Stop cyberpesten

vpn Worden er nare berichten, foto's of filmpjes over jou verspreid via sociale media? Lees wat je kunt doen als jijzelf of je kind het slachtoffer is van cyberpesten, slutshaming of exposen.

Wat is cyberpesten?
Bij cyberpesten, of digitaal pesten, wordt het slachtoffer getreiterd via sociale media. Via Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube of Snapchat worden bijvoorbeeld naaktfoto's, seksvideo's of boosaardige berichten over het slachtoffer verspreid. Ook maken de pesters soms een haataccount aan met de naam van het slachtoffer of 'stelen' ze diens identiteit om vervelende berichten te plaatsen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden; helaas biedt deze donkere kant van sociale media nog veel meer mogelijkheden.

Het geniepige aan cyberpesten is dat het kan gebeuren zonder dat iemand de dader bezig ziet. Die zit immers veilig achter zijn eigen computer of telefoon. Het is de meest laffe manier van pesten, die grote gevolgen kan hebben voor het slachtoffer. Wacht daarom niet om actie te ondernemen als cyberpesten plaatsvindt! In dit artikel vind je praktische tips om het pesten zo snel mogelijk te laten stoppen.

Blokkeer de pester

Gebeuren er online dingen waar je niet van gediend bent, dan kun je het beste niet reageren en meteen blokkeren. Reageren maakt het namelijk alleen maar leuker voor de pestkop. Het beste signaal dat je kunt geven als je het getreiter zat bent, is het blokkeren van de gebruiker die je pest. Doe dit zonder verder commentaar, hoe moeilijk dat ook is.

Iemand blokkeren op WhatsApp
Ga naar de chat die je met deze persoon hebt en tik bovenin op de naam. Scroll naar beneden en tik op 'Blokkeren' of 'Blokkeer contact'. Kan iemand zien dat hij of zij is geblokkeerd? Niet precies, WhatsApp houdt dit expres vaag om je privacy te beschermen.

Iemand blokkeren op Instagram
Tik in Insta op de naam van de persoon. Daarna klik je in het profiel op de puntjes rechtsboven. Tik op 'Blokkeren'. De persoon krijgt geen melding dat hij of zij is geblokkeerd, maar kan je profiel en berichten niet meer vinden.

Iemand blokkeren op SnapChat
Tik op je icoontje in de linkerbovenhoek van het camerascherm. Tik op 'Mijn vrienden'. Tik op de naam van de persoon die je wil blokkeren. Tik op het iemand blokkeren op Snapchatwiel-icoon onder de naam en daarna op 'Blokkeren'. Deze persoon kan nu geen snaps of chats meer sturen, en je verhalen op Snap niet meer zien.
Om iemand te blokkeren die geen vriend is veeg je naar links op de naam van deze persoon. Tik op het iemand blokkeren op Snapchatstreepjes-icoon, en tik op 'Blokkeren'.

Iemand blokkeren op Facebook
Tik in de Facebook app op het iemand blokkeren op Facebookstreepjes-icoon, en scroll omlaag naar 'Privacysnelkoppelingen'.Tik op 'Hoe zorg ik iemand me niet meer lastigvalt?' Vul de naam of mailadres in en tik op 'Blokkeren'.
Kijk voor meer uitleg op: Facebook privacy-instellingen aanpassen

Iemand blokkeren op X (voorheen Twitter)
Ga naar de profielpagina van de persoon die je wilt blokkeren. Klik op het iemand blokkeren op X (voorheen Twitter)wiel-icoon en kies 'Blokkeren'. De geblokkeerde persoon kan je nu geen DM's meer sturen. Je verdwijnt uit zijn lijst van gevolgde personen.

Iemand blokkeren op Hotmail (Outlook.com)
Ga naar Geblokkeerde afzenders. Typ het e-mailadres van de persoon die je wil blokkeren in het venster. Klik op het + teken. Klik op iemand blokkeren op hotmailOpslaan. Kijk voor meer uitleg en andere mailprogramma's op: E-mail blokkeren

Blokkeren van telefoonnummers
Word je lastiggevallen met telefoontjes en sms-berichten, dan kun je de betreffende telefoonnummers blokkeren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel: Telefoonnummers blokkeren

Verzamel bewijs

Zorg dat je bewijs hebt van het pesten door het maken van screenshots van de pestberichten.
Uitleg over het maken van screenshots met de computer, tablet en telefoon vind je in dit artikel: Screenshot maken

Rapporteer de pester

Op sociale media kun je gebruikers ook rapporteren. Deze optie vind je meestal in hetzelfde rijtje als de optie blokkeren. De beheerder van de website of dienst zal deze gebruiker dan in de gaten houden. Bij vergaand wangedrag kan een gebruiker door de beheerder verwijderd worden.

Kijk op Meldknop.nl

Op de website Meldknop vind je uitgebreide informatie en advies voor alle soorten narigheid waar je online mee te maken kunt krijgen. Per situatie krijg je tips en links naar mensen die je persoonlijk kunnen helpen: via chat, mail of bellen. Ook kun je hier tips vinden over het doen van aangifte doen tegen een pester.

Whatsapp voor beginners

Handleiding voor de grootste berichten app

Gratis wachtwoordmanagers

Deze apps zorgen ervoor dat je nooit meer wachtwoorden hoeft te onthouden.

Spamfilters

Overzicht van de beste gratis spamfilters voor Windows, Mac, Android en iOS.

Volg me niet

Zo schakel je de advertenties uit die je achtervolgen op internet.

Tekenprogramma's

De beste gratis software voor creatief tekenen, schilderen en ontwerpen.

Meditatie apps

De beste meditatie apps voor rust en ruimte in het hoofd.

Gratis TV kijken via internet

Het aanbod van live TV en zenders uit Nederland en België wordt steeds groter.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

Gratis wachtwoordmanagers

Deze apps zorgen ervoor dat je nooit meer wachtwoorden hoeft te onthouden.

Messengers en chatprogramma's

Er is meer dan WhatsApp: de beste apps om contacten te onderhouden.

Leren programmeren voor volwassenen

Online cursussen, bootcamps en IT-opleidingen voor beginners en gevorderden.

Foto omzetten in lijntekening

Zo trek je een foto over met Inkscape.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy