Podcast voor beginners

podcast
Podcasts zijn ideaal voor onderweg: luisteren naar radioshows, nieuws of spannende verhalen op je smartphone op het moment dat het je uitkomt. Uiteraard kan dat ook gewoon thuis. Met deze podcast apps en websites vind je snel je favoriete programma's.
Kijk voor luisterboeken op: Audioboeken

Wat is een podcast?
Een podcast is een audiobestand op internet, dat je direct kunt afluisteren of downloaden. Het kan een muziekprogramma zijn, maar ook nieuws, een lezing, hoorspel of een gesproken boek. Het is ook mogelijk om je er op te abonneren: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch opgehaald. Podcasts zijn handig voor onderweg: je kunt ze downloaden op een MP3-speler of smartphone en luisteren wanneer het je uitkomt. Voor de luisteraar zijn podcasts gratis, de makers kunnen inkomsten hebben uit - bijvoorbeeld - donaties, sponsoring of reclame.

Advertentie

Hoe werkt het?
Je zet een podcast app op het apparaat dat je wilt gebruiken om te luisteren. In de apps kun je bladeren en zoeken naar interessante podcasts, en meteen afluisteren. Om vaker naar dezelfde podcast te luisteren neem je een abonnement: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch op je toestel gezet. Je kunt ook podcasts zoeken en opslaan op je computer, en overzetten naar je mobiel om af te luisteren.

Storytelling
Podcasts zijn erg populair geworden met de opkomst van smartphones, waarmee je overal en altijd kunt luisteren. De nieuwste generatie podcasts is sterk in 'storytelling': de luisteraar wordt nauw betrokken bij een verhaal, krijgt een gevoel dat het authentiek is, en wordt erin mee gezogen. Een aantal series die heel succesvol waren (en zijn): This American Life, Serial, The Truth, The Moth, Criminal, StoryCorps, Welcome to Night Vale (alles Engelstalig). Een Nederlandstalige podcast die hierop inhaakt is Echt gebeurd.

Podcast apps en software

Audioburst
Deze zoekmachine kan zoeken in de gesproken tekst van podcasts: handig als je interesse hebt in specifieke, actuele onderwerpen. Audioburst is een Israëlisch-Amerikaanse startup die voornamelijk Amerikaanse podcasts en live radio-uitzendingen - talkradio - indexeert met behulp van innovatieve technologie.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

CastBox (Android) | CastBox (iOS)
CastBox is een slimme podcast app die ook audioboeken en radiozenders kan organiseren. De app heeft een overzichtelijke indeling: het vinden van podcasts, abonneren, downloaden en afluisteren werkt vlot. CastBox beschikt over een ijzersterke zoekfunctie: deze kan zelfs de podcasts doorzoeken op trefwoorden (er wordt dus in de gesproken taal gezocht).
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Castro (iOS)
Uitstekende podcast-app voor de iPhone, die het gemakkelijk maakt om nieuwe podcasts te vinden en te organiseren. Je kunt snel schakelen tussen je afspeellijst (Queue) en Inbox, waarin alle geabonneerde podcasts binnenkomen. Ook de volgorde van de speellijst is met een paar tikjes aan te passen.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, € 3,99.

iTunes
iTunes is het mediaplatform van Apple, dat sterk gericht is op de iPod, iPad en andere Apple apparaten. Je kunt je abonneren op podcasts, muziek en video afspelen en speellijsten maken. iTunes is een log programma, maar een grote bron voor podcasts. Je kunt zoeken naar interessante podcasts in aanbevelingen en hitlijsten.
Platform: Mac OS X, Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Juice
Klein programma om podcasts te volgen en te organiseren. Juice werkt eenvoudig en bevat een index van duizenden podcasts.
Platform: Mac OS X, Linux.
Taal: de website is Engels, het programma is ook in het Nederlands.
Gratis: Ja.

Overcast (iOS)
Zeer goede, innovatieve podcast app voor de iPhone en iPad. Je kunt playlists aanmaken en instellen dat bepaalde podcasts na binnenkomst automatisch bovenaan de playlist komen. Om Overcast te gebruiken is het nodig om een account aan te maken. Daarmee kun je ook vanaf je desktop inloggen, en podcasts naar je mobiel sturen. Er wordt ook een backup van je podcasts gemaakt op internet.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Podcast & Radio addict (Android)
Uitstekende app om radio en podcasts te beluisteren op Android apparaten. Je kunt playlists aanmaken, RSS feeds en livestreams toevoegen. Podcast & Radio addict biedt een prima overzicht van Nederlandstalige uitzendingen, en houdt bij waar je gebleven bent bij het afluisteren. Beluisterde podcasts worden automatisch gewist (tenzij je aangeeft dat je ze wil bewaren).
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Stitcher (iOS) | Stitcher (Android)
Prima podcast app die zich vooral richt op aanbevelingen van goede radioshows. Je kunt fragmenten beluisteren, door lijsten bladeren en je met één druk op de knop abonneren. Stitcher is sterk geörienteerd op de Amerikaanse markt.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Advertentie

Podcast info

Podcast Luisteren
Omdat Nederlandstalige podcasts vaak moeilijk te vinden te zijn: een gids met de beste podcasts uit Nederland en Vlaanderen.

Citybooks
Stadsportretten gemaakt door schrijvers, fotografen en videokunstenaars. Een deel van de programma's is te beluisteren als podcast. Met bijdragen van o.a. Jeroen Olyslaegers, Arnon Grunberg en Saskia de Coster.

Man met de microfoon
Een 'radioprogramma zonder omroep' van Chris Bajema, die met een microfoon en een oranje bus op zoek gaat naar verhalen. Gebeurtenissen in Amsterdam Oost gaan daarbij over in fictie.

Radioboeken
Verhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers, die speciaal geschreven zijn om naar te luisteren. Met bijdragen van Anna Enquist, Abdelkader Benali, Herman Brusselmans en vele anderen.

Podbay Toplist
Hitlijst van succesvolle podcasts, gebaseerd op de iTunes ranking. Engelstalig.

Podomatic
Platform voor alternatieve podcasts met muziek en (nieuws)onderwerpen. Engelstalig.

Woord.nl
Archief met afleveringen van verhalende radioseries die in de periode 2014-2017 werden uitgezonden op NPO radio. Met o.a. podcasts over leven en liefde, proza gedichten en literaire hoorspelen.