Podcast voor beginners

podcast
Podcasts zijn ideaal voor onderweg: luisteren naar radioshows, nieuws of spannende verhalen op je telefoon op het moment dat het je uitkomt. Uiteraard kan dat ook gewoon thuis. Met deze podcast apps en websites vind je snel je favoriete programma's.Wat is een podcast?
Een podcast is een audiobestand op internet, dat je direct kunt beluisteren of downloaden. Meestal is het gesproken woord, zoals nieuwsverhalen, achtergronden en persoonlijke verhalen. Maar het kan net zo goed muziek zijn, een hoorspel of een gesproken boek. Het is mogelijk om je er op te abonneren: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch opgehaald. Podcasts zijn handig voor onderweg: je kunt ze downloaden op een telefoon en luisteren wanneer het je uitkomt.

Kijk voor luisterboeken op: Audioboeken

Hoe werkt het?
Je gebruikt een app die al hebt om podcasts te beluisteren - bijvoorbeeld Spotify - of je zet een speciale podcast app op je apparaat. Die apps helpen bij het organiseren van podcasts en het vinden van interessante podcasts. Je kunt je (gratis) abonneren op podcasts: nieuwe afleveringen worden dan automatisch op je toestel gezet. Je kunt ook podcasts zoeken via de computer, en overzetten naar je mobiel om af te luisteren.

Podcasts luisteren op een iPhone

 1. Open de app Apple podcasts Podcasts. Dit is de standaard app om podcasts te beluisteren. Je kunt deze en andere podcast apps ook vinden in de App Store.
 2. In de app kun je bladeren door actuele podcasts. Ook via het tabblad Ontdek.
 3. Via de Zoek-knop rechtsonder kun je podcasts vinden op titel of onderwerp.
 4. Als je een podcast aantikt kom je in een informatie scherm.
  Onderaan is er een lijst met alle afleveringen van deze podcast.
 5. Om te luisteren tik je op Nieuwste aflevering (of Speel af). De podcast wordt gestart en onderin het scherm verschijnt een balkje met een play/pauzeknop.
 6. Podcast afspelen iPhone
 7. Tik op dit balkje om naar het afspeelscherm te gaan. Hierin kun je zien hoe lang de podcast nog duurt. Je kunt ook vooruit en achteruit spoelen. Om een podcast sneller of langzamer af te spelen tik je op 1x, en kies je een andere snelheid.
 8. Via de Podcast airplay iPhone AirPlay-knop in het afspeelscherm kun je het geluid doorsturen naar je koptelefoon of speaker.
 9. Achter de podcast menupuntjes zijn opties te vinden voor het bewaren, volgen of delen van een podcast.

Podcast tips (NL)

Man met de microfoon
Een 'radioprogramma zonder omroep' van Chris Bajema, die met een microfoon en een oranje bus op zoek gaat naar verhalen. Gebeurtenissen in Amsterdam Oost gaan daarbij over in fictie.

Podcast Luisteren
Deze gids met de beste podcasts uit Nederland en Vlaanderen maakt het makkelijker om nieuwe podcasts uit Nederland en Vlaanderen te vinden. De redactie geeft tips en je kunt zoeken op trefwoord. Er zijn meer dan 1000 Nederlandstalige podcasts te vinden.

Radioboeken
Verhalen van Nederlandse en Vlaamse schrijvers, die speciaal geschreven zijn om naar te luisteren. Met bijdragen van Anna Enquist, Abdelkader Benali, Herman Brusselmans, Kristien Hemmerechts en vele anderen.

Volkskrant podcast tips
Een lijst met interessante Nederlands- en Engelstalige podcasts. Ook doorzoekbaar op onderwerpen, zoals sport, kunst, geschiedenis, true-crime, muziek en meer.

Podcast tips (ENGELS)

Podbay Toplist
Hitlijst van succesvolle podcasts, gebaseerd op de Apple Music ranking. Engelstalig.

Podomatic
Platform voor alternatieve podcasts met muziek en (nieuws)onderwerpen. Engelstalig.

Podcast apps

Apple Podcasts App
Ieder Apple apparaat beschikt standaard over de Apple Podcasts app. De app geeft je direct een overzicht van een aantal podcasts, met hitlijsten en aanbevelingen.
Platform: iOS.
Taal: Nederlands.

CastBox (Android) | CastBox (iOS)
CastBox is een slimme podcast app die ook audioboeken en radiozenders kan organiseren. De app heeft een overzichtelijke indeling: het vinden van podcasts, abonneren, downloaden en afluisteren werkt vlot. CastBox beschikt over een ijzersterke zoekfunctie: deze kan zelfs de podcasts doorzoeken op trefwoorden (er wordt dus in de gesproken taal gezocht). Ook (Engelstalige) audioboeken zijn makkelijk te vinden. De Nederlandse vertaling is wat amateuristisch.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands en Engels.

Juice (iOS)
Klein programma om podcasts te volgen en te organiseren. Juice werkt eenvoudig en bevat een index van duizenden podcasts.
Platform: iOS, Mac OS X, Linux.
Taal: de website is Engels, het programma is ook in het Nederlands.
Gratis: Ja.

Overcast (iOS)
Zeer goede, innovatieve podcast app voor de iPhone en iPad. Je kunt playlists aanmaken en instellen dat bepaalde podcasts na binnenkomst automatisch bovenaan de playlist komen. Om Overcast te gebruiken is het nodig om een account aan te maken. Daarmee kun je ook vanaf je desktop inloggen, en podcasts naar je mobiel sturen. Er wordt ook een backup van je podcasts gemaakt op internet.
Platform: iOS.
Taal: Engels.

Podcast & Radio addict (Android)
Uitstekende app om radio en podcasts te beluisteren op Android apparaten. Je kunt playlists aanmaken, RSS feeds en livestreams toevoegen. Podcast & Radio addict biedt een prima overzicht van Nederlandstalige uitzendingen, en houdt bij waar je gebleven bent bij het afluisteren. Beluisterde of oude podcasts kunnen automatisch worden gewist.
Platform: Android.
Taal: Engels.