Meditatie apps

meditatie appsMeditatie apps en oefeningen zorgen voor rust en ruimte in het hoofd. Deze apps bieden de beste training voor buikademhaling, geleide meditatie en mindfulness.

Meditatie is de kunst van het aanwezig zijn in de ervaring van dit moment, of die ervaring nu positief of negatief is. Dit kun je leren door middel van allerlei oefeningen. Deze oefeningen hebben meestal de vorm van een geleide meditatie op muziek, een vorm die hier heel geschikt voor is. Je krijgt duidelijke instructies en het geluid van de voice-over voorkomt dat je gedachten afdwalen.

Kijk voor apps voor gezonde lucht, water en woonomgeving op Gezonde leefomgeving

Geleide meditaties
Er zijn veel geleide meditaties te vinden op internet, bijvoorbeeld op Spotify of YouTube. Zoek bijvoorbeeld eens op 'meditation' of 'guided meditation'. Geef je de voorkeur aan het Nederlands, dan is er op 'meditatie' of 'geleide meditatie' ook van alles te vinden. Probeer rustig een aantal meditaties tot je een stem en een stijl hebt gevonden die jou aanspreekt.

Vooruitgang bijhouden
Wil je op regelmatige basis aan de slag, dan is het gebruik van een meditatie app een goede manier. Meditatie apps helpen je vertrouwd te raken met mediteren, en helpen je om het op regelmatige basis vol te houden door het bijhouden van je vooruitgang. Ook heb je je meditatie coach op deze manier altijd bij je. In dit artikel vind je een aantal goede apps boordevol meditaties, geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Meditatie appsBreathe2relax (iOS) | Breathe2relax (Android)
Het doel van de wat gedateerd vormgegeven app Breathe2Relax is het aanleren van een diepe buikademhaling. De app biedt een oefening die wordt begeleid door een voice-over in combinatie met visuele instructies. Deze oefening kun je zo vaak herhalen als je wilt. Door je stresslevel van tevoren en na afloop aan te geven, krijg je inzicht in je vooruitgang. Ook kun je een instructiefilmpje bekijken en informatie lezen over de buikademhaling en het effect van stress op het lichaam.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Buddhify (iOS) | Buddhify (Android)
Buddhify is een uitgebreide meditatie app die opvalt door de mooie vormgeving. Een veelkleurige waaier biedt je meer dan tachtig meditaties en oefeningen voor allerlei omstandigheden, bijvoorbeeld onderweg, vlak voor het slapengaan of bij stress. In elke categorie kun je kiezen uit een aantal meditaties, variërend in lengte van vijf minuten tot een half uur. De app vraagt wel wat van het geheugen van je toestel, want als je de app installeert worden automatisch alle meditaties gedownload. Het voordeel hiervan is echter dat je de app altijd kunt gebruiken, ook als je offline bent.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee.

Calm (online) | Calm (iOS) | Calm (Android)
Calm is meer dan alleen een app: er is ook een website en zelfs een boek van. De website biedt hetzelfde als de app, het boek is optioneel ter verrijking. De app en website zijn prachtig vormgegeven: je kunt kiezen uit allerlei verschillende rustgevende scenes om naar te kijken tijdens het mediteren, desgewenst met geluid. Het aantal gratis geleide meditaties is zeer beperkt; tegen betaling is veel meer mogelijk. Wel kun je altijd kiezen uit een mannelijke of vrouwelijke stem en biedt de app een gratis timer waarmee je zelfstandig kunt mediteren.
Platform: iOS, Android en web.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, maar met beperkte opties.

Headspace (online) | Headspace (iOS) | Headspace (Android)
Headspace begint bij het begin en leert de basis van meditatie en mindfulness. Je start met een gratis serie van tien meditaties. Als je daarna de slag te pakken hebt, kun je een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot de andere series. Je kunt kiezen voor een serie met een bepaald thema, zoals meer rust of vriendelijkheid. Het aanbod van Headspace is van zeer hoge kwaliteit, en de begeleidingsstem is uitstekend. Maar zonder abonnement heb je weinig mogelijkheden.
Platform: iOS, Android en web.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis proefperiode van tien dagen, daarna betaald.

