Kringloop apps

kringloop app
Met zijn allen minder nieuwe spullen kopen is goed voor de planeet. Jouw oude spullen kunnen voor iemand anders nog bruikbaar zijn, of bevatten waardevolle grondstoffen. Recyclen dus! Via deze kringloop apps en websites vind je kringloopwinkels, weggeef platforms en de juiste bak voor je afval.
Kijk voor tweedehands kleding ook op: Eerlijke kleding

Afvalscheidingswijzer
De afvalscheidingswijzer geeft aan waar je verschillende soorten afval en spullen kunt deponeren, van frituurolie tot elektrische apparaten. Na het intypen van je afval krijg je direct te zien waar het thuis hoort. Zo kom je te weten dat een vette pizzadoos niet bij het oudpapier mag, en een drinkglas niet in de glasbak.
Platform: Online, iOS en Android.

Gratisaftehalen.nl
Heb je spullen die je wilt weggeven aan iemand die het goed kan gebruiken, dan kun je op Gratisaftehalen.nl een advertentie plaatsen. Ook kun je natuurlijk zelf zoeken naar gratis tweedehands artikelen. Je kunt zoeken op je postcode of op categorie.
Platform: Online.

Gratisoptehalen.nl
Gratisoptehalen.nl werkt in feite hetzelfde als Gratisaftehalen.nl: je plaatst een advertentie voor de spullen die mensen bij je mogen komen ophalen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Ook kun je zelf zoeken naar tweedehands spullen bij jou in de buurt of in een bepaalde categorie. Gratisoptehalen.nl is ook actief op Facebook: voor elke provincie is er een Facebookpagina.
Platform: Online en Facebook.

Ik geef weg
In deze Facebookgroep kun je advertenties plaatsen voor de spullen die je gratis wegdoet. Alle leden van de groep kunnen hier vervolgens op reageren. Er is een algemene landelijke pagina en daarnaast ook een heleboel pagina's voor verschillende regio's in Nederland.
Platform: Online, via Facebook.

iKringloop
Met de app iKringloop kun je op een kaart zien waar er bij jou in de buurt inzamelpunten van tweedehands artikelen zijn en direct contact opnemen. Ook kun je spullen aanbieden bij andere gebruikers en tussen aangeboden artikelen van anderen neuzen. Helaas werkt dit laatste erg onoverzichtelijk en is er nog geen goede zoekfunctie.
Platform: iOS en Android.

Kledingbank.nl
Heb je gebruikte kleding die je wilt doneren, of wil je graag gebruik maken van de gedoneerde kleding van anderen? Deze website biedt een overzicht van alle kledingbanken in Nederland, gesorteerd per provincie en voorzien van alle beschikbare contactgegevens.
Platform: Online.

Krijgdekleertjes.nl
Krijgdekleertjes.nl is een community voor ouders die spullen met elkaar ruilen zonder winstoogmerk. De kleren die jouw kind niet meer past, kun je hier ruilen voor kleren in zijn of haar huidige maat. Ook vind je er zwangerschapskleding, speelgoed en boeken. Het ruilen werkt via een systeem met ruilpunten en strips, die je voor een paar euro per strip kunt kopen. Daarnaast betaal je alleen de verzendkosten als je een pakket van iemand krijgt.
Platform: Online.

Shop&Drop
De app Shop&Drop stimuleert gebruikers om gebruikte producten in te leveren bij de juiste recyclepunten, door het wegooien te combineren met het aanschaffen van nieuwe spullen. Je vult artikelen in op een 'shoplijst' en een 'droplijst' en de app geeft vervolgens aan waar je deze producten kunt shoppen dan wel droppen, het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar. Shop&Drop werkt op dit moment nog uitsluitend in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
Platform: iOS en Android.

Speelgoedbank
Oud speelgoed kun je doneren aan de speelgoedbank, zodat het een tweede leven krijgt bij gezinnen die geen geld hebben om nieuw speelgoed aan te schaffen. Op deze website vind je een overzicht van alle speelgoedbanken in Nederland. Je kunt meteen doorklikken naar de websites van de speelgoedbanken in kwestie.
Platform: Online.