Virusscanners

Online virusscanner
Lijkt de computer besmet met een virus, of zijn er twijfels over een bestand? Doe een online virusscan, installeer een gratis antivirus programma, of check een bestand online op malware.
Kijk voor het verwijderen van ransomware - zoals het politievirus - op: Ransomware verwijderen

Online virusscan voor computers

Eset Online Scanner
Eset biedt een gratis scanner voor het eenmalig opsporen van malware, zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Hiervoor wordt een klein bestand op de computer geïnstalleerd. Deze veiligheidscheck is grondig maar neemt flink wat tijd in beslag. Eventuele gevonden malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

F-Secure
Deze snelle test werkt via een klein downloadbestand (500kb) en installatie, waarna de computer in enkele minuten wordt doorgelicht op actieve virussen en spyware. De malware wordt opgespoord, maar niet verwijderd. Afgezien van het download bestandje laat F-Secure geen enkel spoor na op de computer. F-Secure is een Fins bedrijf, dat onder de Europese privacy wetgeving valt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

HouseCall
De scanner van Trend Micro werkt met een klein bestand dat gedownload wordt. Je kunt vervolgens bij Options kiezen voor een Quick, Full of Custom scan om de computer na te lopen op actieve malware. Een Quick Scan verloopt redelijk snel, en een Full System scan neemt veel tijd. Bij een Custom scan geef je zelf aan welke mappen gecheckt worden. Gevonden veiligheidsproblemen worden direct verholpen.
Platform: Windows (alle versies), Android, Mac OS 10.7 of later.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Microsoft Safety Scanner
De beveiligingsscanner van Microsoft werkt met een bestand dat gedownload wordt. Daarna controleert de Safety Scanner de computer op virussen, spyware en andere malware. Je kunt daarbij kiezen voor Quickscan, Volledige of Aangepaste scan. Een Quickscan gaat vlot, maar een Volledige scan kan behoorlijk lang duren. Bij een Aangepaste scan wordt een Quickscan uitgevoerd, aangevuld met mappen die je zelf opgeeft voor controle. Aangetroffen malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Norton Security Scan
De Norton Security Check werkt via een download, waarna het programma de computer uitvoerig doorlicht op virussen en andere bedreigingen. Ook verdachte cookies worden gecheckt. Gevonden malware kan vaak direct verwijderd worden. Deze veiligheidscheck neemt ruim de tijd. Na de check moet je de software zelf van de computer verwijderen, om te voorkomen dat je later reclameboodschappen krijgt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Online virusscan voor bestanden

VirSCAN
Bij deze online service kun je een file laten controleren met verschillende virusscanners. Na het uploaden van een bestand - tot 20 MB - zie je direct een rapport. Ook zip en rar-bestanden kunnen worden getest. Verdachte bestanden worden door VirSCAN doorgestuurd naar antivirus bedrijven, om hun service te verbeteren.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

VirusTotal
VirusTotal is een uitstekende dienst om bestanden tot 64 MB te laten controleren op virussen en andere malware. Er wordt gecontroleerd met een groot aantal scanners, waaronder AVG, BitDefender, Kaspersky, McAfee en Symantec. Je kunt ook bestanden laten testen die online staan, door een URL op te geven. Deze dienst is vooral bedoeld als een second opinion, om verdachte bestanden tegen het licht te houden. Niet geschikt voor vertrouwelijke bestanden: VirusTotaal slaat geteste bestanden op in een database, om testresultaten toegankelijk te maken voor de antivirus community.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Gratis antivirus programma's

Gratis of betaalde antivirus software?
De gratis antivirus programma's in dit overzicht doen niet onder voor betaalde pakketten: alle genoemde software is veilig, zorgt voor automatische updates en detecteert malware in real time. Lichtgewicht heeft zo zijn voordelen: deze antivirus software biedt alleen de meest noodzakelijke bescherming. Uiteraard moet er ook geld worden verdiend: een gratis antivirusscanner is een afgeslankte versie van een uitgebreider pakket met meer functies, wat de fabrikant je vaak onder de aandacht zal brengen.

Avast! Free Antivirus
Goed gratis antivirus programma, dat de computer en e-mails controleert op alle soorten malware. Het programma vertraagt de computer nauwelijks, en je kunt zelf instellen wat er wel en niet wordt gescand. Een nadeel van dit antivirusprogramma is dat je jaarlijks de licentie moet vernieuwen.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista, Mac OS.
Taal: Nederlands.
Beperkingen: Geen spam- en phishing filter.
Gratis: Gratis voor privégebruikers.

AVG Antivirus Free
Degelijk antivirus pakket dat basisbescherming biedt tegen malware en schadelijke e-mailbijlagen. Downloads worden gecontroleerd wanneer je ze opent. AVG werkt onzichtbaar op de achtergrond van de computer. Een nadeel is dat AVG gegevens verzameld over je surfgedrag, en deze mogelijk doorverkoopt.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista, Mac OS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Comodo Cloud Antivirus
Lichtgewicht virusscanner die gebruik maakt van internet: er draait minder software op je computer waardoor het programma kleiner is. Dit programma bevat een Sandbox (zandbak) om programma's te starten in een geïsoleerde omgeving, zodat ze geen schade kunnen aanbrengen aan de computer. Ook is er een speciale game-modus, waarin het programma geen meldingen stuurt.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Panda Free Antivirus
Panda software installeert alleen een klein antivirusprogramma op de computer: de rest staat op internet. Het voordeel is dat je nauwelijks iets van het programma merkt. Uiteraard ben je wel afhankelijk van een goede internetverbinding. De software is gemakkelijk in gebruik en biedt goede bescherming: het scoort zeer goed in vergelijkingstesten van virusprogramma's.
Let op: bij het installeren kan aangeboden worden om Yahoo (zoek)programma's te installeren. Vink deze aanbiedingen uit, je hebt dit niet nodig voor het gebruik van het antivirusprogramma.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista met Internet Explorer.
Taal: Nederlands.
Beperkingen: E-mails worden niet gescand.
Gratis: Ja. Wel reclame.