Messengers en chatprogramma's

chatprogramma
De meestgebruikte chatapps zijn WhatsApp en Facebook Messenger, maar er zijn vele alternatieven. Bijvoorbeeld chatprogramma's waarmee je berichten versleuteld kunt versturen, of kunt chatten met meerdere chat-accounts.Veelgebruikte messengers en chat apps

Facebook Messenger
messengerDit is de messenger app van Facebook, die het mogelijk maakt om berichten te sturen en te (video)bellen met Facebook vrienden. Je kunt ook groepen maken, stickers gebruiken en foto's en andere bestanden uitwisselen. Facebook Messenger is een handige, overzichtelijke app. Een nadeel is dat je alleen kunt communiceren met andere Facebook-gebruikers.
Platform: Android, iOS, Windows Phone.
Contact met: Mensen met een Facebook-account.
Taal: Nederlands.

Google Allo
alloDeze chat-app van Google bevat veel stickers en emoji's, maar ook slimme extra's. Met de Google Assistent kun je bijvoorbeeld foto's ophalen van je telefoon, een routebeschrijving opvragen en horeca in de buurt bekijken. Dit werkt via technologie die je gegevens analyseert, zoals je locatie en berichten. Privacy is dus wel een aandachtspunt. Allo biedt daarbij wel een incognito modus: als die is ingeschakeld worden gesprekken beveiligd met end-to-end encryptie, en kun je berichten automatisch laten verwijderen na een ingestelde tijd. Net zoals in Snapchat kan een bericht een paar seconden of een minuut worden getoond, en daarna verdwijnen. Google Allo is gekoppeld aan je telefoonnummer en je e-mailadres (dat laatste is niet verplicht).
Platform: Android, iOS.
Contact met: Iedereen in je telefoonboek. Contacten die de app niet geïnstalleerd hebben ontvangen een SMS (iOS) of een notificatie (Android).
Taal: Nederlands.

Google Hangouts
hangoutsDeze dienst is van Google, en is gekoppeld aan een Google Account. Als je een Gmail-adres of een Android toestel gebruikt dan heb je dit al. Hangouts is overzichtelijk en heeft veel mogelijkheden: o.a. berichten sturen, bellen, groeps- en videogesprekken voeren, foto's sturen en je locatie delen. Hangouts zit in Gmail, en kan als app geïnstalleerd worden in Chrome en op mobiele apparaten. Chatsessies worden automatisch gesynchroniseerd als je verschillende apparaten gebruikt. Google Hangouts is niet verbonden aan je telefoonnummer.
Platform: Android, iOS, Chrome, Gmail.
Contact met: Mensen met een Google Account (Gmail adres).
Taal: Nederlands.

iMessage/Berichten
kikiMessage/Berichten staat standaard op Apple apparaten, en je koppelt het aan je telefoonnummer en Apple-ID. Op OS X toestellen kun je ook andere accounts toevoegen - bijvoorbeeld bij Google of Yahoo - om te chatten met andere contacten. Op iOS worden iMessage/Berichten chats gecombineerd met SMS-berichten. Verzonden berichten worden door Apple na uiterlijk zeven dagen van de server verwijderd. iMessage werkt uitstekend, maar is alleen beschikbaar voor Apple toestellen.
Platform: iOS, Mac OS X.
Contact met: Mensen met een Apple-ID. Op OS X toestellen kunnen o.a. Google- en Yahoo-accounts worden toegevoegd.
Taal: Nederlands.

Skype
skype Skype is bekend van het wereldwijd gratis bellen. Inmiddels is het eigendom van Microsoft, en is het ook beschikbaar als een plugin voor Outlook.com. Skype is een uitstekende dienst voor bellen, (video)chatten, groepgesprekken en het uitwisselen van bestanden. Je kunt je beeldscherm delen, goedkoop bellen naar mensen die geen Skype hebben, WiFi hotspots gebruiken en Skype-oproepen doorschakelen. Skype is daarmee de meest complete messenger app, die ook geschikt is voor veeleisende en zakelijke gebruikers.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Android, iOS, Outlook.com.
Contact met: Andere Skype-gebruikers, mensen met een Microsoft Account (Outlook-mailadres). Als je aangemeld bent met een Facebook-account kun je ook chatten met Facebook contacten.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn extra diensten verkrijgbaar, zoals WiFi hotspots en bellen naar vaste en mobiele telefoonnummers.