MindFi (iOS) | MindFi (Android)
Meditatie app voor beginners met korte programma's van 3-5 minuten. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op ademhaling, ontspannen, en het focussen van je gedachten. De app is goed in te passen in de werkdag, en kan ook gebruikt worden als hulpmiddel tijdens het werken, om de concentratie te verbeteren. MindFi is vooral een aanrader als je op een zeer laagdrempelige manier wilt kennismaken met meditatie en mindfulness.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Smiling mind (iOS) | Smiling mind (Android)
Smiling Mind is een Australisch programma met als doel: de Australische bevolking gelukkiger maken. Gelukkig is hun app ook beschikbaar voor de rest van de wereld. De app onderscheidt verschillende leeftijdscategorieën vanaf 7 jaar en is dus ook te gebruiken om kinderen vertrouwd te laten raken met meditatie. Iedere leeftijdscategorie bevat een aantal pakketten met meditaties, oplopend in 'moeilijkheid'. Je kunt badges verdienen door alle meditaties in een pakket te doen en/of geregeld te mediteren.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels (met een zonnig Australisch accent).
Gratis: Ja.

Stoic (iOS)
De app Stoic heeft het stoïcisme als uitgangpunt: een filosofische stroming die rond 300 v.C opkwam in Griekenland. De beoefenaars van het stoïcisme - stoïcijnen - leerden dat je een gelukkiger leven leidt als je focust op de zaken waar je invloed op hebt, en accepteert waar je geen invloed op hebt. De Stoic app biedt oefeningen, meditatie en spreuken om de mentale gezondheid te verbeteren. Let op: bij het installeren van de app wordt de Premium versie aangeboden. Sluit dit scherm om naar de gratis basisversie te gaan.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en Premium versie met meer opties.

Nederlandstalige meditatie app

VGZ Mindfulness Coach (iOS) | VGZ Mindfulness Coach (Android)
Deze gratis Nederlandtalige app biedt een programma van vijf weken, waarin je vijf oefeningen per week gaat doen. Je kunt ook zelf oefeningen uitkiezen, of de app een passende oefening voor je laten selecteren op basis van je beschikbare tijd, doel en locatie. Je vooruitgang wordt weergegeven door middel van een bloem die je ziet als er een oefening wordt afgespeeld. Hoe meer oefeningen je doet, hoe meer de bloem tot bloei komt. Deze app is een initiatief van zorgverzekeraar VGZ; je hoeft daar niet verzekerd te zijn om de app te gebruiken.
Platform: iOS en Android.
Gratis: Ja.

Yoga apps

De beste apps om thuis yoga oefeningen te doen.

Gezond achter de computer

Alles wat je moet weten om gezond te blijven bij zittend werk.

Spotify playlists

Altijd je favoriete muziek bij de hand én delen met anderen.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

Medische ID

Zo zet je een medische ID of ICE op je startscherm.

Gezonde leefomgeving

Apps voor lucht- en waterkwaliteit, pollen, zonkracht en geluidsoverlast.

EHBO apps

Onmisbaar op elke telefoon: een app voor noodgevallen.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

Dieet apps en calorietellers

Hulp nodig bij afvallen? Deze apps tellen calorieën en monitoren je gewicht.

Baby apps

De beste baby apps voor het bijhouden van voeding, groei en ontwikkeling.

Stoppen met roken

Apps en zelfhulpprogramma's vergroten de kans dat een stoppoging slaagt.

Te veel op je mobiel?

Deze apps stimuleren je om je telefoongebruik te verminderen.

Gezonde recepten apps

Op dieet? De beste apps en sites voor gezonde recepten.

Medische websites

Overzicht van betrouwbare websites over gezondheid, ziektes en zorg.

Fitness apps

De beste apps om in vorm te komen, en te blijven.

Minder alcohol drinken

Apps en online zelfhulpprogramma's bieden ondersteuning.

Wandel apps

Meer genieten van landschap, flora en fauna met gratis wandel apps.

Kringloop apps

De kortste weg naar kringloopwinkels en de juiste bak voor je afval.

Online gezondheidstesten

Goede online zelftesten voor je oren, ogen, mentale gezondheid en gezondheidsrisico's.

Geheugentraining

Train je geheugen met spelletjes, denktesten en flashcards.

Colleges online

De beste webadressen voor colleges, lezingen en academische cursussen op internet.

Menstruatie apps

Slimme apps brengen de vrouwelijke cyclus in kaart.

Podcast voor beginners

Handig voor onderweg: luisteren naar audio programma's op je mobiel.

Gratis piano leren spelen

Met deze apps en websites komt de virtuele pianoleraar bij je thuis.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy