Zip bestanden openen

ingepakte bestanden openen
Gezipte bestanden - zoals ZIP, RAR, TAR en 7Z - nemen minder ruimte in dan gewone bestanden. Dat is handig bij het verzenden en downloaden van grote bestanden. Je kunt dit soort bestanden direct uitpakken op Windows en Mac computers, of een gratis unzip programma gebruiken.


ZIP bestand openen en uitpakken in Windows

zip bestand windows l0Windows 10 en 8 hebben ingebouwde software om ZIP-bestanden te bekijken, en uit te pakken. Je hoeft hiervoor dus geen aparte software te installeren.
  ZIP bestanden openen in Windows:
 1. Dubbelklik op het bestand.
 2. Je ziet de inhoud, alsof het een gewone map is. Documenten in de ZIP - zoals foto's of tekstbestanden - kun je gewoon openen, slepen en kopiëren. Als het ZIP-bestand een programma bevat, kun je op het setup bestand klikken om het te installeren.
  ZIP bestanden uitpakken in Windows:
 1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand, en kies Alles uitpakken.
 2. Er wordt een nieuwe map aangemaakt waarin de bestanden worden uitgepakt.
 3. Het ZIP-bestand kan verwijderd worden.

ZIP bestand uitpakken op een Mac

zip bestand mac Macs beschikken over ingebouwde software om ZIP-bestanden uit te pakken. De Safari-browser pakt ZIP-bestanden zelfs automatisch uit als ze gedownload worden.
  ZIP bestanden openen op een Mac:
 1. Dubbelklik op het bestand.
 2. De bestanden worden uitgepakt in een nieuw mapje met de naam van het ZIP-bestand.
 3. Het ZIP-bestand kan verwijderd worden.

ZIP bestand uitpakken op een iPad of iPhone

Zip-bestanden die je op een iPad of iPhone binnenkrijgt via de Apple Mail- of Berichten-app kun je meteen openen na het downloaden. In andere apps kun je een preview krijgen van een ingepakt bestanden door erop te tikken, maar je kunt de bestanden niet bewerken of - bijvoorbeeld - opslaan in de fotogalerij. Dit kan wel met een app.
  Gemaild ZIP-bestand met foto's opslaan in de fotogalerij
 1. Ga naar de AppStore en installeer WinZip op de iPad of iPhone. Geef het programma toegang tot je foto's.
 2. Ga naar je mailprogramma en tik op het ZIP-bestand.
 3. Tik op het zip bestand openen iphone Deel-icoon en kies Kopieer naar WinZip.
 4. WinZip wordt geopend. Tik op het ZIP-bestand.
 5. Je ziet nu de inhoud. Tik op Unzip.
 6. Tik op Try Free. Klik een advertentievenster weg door op het kruisje te klikken.
 7. De foto's worden nu in WinZip opgeslagen in de map My Files. Als je een foto opent in My Files kun je deze opslaan in je fotogalerij door op zip bestand opslaan iphone Share te tikken, en te kiezen voor Save tot photo album.

ZIP bestand uitpakken op een Android toestel

Android tablets en smartphones hebben geen ingebouwde functie voor het uitpakken van gezipte bestanden. Je kunt hiervoor een app installeren, zoals ZArchiver.
  Gemaild ZIP-bestand uitpakken met ZArchiver:
 1. Installeer ZArchiver op het Android toestel.
 2. Ga naar je Mail app, en kies bij het ZIP-attachment voor Downloaden. Standaard wordt het bestand opgeslagen in de map Downloads.
 3. Open ZArchiver en tik op de map waar het bestand is opgeslagen..
 4. Tik op Extract to Archive name om het ZIP-bestand uit te pakken in een nieuw mapje met de naam van de ZIP. Je kunt ook eerst een preview bekijken.
 5. De inhoud van het ZIP-bestand wordt in de nieuwe map geplaatst. Door langer op een bestandsnaam te drukken verschijnt er een venster met opties om - bijvoorbeeld - bestanden te kopiëren of te delen.

UNZIP programma's

Unzip of compressie programma's kunnen allerlei gezipte bestanden - zoals ZIP, RAR, TAR, 7Z en GZIP - uitpakken, inpakken en beveiligen met een wachtwoord. Je kunt met deze programma's ook bestanden openen die uit meerdere delen bestaan, zoals R00, R01, R02 enzovoorts. Bij het uitpakken kies je het eerste bestand in de reeks. De rest volgt dan automatisch.

7-Zip
Uitstekend programma voor het in- en uitpakken van bestanden, dat de hoogste compressie biedt met het eigen 7-zip formaat. 7-Zip installeert zich in de Verkenner van Windows, zodat je met de rechtermuisknop bestanden kunt inpakken of uitpakken. 7-zip kan zeer veel bestandsformaten aan, en kan archieven zonodig beveiligen met sterke encryptie.
Platform: Windows (alle versies), Linux. Voor Mac OS zijn er onofficiële versies beschikbaar.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

B1 Online Archiver
Deze tool is beschikbaar als programma, maar ook online: je hoeft dan niets te installeren om een gezipt bestand uit te pakken (ook geen registratie nodig). Na het uploaden van het bestand krijg je een lijst met de bestanden die het bevat. Je kunt bestanden previewen en downloaden wat je nodig hebt. B1 kan o.a. deze ingepakte bestanden uitpakken: RAR, 7Z, GZIP, TAR en TAR.GZ.
Platform: Online, Windows (alle versies), Mac, Linux, Android.
Taal: Engels.
Maximale bestandgrootte: 200 MB.

PeaZip
Uitstekend programma met zeer veel opties. Je kunt o.a. archieven samenvoegen, splitsen, vergelijken en beveiligen met encryptie. PeaZip werkt ook vanaf een USB stick en kan meer dan 100 soorten bestanden uitpakken. Bij het installeren wordt aangeboden om extra software te installeren. Deze opties kun je uitvinken.
Platform: Windows (alle versies), Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Gebaseerd op Open Source software.