Volg me niet

volg me niet
Advertentie-netwerken volgen je op internet, om advertenties te tonen die zoveel mogelijk op jou zijn afgestemd. Dit kan worden uitgeschakeld met anti-tracking software, of door je af te melden bij een volg-me-niet register.
Wat zijn trackers?
De advertenties die je op internet ziet - ook op deze website! - worden door advertentie-netwerken zo veel mogelijk op jou afgestemd. Een product dat je hebt aangeklikt in een webwinkel duikt op andere websites weer op. Onderwerpen die je hebt opgezocht, en websites waarop je actief bent worden gecombineerd tot een profiel, dat interessant is voor adverteerders. Als je veel reiswebsites bezoekt, zul je vaak reisaanbiedingen te zien krijgen. Dit is allemaal mogelijk doordat advertentie-netwerken trackers of supercookies plaatsen: bestandjes waarin gegevens worden opgeslagen over je surfgedrag. Bij dit soort tracking worden gegevens over je surfgedrag verzameld, die anoniem zijn: ze zijn niet gekoppeld aan je naam of adres. Als je het storend vind dat bedrijven je op deze manier volgen kun je het uitschakelen.

Anti-tracking software

Disconnect
Deze browserplugin schakelt alle advertentienetwerken uit die je volgen op internet. Deze anti-tracking software werkt uiteraard alleen in de browser waarin de extensie wordt geïnstalleerd.
Platform: Chrome, Firefox, Safari, Opera.
Taal: Engels.
Gratis: Pay what you want.

Ghostery
Ghostery geeft inzicht in de (advertentie)netwerken die je volgen op internet. Na het installeren krijg je bij elke website te zien welke onzichtbare trackers er aan vast zitten, en deze trackers blokkeren.
Platform: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Volg-me-niet registers

Your Online Choices
Dit is het online register van de advertentiebranche. Klik op Jouw instellingen om een lijst te zien met advertentie-netwerken. Om te zien of een bedrijf je volgt kun je op de i knop klikken. Je kunt het volgen per bedrijf uitschakelen, of alle trackers in één keer uitzetten. Het uitschakelen heeft geen gevolgen voor andere zaken die worden opgeslagen, zoals de logins of klantgegevens van webwinkels. Je kunt de websites dus gewoon blijven gebruiken. N.B. Niet alle advertentie-aanbieders zijn aangesloten bij dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.

NAI Opt-Out
Dit is de Amerikaanse versie van het Volg-me-niet register. Ook hier zie je een lijst met advertentie-netwerken, waarbij direct is aangegeven of ze een cookie op je computer hebben geplaatst. Je kunt de persoonlijke advertenties per bedrijf uitschakelen, of in één keer alle trackers blokkeren.
N.B. Niet alle advertentie-aanbieders houden rekening met dit register, en het werkt alleen met de huidige computer en browser.

Google Opt-Out
Google is een zeer grote aanbieder van advertenties op internet: ook Webwijzer is aangesloten bij dit advertentie-netwerk. De advertenties die je ziet worden afgestemd op de pagina's die je bezoekt, en de onderwerpen waarop je zoekt. Met een Google-account kun je zien welke onderwerpen dit zijn, en ze zonodig verwijderen. Als je bent aangemeld met een Google account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.

Kijk voor het regelen van de privacy-instellingen van Google diensten op: Google privacy

Microsoft Opt-Out
Ook Microsoft is een grote aanbieder van advertenties op internet, die op je surf- en zoekgedrag worden afgestemd. Je kunt dit uitschakelen door je bij Microsoft af te melden. Als je bent ingelogd met een Windows Live Account werkt het vervolgens op elke computer, en in elke browser.

Kijk voor het voorkomen dat Windows privé-gegevens doorgeeft aan Microsoft op: Windows 10 privacy

Volg-me-niet inschakelen in de browser

De meeste browsers hebben een ingebouwde traceerbeveiliging, die je kunt inschakelen via de instellingen. Met deze volg-me-niet functie bereik je ongeveer hetzelfde als via een volg-me-niet register. Ook hier geldt: niet alle advertentie-netwerken houden er rekening mee.

Chrome:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan de pagina op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy.
 4. Vink aan: Een verzoek voor niet bijhouden met je browseverkeer verzenden.
Edge:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Instellingen.
 2. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven.
 3. Scroll naar Privacy en Services.
 4. Zet uit: Do not track-aanvragen verzenden.
Internet Explorer:
 1. Ga naar Extra (wiel-icoon) - Beveiliging - Traceerbeveiliging.
 2. Klik op een Traceerbeveiliging-lijst.
 3. Klik op Inschakelen.
Firefox:
 1. Klik rechtsboven op het puntjes icoon en kies Opties.
 2. Ga naar het tabblad Privacy.
 3. Klik op Uw instellingen voor niet volgen beheren.
 4. Vink aan: Altijd Niet volgen toepassen. OK.