WhatsApp voor beginners

whatsapp
WhatsApp is een populaire smartphone-app waarmee je gratis berichten kunt uitwisselen via internet. In deze handleiding leer je alles over 'appen'.
WhatsApp is één van de populairste apps voor de smartphone. Met deze app stuur je je contacten gratis berichten, foto's en video's. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is verbinding met internet. Ook kun je in WhatsApp eenvoudig groepen maken. Zo blijf je gemakkelijk in contact met een hele groep mensen.

WhatsApp vs. SMS
WhatsApp heeft het sturen van SMS-berichten bijna verdrongen. Het heeft een aantal voordelen boven SMS: het is gratis, ook het sturen van foto's en video's is gratis, je kunt gemakkelijk een bericht sturen aan een hele groep mensen tegelijk en je kunt het meestal zien wanneer iemand je bericht gelezen heeft. Er kleeft echter ook een nadeel aan WhatsApp: je hebt verbinding met internet nodig (WiFi of 3G) om je berichten te kunnen versturen, en de ontvanger moet ook verbinding met internet hebben om ze te kunnen ontvangen.
Privacy
De privacy van WhatsApp is al jarenlang regelmatig een onderwerp van discussie, zeker sinds de app in 2014 is overgenomen door Facebook. Een deel van deze zorgen is weggenomen sinds WhatsApp onlangs de zogeheten end-to-end encryptie heeft ingevoerd. Dit houdt in dat de berichten alleen gezien kunnen worden door degene die een fysiek toestel in handen heeft: de verzender en de ontvanger van het bericht. Tenzij iemand je telefoon heeft gestolen, is er dus niemand die je WhatsApp-berichten kan lezen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een recente versie van de app gebruikt.
De end-to-end encryptie geldt echter alleen voor de inhoud van berichten. WhatsApp kan nog steeds zien met welke nummers je gegevens hebt uitgewisseld, en wanneer. Aangezien WhatsApp onderdeel is van Facebook, is het mogelijk dat deze gegevens worden doorgespeeld.

WhatsApp installeren
 1. Ga op je mobiel naar Whatsapp. Of zoek Whatsapp op in de App Store of Google Play. Als de app geïnstalleerd is kun je deze meteen openen.
 2. In het openingsscherm kun je ervoor kiezen de algemene voorwaarden te lezen. Tik op akkoord en doorgaan om verder te gaan.
 3. Omdat WhatsApp is gekoppeld aan je telefoonnummer, moet dit worden geverifieerd voor het eerste gebruik. Kies eerst je land in het dropdown-menu, als dit nog niet is ingesteld. Daardoor verschijnt automatisch de juiste landcode voor je nummer. Typ vervolgens je mobiele telefoonnummer zonder de nul aan het begin (bijvoorbeeld 6-12345678). Tik op OK.
 4. Controleer je telefoonnummer en tik weer op OK als het klopt.
 5. WhatsApp stuurt nu een SMS-bericht met daarin een 6-cijferige verificatiecode. Meestal wordt deze code automatisch ingevoerd en gaat de app vanzelf door naar het volgende scherm. Gebeurt dit niet, open dan het bericht, voer de code handmatig in en tik op OK.
 6. In het scherm dat volgt, kun je je naam invullen en een profielfoto in te stellen door op het grijze poppetje te tikken. Tik op galerij om een bestaande foto van je telefoon te selecteren. Tik op OK als je klaar bent.
 7. Tik op volgende om verder te gaan. Wacht even terwijl WhatsApp je account instelt.
 8. Tik op doorgaan.
 9. Je komt nu op het startscherm van WhatsApp. Je kunt meteen beginnen met appen!