WhatsApp
whatsapp Deze populaire app is inmiddels eigendom van Facebook. Je kan bellen, foto's en berichten sturen met mensen die ook WhatsApp hebben. Na het installeren wordt je telefoonnummer gevraagd en ontvang je automatisch een lijst van de mensen - uit je adressenlijst - die ook WhatsApp gebruiken. Het is eenvoudig om groepen aan te maken om berichten uit te wisselen met meerdere mensen.
Voor meer informatie: WhatsApp voor beginners
Platform: Android, iOS, Windows Phone, Mac of Windows PC.
Contact met: Andere WhatsApp-gebruikers.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Alternatieve chatprogramma's

Kik
kikKik is een app om te chatten en foto's te sturen, die niet gekoppeld is aan je telefoonnummer. Kik weet je telefoonnummer wel, en gebruikt het om vrienden op Kik te vinden, maar laat het niet zien aan andere gebruikers: je chat onder een zelfbedachte chatnaam. Kik is een innovatieve dienst, maar heeft minder mogelijkheden dan de grote chaprogramma's. Je kan er geen audiogesprekken mee voeren.
Platform: Android, iOS, Windows Phone.
Contact met: Andere Kik-gebruikers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Trillian
trillianTrillian is een 'communicatiecentrum' waarmee je kan chatten via o.a. Facebook Messenger, Google Hangouts en X (voorheen Twitter) en ook mails kan versturen. Trillian zal daarvoor je logins vragen bij de verschillende diensten. Je contactenlijst wordt vervolgens gesynchroniseerd tussen verschillende computers en mobiele apparaten. Met kleurcodes wordt aangegeven van welk chatprogramma een bericht of contact afkomstig is.
Taal: Nederlands (de website is Engelstalig).
Contact met: o.a. gebruikers van Facebook, Google Hangouts en X (voorheen Twitter).
Gratis: Gratis versie met advertenties, en betaalde abonnementen.

Viber viber Viber is een eenvoudige app om te chatten en te (video)bellen. Starten met Viber gaat snel: je geeft je telefoonnummer op, Viber haalt je telefoonboek op en maakt een lijst van de mensen die ook Viber gebruiken. Naast chatten en bellen heeft deze app weinig te bieden. Viber is eigendom van een Chinees bedrijf.
Platform: Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone, Windows 10 (app).
Contact met: Andere Viber-gebruikers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Veilige chatprogramma's

Signal Private Messenger
signal Signal is een zeer veilig programma: de software is Open Source, dat wil zeggen dat de broncode openbaar is. Iedereen is vrij om deze te controleren en verbeteren. Het bedrijf achter de software - Open Whisper Systems - is geheel onafhankelijk. Dat maakt Signal betrouwbaar voor mensen die zich zorgen maken over privacy als hun adressenboek in handen komt van bedrijven zoals Facebook, Google of Microsoft.
Platform: Android, iOS.
Contact met: Andere Signal-gebruikers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Open Source software.

Telegram
telegram Dit chatprogramma lijkt op Whatsapp, maar heeft slimme privacy functies zoals de Secret Chat-functie: berichten die zichzelf na korte tijd vernietigen. Je kan ook een melding krijgen als er een screenshot van een bericht is gemaakt. Telegram heeft vergelijkbare mogelijkheden als WhatsApp, zoals groepchats en het delen van bestanden. Telegram is eigendom van een Russische ondernemer.
Platform: Android, iOS, Windows Phone, Linux, Windows, Mac.
Contact met: Andere Telegram-gebruikers.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Aggregators

Met een aggregator heb je in één programma toegang tot verschillende chatapps. Dit is bijvoorbeeld handig als je op een desktop of laptop werkt, en daar berichten in verschillende apps wilt volgen. Het is dan niet meer nodig om meerdere websites af te lopen. Vanuit de aggregator kun je gewoon reageren, alsof je in het betreffende chatprogramma zit.

Franz
Franz Uitstekende app om meerdere chatprogramma's te volgen op de computer. Je kunt snel schakelen tussen de verschillende diensten via tabbladen. Franz ondersteunt veel messenger apps, waaronder WhatsApp, Facebook Messenger, Google Hangouts, Skype en Telegram. Het toevoegen van een dienst werkt gemakkelijk met een QR-code. Onder de QR-code staat vermeld waar je op je mobiel naartoe moet gaan om de QR-code te fotograferen. Daarna ben je direct ingelogd, en is de dienst toevoegd aan Franz.
Platform: Windows, Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

All-in-One Messenger
All-in-One Messenger is extensie voor Chrome die toegang biedt tot verschillende chatprogramma's. Nadat je bent aangemeld kun je gemakkelijk schakelen tussen tabbladen met meerdere chats. Deze tool ondersteunt o.a WhatsApp, Facebook Messenger, Google Hangouts, Slack en Skype.
Platform: Chrome.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.