Buurtapps

buurtapps
In de meeste Nederlandse buurten zijn inmiddels meerdere buurtapps actief. Dit soort platforms brengt je in contact met buurtgenoten, om elkaar te informeren over buurtzaken of - bijvoorbeeld - het lenen van spullen.
Buurtapps worden steeds populairder. In onze individualistische samenleving zijn dit soort apps een handige manier om in contact te komen en te blijven met mensen uit je buurt. Buurtpreventie-apps zijn vooral gericht op het voorkomen van criminaliteit: opletten en waarschuwen als zich een verdachte situatie voordoet. Andere buurtapps zijn er meer voor de sociale contacten, zoals het sturen van uitnodigingen voor activiteiten in de buurt, of het lenen van spullen.

Veel, maar niet alle buurten zijn inmiddels actief op dit soort platforms. Als je buurt nog niet meedoet is er de mogelijkheid om zelf een buurtgroep te starten. In ieder geval is altijd de moeite waard om eens een kijkje te nemen in een buurtapp: wie weet heeft je buurt wel meer te bieden dan je had gedacht.

Advertentie

Buurtpreventie

Burgernet | Burgernet (Android)| Burgernet (iOS)
Via Burgernet informeert de politie over incidenten in je buurt, en stuurt oproepen om uit te kijken naar verdachte personen. Ook bij vermissingszaken wordt Burgernet ingezet. Een Burgernetactie duurt meestal een uur. Hierna wordt de actie afgesloten en ontvang je een afloopbericht. Als je de app van Burgernet op je telefoon installeert, kun je de straal instellen waarbinnen je meldingen van incidenten wilt ontvangen. Ook zonder de app te installeren kun je actief zijn voor Burgernet: je ontvangt dan meldingen per SMS of telefoon.
Platform: iOS, Android, online, telefoon (SMS of voice-bericht).
Gratis: Ja.

WABP.nl
De lettercombinatie WABP staat voor WhatsApp Buurt Preventie. Op deze website zijn alle officiële WhatsAppgroepen voor buurtpreventie in Nederland verzameld. Door in te zoomen op een kaart kun je zien of er in jouw buurt al een groep actief is. In dit geval kun je je per e-mail direct aanmelden. Is er in jouw buurt nog geen WABP-groep actief, dan kun je er zelf één oprichten. Je kunt ook een bestaande WhatsAppgroep aanmelden als officiële WABP-groep, zodat deze op de kaart komt te staan.
Platform: Online.
Gratis: Ja.

Veiligebuurt.nl
Veiligebuurt is een app die speciaal is gericht op buurtpreventie, en als vervanging van een buurtpreventie WhatsAppgroep. Bij Veiligebuurt hoef je je telefoonnummer niet te delen en registreer je je in plaats daarvan met je e-mailadres en postcode. Als in jouw straat of buurt nog niemand gebruik maakt van Veiligebuurt, kun je buurtgenoten uitnodigen door middel van e-mail of social media. Als zich een verdachte situatie voordoet, kun je deze eenvoudig melden via de app en de precieze locatie aangeven. Je kunt ervoor kiezen je melding te delen met je straat, met je hele buurt of met een speciaal aangemaakte groep. Alle leden van deze groep ontvangen dan een melding. Voor gesprekken die je het liefst privé wilt houden, kun je een besloten groep aanmaken.
Platform: iOS, Android, Windows Phone.
Gratis: Ja.

Advertentie

Buurtcontacten

Nextdoor
De app Nextdoor is een besloten sociaal netwerk om informatie uit te wisselen met mensen in je buurt. Denk bijvoorbeeld aan spullen delen en lenen, mensen uitnodigen voor een evenement, verloren en gevonden voorwerpen en berichten omtrent buurtpreventie. De berichten worden weergegeven op een tijdlijn, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Facebook. In ruil voor deze uitwisseling moet je wel behoorlijk wat gegevens invullen, waarbij Nextdoor aangeeft dat deze niet gedeeld zullen worden met adverteerders. Je adresgegevens worden geverifieerd voor je met de app aan de slag kunt, waardoor je zeker weet dat andere gebruikers echt op het adres wonen dat ze hebben opgegeven (let wel: een inbreker woont natuurlijk ook gewoon ergens, en kan op die manier dus wel meelezen). Ook kunnen gebruikers zich alleen maar aanmelden met hun echte naam. Gegevens als e-mailadres en telefoonnummer krijg je alleen te zien als iemand dit zelf openbaar heeft gemaakt. Je kunt zelf instellen van welke buurten je informatie wilt ontvangen en versturen.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Peerby
Spullen lenen in de buurt: Peerby is een Nederlandse app die dit mogelijk maakt. Je moet je eerst registeren met je adresgegevens. Andere gebruikers krijgen deze echter niet zomaar te zien. Om iets te lenen kun je een oproep aanmaken, waarin je aangeeft wat je precies wilt lenen en voor hoelang. Je oproep wordt verstuurd naar een paar honderd Peerby-gebruikers binnen een straal van 15 kilometer. Als iemand aangeeft het gevraagde te willen uitlenen, start een chatgesprek waarin je dit verder samen kunt afstemmen. Ook kun je natuurlijk zelf spullen die je weinig gebruikt op Peerby zetten. Je kunt instellen hoe vaak Peerby jou een berichtje mag sturen als iemand anders uit jouw buurt iets nodig heeft. Naast het lenen van spullen richt Peerby zich met PeerbyGo inmiddels ook op het (ver)huren van spullen in de buurt.
Platform: iOS, Android, online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.