Mobiel traceren

ringtones maken
Mobiel kwijt of gestolen? Android, iOS en Samsung bieden uitgebreide 'Vind mijn mobiel'-functies om een apparaat te lokaliseren en te volgen als het gestolen is. Er zijn ook gespecialiseerde anti-diefstal-apps die moeilijk te vewijderen zijn en je telefoon op afstand kunnen besturen.Wat doe ik als mijn mobiel kwijt of gestolen is?
  1. Probeer het toestel te traceren met de 'Vind mijn mobiel'-functie, en vergrendel het.
  2. Laat je SIM-kaart blokkeren.
  3. Doe aangifte bij de politie. Geef de locatie van de telefoon door, als je die weet. Ga er niet zelf op af.

Hoe werkt een 'Vind mijn mobiel'-functie?
De meeste mobiele apparaten hebben een ingebouwde 'Vind mijn telefoon' functie. Als deze is ingeschakeld kun je het apparaat opsporen: op een kaart is te zien waar het is. Daarvoor moet de mobiel in de meeste gevallen wel ingeschakeld zijn, en beschikken over internet. Je kunt ook een geluid laten afspelen: handig als je telefoon is zoekgeraakt in je omgeving. Als je de telefoon ergens vergeten bent kun je een boodschap voor de vinder - bijvoorbeeld een telefoonnummer - op het startscherm laten zetten. Een kwijtgeraakte of gestolen telefoon kun je direct laten vergrendelen, zodat anderen niet bij je gegevens kunnen. Bij diefstal is de kans niet groot dat je je mobiel kunt traceren, omdat het de dieven meestal om je toestel gaat: de simkaart wordt verwijderd, het apparaat gereset en - al dan niet in onderdelen - doorverkocht. Toch komt het voor dat een gestolen telefoon later - bij een nieuwe eigenaar - alsnog online komt.

Wat kan ik doen als 'Vind mijn telefoon' niet is ingeschakeld?
Op dit moment is er geen succesvolle methode om alsnog een terugvind-app in te schakelen. Om je gegevens te beschermen is het aan te raden om belangrijke wachtwoorden te wijzigen, zoals bijvoorbeeld Apple ID, e-mail en Facebook. Via je bank kun je apps voor mobiel bankieren blokkeren. Er kan dan in ieder geval geen misbruik worden gemaakt van je account.

Android toestellen: Zoek mijn telefoon

Android toestellen hebben een ingebouwde terugvind-functie voor gebruikers van een Google-account. Je kunt deze functie inschakelen via (Google) Instellingen > Google > Beveiliging. Als de functie aanstaat kun je het apparaat traceren. Ga daarvoor naar Zoek mijn telefoon en log zonodig in. Je ziet nu de apparaten die bekend zijn bij Android. Je kunt deze een geluid laten afspelen en stappen zetten zoals uitloggen, je toestel te vergrendelen of wissen.
Kijk voor meer uitleg op: Android-apparaat zoeken, vergrendelen of wissen.

Samsung toestellen: Vind Mijn Mobiel

Om een Samsung GSM terug te vinden kun je ook gebruik maken van de app 'Vind Mijn Mobiel'. Deze is te vinden via de SmartThings-app of via de Samsung-website. Je kunt je telefoon laten overgaan, traceren (ook als hij offline is), vergrendelen of wissen. Ook is het mogelijk om een back-up maken naar de Samsung-cloud en je toestel op afstand te bedienen.

iOS toestellen: Zoek mijn iPhone/iPad

Op alle mobiele Apple apparaten zit een 'Vind Mijn Mobiel'-functie: Zoek mijn iPhone/iPad. Je kunt deze functie inschakelen via Instellingen - iCloud - Zoek mijn iPhone/iPad. Als de functie is ingeschakeld kun je het apparaat traceren. Als je iO5 15 of hoger hebt kun je je telefoon opsporen tot 24 uur nadat de batterij leeg is, of nadat het apparaat is uitgeschakeld. Ga daarvoor naar iCloud Find en log in. Kies bij Apparaten het juiste toestel, en de locatie wordt met een stip aangegeven op de kaart. Vervolgens kun je een geluid afspelen, het scherm vergrendelen, en het toestel zonodig wissen of als vermist opgeven.
ipad verloren
Kijk voor meer uitleg op: Als een iPhone, iPad of iPod touch is zoekgeraakt of is gestolen.

Speciale traceer- en antidiefstal apps

Cerberus anti diefstal
Cerberus is een anti-diefstal programma voor Android toestellen. Deze app kan diep in de hardware worden geïnstalleerd, waardoor hij zeer moeilijk te verwijderen is. Je kunt met deze app o.a je mobiel op afstand bedienen, en foto's en geluid opnemen om eventuele dieven te bespioneren.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Nee, wel gratis proberen.

Prey
Prey is een compleet beveiligingsprogramma voor telefoons, tablets en computers. Het werkt via een website: vanaf een Control Panel kun je het vermiste apparaat opsporen, er een bericht naartoe sturen, de locatie traceren en andere acties ondernemen. Het is o.a. mogelijk om een apparaat te blokkeren en een waarschuwing aan de 'vinder' te laten zien. Om een apparaat te kunnen traceren moet het wel online zijn.
Platform: Android, iPhone, iPad, Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer opties.