Online backuppen

Online backuppen
Automatische backups maken: iedereen weet dat het verstandig is, maar veel mensen doen het niet. Omdat het ingewikkeld lijkt, of duur. Maar dat valt eigenlijk wel mee: check op deze pagina je backup-wensen en vind de backup-oplossing die bij je past.Online backup en cloudopslag: wat is het verschil?

Aanbieders van online backups regelen dat je reservekopieën van je bestanden aanmaakt in de cloud. Zodat je bij een calamiteit ergens op kunt terugvallen. Je raadpleegt deze backups dus alleen als er iets misgaat.

Cloudopslagdiensten - zoals Google Drive, OneDrive en iCloud - zijn bedoeld voor het opslaan en synchroniseren van je bestanden in de cloud. Ze zorgen ervoor dat je vanaf elk apparaat je bestanden kunt openen, bewerken en delen met anderen. Als je laptop het begeeft kun je gewoon verder vanaf een ander toestel.

In de praktijk gaan deze diensten steeds meer op elkaar lijken. Aanbieders van online backups hebben ook cloudopslag met synchronisatie. En de grote cloudbedrijven bewaren vaak versies van documenten, zodat je ze kunt herstellen als er een probleem is.

Hoe werkt het?
Op telefoons zijn de grote cloudopslagdiensten standaard aanwezig, en op laptops moet er meestal nog een app worden geinstalleerd. Vrijwel alle online backupaanbieders werken via een website, en met apps voor laptop en telefoon. Je stelt één keer in welke mappen en bestanden je wilt backuppen. Daarna werkt het automatisch, op de achtergrond. Het herstellen van bestanden verloopt via de app of via de website van de backupdienst. Sommige bedrijven bieden ook de mogelijkheid om een backup aan te leveren op een harde schijf of een USB-stick.

Automatische backups maken

Ik wil mijn persoonlijke documenten vlot en makkelijk buitenshuis opslaan.
Oplossing: zet je bestanden in de cloud bij Apple, DropBox, Google of Microsoft.
Of kies een simpele backupdienst zoals Backblaze.

Ik wil een backup maken van mijn hele computer (bestanden, software en instellingen).
Oplossing: neem een groot abonnement bij iDrive, of maak backups op een extern opslagapparaat.
Geschikte software:: AOMEI Backupper Prof. (Windows), Time Machine (Mac), Syncback (Windows).

Ik wil een waterdichte 3-2-1 backupstrategie opzetten voor al mijn apparaten.
Oplossing: Stap 1: Maak backups op een extern opslagapparaat.
Stap 2: Kies een online backupdienst met veel mogelijkheden, zoals Acronis of iDrive.

Ik wil mijn data niet meer toevertrouwen aan Big Tech.
Oplossing: kies een Europees cloudopslagbedrijf.
Geschikte providers: Jottacloud, pCloud, Strato HiDrive, TransIP Stack

Ik wil dat mijn gegevens zo veilig zijn als een goudstaaf in de Nederlandse bank.
Oplossing: kies een dienst die gebruik maakt van AES 256-bit encryptie met zero knowledge codering.
Geschikte providers: Acronis, Mega, pCloud Encryptie.

Ik wil online backups, maar het mag niets kosten.
Oplossing: Beperk je digitale voetafdruk zodat het in de gratis opslagruimte past.
Geschikte providers: Mega (20 GB), Google Drive (15 GB).

Ik wil zelf online backups maken met gratis Open Source software.
Oplossing: maak versleutelde backups en laat ze uploaden naar een cloudopslag of eigen server.
Geschikte software: Duplicati (Windows, Mac, Linux).

Ik zoek een online backupbedrijf dat ik kan bellen. In het Nederlands.
Geschikte provider: Porton

Online cloud & backup diensten

Backblaze Cloud Backup
Backblaze is een gemakkelijke backup-oplossing voor één computer. Je hoeft niets in te stellen, omdat alle gebruikersbestanden (documenten, foto's en muziek) automatisch worden gebackupt. De bestanden worden veilig weggezet. Deze dienst is niet geschikt om toegang te hebben tot je bestanden vanaf andere apparaten. Wanneer er iets mis gaat kun je de bestanden downloaden vanaf de Backblaze website, opslaan bij een cloudopslagdienst, of laten opsturen op een harde schijf. Backblaze maakt gebruik van servers in de Verenigde Staten.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Betaalde abonnementen: circa $70 per jaar per computer.

Google Drive
Als je een Google-account hebt, heb je ook toegang tot Google Drive. Om een backup te maken van je bestanden kun je de Google Drive-app downloaden op je computer en daar de bestanden naartoe slepen of kopiëren. Ze worden dan automatisch gesynchroniseerd met de cloud en met andere apparaten waar je Google Drive op hebt geïnstalleerd. Je kunt ook instellen dat Google Drive automatisch een backup maakt van je bureaublad en mappen met documenten. Je kunt de bestanden online bekijken, bewerken en beheren via de website van Google Drive of de mobiele app. Daarbij kun je gebruik maken van online kantoorsoftware zoals Docs, Sheets en Slides. Via Google Drive kunnen ook complete backups worden gemaakt van Android telefoon.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis opslagruimte: 15 GB. 100GB voor 2 euro p.m.
Betaalde abonnementen: 2 euro per maand voor 100GB.

