muziek, waarin je kennis maakt met verschillende muzikanten, muziekinstrumenten en muziekstijlen (van rap tot klassiek). Een initatief van Rotterdamse kunstinstellingen.

Plaza Challenge
Uitgebreid ondernemersspel voor het onderwijs: begin een winkel, investeer, en ga - als alles goed gaat - winst maken.

SoccerProject
Voetbal management: stel je dreamteam op, bepaal de de tactiek, koop en verkoop spelers. Er worden dagelijks wedstrijden gespeeld.

Vet Fit
Lollig spel van het Voedingscentrum over gezond eten: mest je poppetje vet, of maak 'em gezond.

Wartime Stories
Educatief spel voor het voortgezet onderwijs waarin je als journalist op zoek gaat naar persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van echte bronnen zoals interviews, archieffilms, foto's en documenten.

Superboer
Spel waarin je melkkoeien koopt en voorspelt hoeveel melk ze dagelijks geven. Alle gegevens over de koeien zijn afkomstig van een echt melkveebedrijf, waar je via webcams en informatie meer over te weten komt (dat helpt om beter te worden in het spel). Superboer is een inititief van Courage (innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij).

Wie is de dader?
SchoolTV spel waarin je een moordzaak oplost en veel leert over biologie. Klik op de TV om de bijbehorende TV uitzendingen te zien.

Het Wilde Woeste Woud
Online spel van de Raad van Europa waarin je muntjes verzamelt - Info, Privacy, Beveiliging en Oplettendheid - om toegang te krijgen tot E-stad.

Woon ik brandveilig?
Leerzaam spel van de brandweer over brandpreventie.