Bericht verzenden
 1. Ga naar contacten.
 2. Tik op de naam van het contact aan wie je een bericht wilt sturen. WhatsApp geeft alle contacten in je telefoon weer die gebruikmaken van WhatsApp.
 3. Tik onder in beeld naast de knipperende cursor om te beginnen met het typen van je bericht.
 4. Tik op het icoontje van het lachende gezichtje om emoji's aan je bericht toe te voegen. Emoji's zijn piepkleine plaatjes waarmee je een bepaald gevoel kunt uitdrukken of verduidelijken hoe je iets bedoelt.
 5. Tik op het camera-icoontje om direct een foto te maken en te versturen.
 6. Met behulp van het microfoon-icoontje kun je gesproken berichten verzenden. Zolang je deze knop ingedrukt houdt, neemt WhatsApp geluid op. Wanneer je loslaat, wordt je boodschap als audiobestand binnen WhatsApp verzonden.
 7. Tik op het paperclip-icoontje om een bestand te versturen, zoals een eerder gemaakte foto of je locatie via Google.
 8. WhatsApp verzamelt alle gesprekken die je voert onder het kopje chats. Deze lopende chatgesprekken zie je wanneer je de app opent. Het meest recente gesprek staat altijd bovenaan.

Groep maken
 1. Ga naar chats.
 2. Tik rechts bovenin op de menuknop en kies voor nieuwe groep.
 3. Vul een groepsnaam in. Je kunt ook een groepsafbeelding instellen door op het grijze pictogram met de poppetjes te tikken. Tik op volgende als je klaar bent.
 4. Voeg contacten aan de groep toe door hun naam in te typen en op het plusteken te tikken.
 5. Heb je iedereen toegevoegd, tik dan op maken. De deelnemers ontvangen nu een bericht dat ze aan de groep zijn toegevoegd. Iedereen kan nu berichten in de groep plaatsen die door alle deelnemers gelezen worden.
 6. Omdat jij de groep hebt aangemaakt, ben jij de groepsbeheerder. Dit betekent dat jij de enige bent die nieuwe deelnemers kan toevoegen of deelnemers kan verwijderen. Deelnemers kunnen wel zelf de groep verlaten.
 7. Wil je een groep verlaten, tik dan in het groepsmenu op groepsinformatie. Tik in het volgende scherm op groep verlaten.

Status aanpassen
In je contactenlijst zie je dat onder elke naam een zinnetje staat; dit heet de status. De standaard status is: 'Hey there! I'm using WhatsApp'. Je kunt dit naar wens aanpassen door in het menu op status te tikken. Tik op het pennetje om je huidige status te veranderen en zelf een tekst te typen. Je kunt ook een kant-en-klare status selecteren uit de lijst kies uw nieuwe status.

Profielfoto veranderen
 1. Ga in het menu naar instellingen.
 2. Kies profiel.
 3. Tik op het pennetje op je huidige profielfoto.
 4. Tik op galerij om een bestaande foto van je telefoon te selecteren.
 5. Tik op camera om ter plekke een foto te maken.
 6. Pas desgewenst de maat van je foto aan door de hoekjes van het selectievak te verslepen.
 7. Tik op OK om je nieuwe profielfoto op te slaan.

Bellen via WhatsApp
Bellen via WhatsApp gaat via internet en is dus gratis. Om iemand te bellen ga je naar contacten en tik je op de naam van degene die je wilt bellen. Tik vervolgens op het pictogram van het telefoontje. WhatsApp maakt direct verbinding. Tik op het rode telefoontje om weer op te hangen.

Leesbevestiging uitschakelen
Als iemand je WhatsApp-berichtje heeft gelezen, komen er twee blauwe vinkjes onder het bericht te staan. Omgekeerd kunnen jouw contacten dus ook zien wanneer jij hun bericht hebt gelezen. Wil je dit niet, dan kun je de leesbevestiging uitschakelen. Je kunt dan echter ook niet meer zien of anderen jouw berichten hebben gelezen.
 1. Ga naar het menu en kies voor instellingen.
 2. Tik op account en vervolgens op privacy.
 3. Tik op het vinkje naast leesbewijzen om deze functie uit te schakelen.