CO2 compensatie

co2 compenseren
Reizen per auto en vliegtuig zorgt vaak voor een flinke CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Om dit te compenseren kun je geld steken in duurzaamheidsprojecten, die - bijvoorbeeld - bomen aanplanten.Wat is CO2 compensatie?
Bijna elk vervoermiddel waarmee je reist verbrandt fossiele brandstoffen, waardoor CO2-uitstoot vrijkomt. Vooral bij vliegen en autorijden komen er onevenredig veel CO2-gassen in de atmosfeer terecht. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Een oplossing hiervoor is CO2-uitstoot compenseren. Je steekt dan een bedrag in een duurzaamheidsproject, dat in verhouding staat tot jouw CO2-uitstoot, bijvoorbeeld bij een vliegreis, een lange autorit of je dagelijkse woon-werkverkeer gedurende een bepaalde periode.

Verantwoorde duurzaamheidsprojecten
Bij veel reisorganisaties kun je direct CO2 compenseren wanneer je boekt, maar het is niet altijd duidelijk wat er met dit geld gebeurt. Wil je zeker weten dat je compensatie ten goede komt aan het klimaat, dan kun je het beste compenseren via een van de organisaties in de onderstaande lijst. Zij leggen op hun website duidelijk uit met welke duurzaamheidsprojecten zij bezig zijn, en deze zijn gecertificeerd met een of meerdere standaarden. Dit gebeurt wereldwijd om te garanderen dat de projecten ook echt duurzaam te werk gaan en alle beloftes worden waargemaakt. De bekendste standaarden zijn de Gold Standard en de Verified Carbon Standard (VCS).

CO2 compenseren

Fair Climate Fund
Via Fair Climate Fund kun je CO2 compenseren die wordt gebruikt om mensen in ontwikkelingslanden op weg te helpen naar een beter én duurzamer leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezinnen in staat stellen om op biogas te koken, of koffieboeren helpen om duurzaam koffie te verbouwen. Je kunt CO2 compenseren op basis van gemiddelden, maar je kunt ook een CO2-scan laten maken van je gehele huishouden en zo precies te weten komen wat jij kunt compenseren.

GreenSeat
GreenSeat, onderdeel van de Climate Neutral Group, compenseert CO2 met projecten waarbij huishoudens in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot zaken die hun leefomstandigheden verbeteren én die goed zijn voor het klimaat. Bijvoorbeeld houtskoolovens en biogasinstallaties in Afrika en windmolens in India. Alle projecten zijn Gold Standard en VCS gecertificeerd. Je kunt via GreenSeat je reis compenseren, maar ook je verblijf en/of eten en drinken. Via een aantal reisorganisaties kun je bij het boeken meteen CO2 compenseren via GreenSeat.

Hivos Klimaatfonds
Via Hivos kun je CO2-uitstoot compenseren die wordt veroorzaakt door vliegen en autorijden, maar ook van je huis, openbaar vervoer en maaltijden. De opbrengst komt ten goede aan duurzame-energieprojecten. Op dit moment is Hivos hiermee bezig in Kenia, waar biogasinstallaties worden gebouwd.

Trees for All
Trees for All richt zich op het wereldwijd aanplanten van bomen om bij te dragen aan een groene aarde en een gezond klimaat. Deze organisatie heeft een CBF-keurmerk (Centraal Bureau Fondsenwerving). Het CBF houdt toezicht op erkende goede doelen en toetst of zij voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Je kunt bomen laten planten in Nederland en in gecertificeerde projecten in Bolivia en Oeganda. Met de handige rekentool op de website kun je gemakkelijk berekenen hoeveel CO2 je voor je reis kunt compenseren en dit vervolgens meteen doen. Je ontvangt dan een bewijs van compensatie. Hoeveel CO2 compenseert een boom? Een vuistregel is dat een volwassen boom na 50 jaar tijd een ton CO2 uit de lucht heeft gehaald. Ofwel: 50 groeiende bomen nemen in een jaar tijd één ton CO2 op. Kijk voor de handigste vergelijkingswebsites voor vliegtickets op: Vliegtickets zoeken