iCloud
Iedereen die een Apple-apparaat bezit - zoals een Mac, iPhone of iPad - heeft toegang tot iCloud. Om een backup te maken van je bestanden kun je de iCloud-app downloaden op je computer en daar de bestanden naartoe slepen of kopiëren. Ze worden dan automatisch gesynchroniseerd met de cloud en met je andere Apple-apparaten waar je iCloud op hebt geïnstalleerd. Je kunt ook instellen dat iCloud automatisch een backup maakt van je bureaublad of mappen met documenten. Je kunt de bestanden online bekijken en beheren via de website van iCloud of de mobiele app. Bovendien kun je gebruik maken van de iWork-apps, zoals Pages, Numbers en Keynote, om online documenten te maken en te bewerken.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis opslagruimte: 5 GB.
Betaalde abonnementen: 3 euro per maand voor 200GB.

iDrive
iDrive staat al jaren bekend als een betrouwbaar backup-bedrijf, dat gebruik maakt van servers in de Verenigde Staten. In een iDrive-account kan een onbeperkt aantal computers en mobiele apparaten worden gebackupt en gesynchroniseerd. Er zijn veel mogelijkheden en flexibiliteit om zelf aan te geven hoe je je backups wilt regelen. Je bestanden worden veilig weggeschreven, en opgeslagen in een gesynchroniseerde clouddrive om gemakkelijk bestanden uit te wisselen tussen verschillende apparaten. Je kunt regelmatig automatische backups van bestanden laten maken, of een virtuele schijf instellen: alles wat je op deze "schijf" zet wordt opgeslagen bij iDrive. Het is ook mogelijk om backups te maken van online data bij Google WorkSpace en Microsoft Office 365.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis opslagruimte: 10GB opslagruimte.
Betaalde abonnementen: circa $80 per jaar voor 5TB.

Jottacloud
Jottacloud is een clouddienst die online back-up en opslag combineert: je kunt bestanden backuppen, synchroniseren en delen met anderen. Het bedrijf is gevestigd in Noorwegen, een land met sterke privacywetten, en maakt gebruik van servers in Europa. Jottacloud gebruikt AES 256-bit encryptie om je gegevens veilig te houden, maar je beschikt niet over je eigen encryptiesleutel. Jottacloud heeft ook een AI-gestuurde fotozoekfunctie en een online kantoorpakket.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis opslagruimte: 5GB opslagruimte.
Betaalde abonnementen: circa 7 euro per maand voor 1TB.

Mega
Mega is een Nieuw-Zeelandse aanbieder van cloudopslag, online backup en bestandsdeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van end-to-end encryptie met AES 256-bit om je gegevens te beschermen, waarbij je zelf beschikt over de encryptiesleutel (zero-knowledge codering). Mega beschikt over handige opties voor het delen van bestanden, waarbij de mensen waarmee je bestanden uitwisselt geen Mega-account hoeven aan te maken.
Platform: Windows, Mac OS, Linux, iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis opslagruimte: 20GB opslagruimte.
Betaalde abonnementen: circa 7 euro per maand voor 1TB.

OneDrive
Als je een Windows-computer hebt, heb je waarschijnlijk al OneDrive geïnstalleerd. Zo niet, dan kun je het gratis downloaden van de website van Microsoft. Je hebt ook een Microsoft-account nodig om in te loggen. Om een backup te maken van je bestanden sleep je ze naar de OneDrive-map op je computer. Ze worden dan automatisch gesynchroniseerd met de cloud en met al je andere apparaten waar je OneDrive op hebt geïnstalleerd. Je kunt ook instellen dat OneDrive automatisch een backup maakt van je bureaublad, documenten en afbeeldingen mappen. Je kunt de bestanden ook online bekijken en beheren via de website van OneDrive of de mobiele app.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis opslagruimte: 5 GB.
Betaalde abonnementen: 2 euro per maand voor 100GB.

pCloud
pCloud is een Zwitserse cloudopslagdienst die gebruik maakt van servers in Europa. Alle bestanden worden opgeslagen in de cloud en gesynchroniseerd tussen je computers en mobiele apparaten. Er worden ook oude versies bewaard, zodat een bestand teruggevonden kan worden als het beschadigd raakt of per ongeluk is weggegooid. Voor een extra beveiligingslaag - AES 256-bit encryptie met zero knowledge codering - heeft pCloud een apart (duurder) abonnement. pCloud maakt het gemakkelijk om bestanden herstellen via een online interface of een mobiele app. Zonodig kun je ook een backup ontvangen op een harde schijf of een USB-stick.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS, Linux.
Taal: Nederlands.
Betaalde abonnementen: circa 4 euro per maand voor 500GB.

Porton
Porton is een Nederlands bedrijf dat gebruik maakt van servers in Nederland, en een Nederlandstalige klantenservice biedt. Er worden backups gemaakt van vrijwel alle soorten apparaten, platforms en besturingssystemen, en - afhankelijk van het gekozen abonnement - worden je bestanden ook gesynchroneerd tussen verschillende apparaten.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Betaalde abonnementen: circa 4,65 euro per maand voor 200GB.

Strato HiDrive
HiDrive is de cloudopslagdienst van Strato, een Duits webhosting bedrijf. Hiermee kun je bestanden opslaan in de cloud, synchroniseren en delen via verschillende apparaten. HiDrive slaat je bestanden op in gecertificeerde datacenters in Duitsland, die voldoen aan de Europese privacywetgeving. Er is ook een dienst om grote bestanden te delen via unieke links, en een verhuisservice om bestanden automatisch over te zetten naar HiDrive vanuit Dropbox, Google Drive en OneDrive.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Betaalde abonnementen: circa 3,50 euro per maand voor 500GB.