Stappenteller apps

stappentellers
Stappentellers stimuleren je om meer te bewegen, door dagelijks bij te houden hoeveel je loopt. Een moderne stappenteller app doet veel meer dan het tellen van stappen, zoals het volgen van al je activiteiten en calorieverbruik.
Kijk voor sportapps die gelopen afstanden en prestaties bijhouden op: Hardloop apps
Voor gratis apps met wandelroutes: Wandel apps

30 minuten bewegen per dag
Iedereen weet dat bewegen belangrijk is. Het houdt je conditie op peil, waardoor je je fit voelt en minder snel moe. Ook zorgt regelmatige beweging voor sterkere spieren en botten, en voor een betere nachtrust. Volwassenen wordt aangeraden om minstens vijf dagen per week een half uur actief te bewegen. Dat lijkt niet veel, maar in deze tijd van auto's en computers zijn er genoeg mensen die niet aan deze geadviseerde bewegingsfrequentie komen.

Advertentie

Als je je bewust wilt worden van hoeveel je beweegt, zijn er allerlei apps die je hierbij kunnen helpen. We maken hierbij onderscheid tussen stappentellers en activiteitentrackers. Stappentellers meten alleen het aantal stappen dat je op een dag zet. Activiteitentrackers meten ook andere bewegingen, zoals fietsen of rennen, en kunnen vaak worden gebruikt in combinatie met een fitnessbandje of een smartwatch. Een nadeel van apps zonder deze ondersteuning is dat je je telefoon altijd bij je moet dragen, in je zak of in je tas, om de app z'n werk te laten doen.

Gemotiveerd blijven
Eén ding hebben stappentellers en activiteitentrackers gemeen: ze motiveren je om meer te bewegen, door het stellen van doelen en de mogelijkheid om je statistieken te delen met andere gebruikers. Veel van deze apps raden aan om minstens 10.000 stappen per dag te zetten, wat een stuk meer is dan een half uur beweging. Niet alle apps zijn even nauwkeurig bij het meten en registreren van je stappen, maar ze geven je in ieder geval een goede indicatie van je mate van beweging. En doordat je stappenaantal wordt bijgehouden in een logboek of grafiek, raak je gemotiveerd om jezelf steeds te verbeteren.

Stappentellers

Accupedo (iOS) | Accupedo (Android)
Accupedo is een eenvoudige stappenteller app die toch veel gegevens bijhoudt. Zo wordt, naast het aantal stappen van de dag, ook bijgehouden hoeveel calorieën je al hebt verbrand en hoeveel kilometer je al in de benen hebt zitten. Je stappenaantal wordt weergegeven in je notificatiebalk. Aan het eind van de dag wordt je totaalscore weergegeven in het logboek. Ook houdt Accupedo grafieken bij van je loopgedrag per dag, per week, per maand en per jaar. Hoe langer je de app gebruikt, hoe interessanter het dus wordt.
Platform: iOS en Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis versie (met advertenties) en betaalde versie.

Noom Walk (Android)
De stappenteller app Noom Walk heeft geen toeters en bellen. Deze app doet wat hij belooft: bijhouden hoeveel stappen je zet. Daarnaast kun je elke dag een notitie aan je stappenaantal toevoegen en kun je een afbeelding van je stappenaantal delen via social media. Ook kun je zien hoeveel stappen andere gebruikers er al op hebben zitten. Je dagaantal wordt bijgehouden in een logboek. De app werkt prima, maar is wel een stuk beperkter dan de andere stappentellers die op deze pagina zijn besproken.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Advertentie

Activiteitentrackers

Apple Gezondheid (iOS)
Apple Gezondheid is een gezondheids- en activiteitenplatform dat standaard aanwezig is op iPhones. Het werkt als een dashboard, waarop gegevens worden samengevoegd uit apps of 'slimme' apparaten die je gebruikt om te sporten of je gezondheid te volgen. Er is al een ingebouwde stappenteller, te vinden via Activiteiten. Daar is het aantal stappen van de dag te zien, en na aanklikken ook een weekoverzicht. Uit andere stappentelllers kan Apple Gezondheid vaak de gegevens importeren. Als je dat wil kun je hiermee je mobiel gebruiken als een gezondheidsmonitor die zicht houdt op beweging, slaap, voeding en ontspanning (mindfulness). Ook medische gegevens en apparaten kunnen aangekoppeld worden, zoals bloeddrukmeters en hartslagmeters. En met een paar klikken maak je een emergency-kaartje aan - met bv. bloedgroep en allergieën - dat opvraagbaar is bij noodgevallen. Apple geeft je daarbij steeds de controle over je gegevens, om de privacy te beschermen.
Platform: iPhone.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Google Fit (Android)
Met Google Fit kun je al je fysieke activiteiten bijhouden; een stappenteller is slechts één van de mogelijkheden. Om jezelf te motiveren kun je een doel stellen, bijvoorbeeld 10.000 stappen zetten per dag, of elke dag dertig minuten bewegen. Elke sportieve activiteit kun je in de app invoeren; zo'n beetje alle denkbare sporten zijn erin opgenomen. Aan de hand van de beoefeningsduur berekent de app vervolgens het aantal verbrande calorieën. Op je tijdlijn zie je een overzicht van al je activiteiten van die dag, week of maand. Google Fit is een zeer complete app, die data verzamelt uit Android Wear smartwatches en apps zoals Runkeeper en MyFitnessPal.
Platform: Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Human (iOS) | Human (Android)
De activiteitentracker Human is voor het bijhouden van wandelen, hardlopen en fietsen, zolang je je telefoon in je zak of tas houdt. De app houdt bij hoeveel minuten je die dag al bewogen hebt. Ook houdt de app een dag- en weekgemiddelde bij en wordt bijgehouden hoe vaak het je lukt om minstens dertig minuten per dag te bewegen. Ook hier geldt: hoe langer je de app gebruikt, hoe leuker en interessanter het wordt. De app biedt ook de mogelijkheid om je mate van beweging te vergelijken met mensen in dezelfde stad, maar daarvoor moet de app in jouw omgeving wel voldoende in gebruik zijn. Bij het uitproberen van Human was dit helaas niet het geval.
Platform: iOS en Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.