CO2 compensatie

co2 compenseren
Heb je er weleens aan gedacht om de CO2-uitstoot van reizen te compenseren? Deze organisaties bieden rekentools om je 'voetafdruk' te berekenen en investeren in betrouwbare duurzaamheidsprojecten.
Kijk voor de beste vergelijkingswebsites voor vliegtickets op: Vliegtickets zoeken

Reizen algemeen

Wat is CO2 compensatie?
Bijna elk vervoermiddel waarmee je reist verbrandt fossiele brandstoffen, waardoor CO2-uitstoot vrijkomt. Vooral bij vliegen en autorijden komen er onevenredig veel CO2-gassen in de atmosfeer terecht. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Een oplossing hiervoor is CO2-uitstoot compenseren. Je steekt dan een bedrag in een duurzaamheidsproject, dat in verhouding staat tot jouw CO2-uitstoot, bijvoorbeeld bij een vliegreis, een lange autorit of je dagelijkse woon-werkverkeer gedurende een bepaalde periode.

Verantwoorde duurzaamheidsprojecten
Bij veel reisorganisaties kun je direct CO2 compenseren wanneer je boekt, maar het is niet altijd duidelijk wat er met dit geld gebeurt. Wil je zeker weten dat je compensatie ten goede komt aan het klimaat, dan kun je het beste compenseren via een van de organisaties in de onderstaande lijst. Zij leggen op hun website duidelijk uit met welke duurzaamheidsprojecten zij bezig zijn, en deze zijn gecertificeerd met een of meerdere standaarden. Dit gebeurt wereldwijd om te garanderen dat de projecten ook echt duurzaam te werk gaan en alle beloftes worden waargemaakt. De bekendste standaarden zijn de Gold Standard en de Verified Carbon Standard (VCS).

CO2 compenseren

Fair Climate Fund
Via Fair Climate Fund kun je CO2 compenseren die wordt gebruikt om mensen in ontwikkelingslanden op weg te helpen naar een beter én duurzamer leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezinnen in staat stellen om op biogas te koken, of koffieboeren helpen om duurzaam koffie te verbouwen. Je kunt CO2 compenseren op basis van gemiddelden, maar je kunt ook een CO2-scan laten maken van je gehele huishouden en zo precies te weten komen wat jij kunt compenseren.

GreenSeat
GreenSeat, onderdeel van de Climate Neutral Group, compenseert CO2 met projecten waarbij huishoudens in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot zaken die hun leefomstandigheden verbeteren én die goed zijn voor het klimaat. Bijvoorbeeld houtskoolovens in Oeganda en windmolens in India. Alle projecten zijn Gold Standard en VCS gecertificeerd. Je kunt via GreenSeat je reis compenseren, maar ook je verblijf en/of eten en drinken. Via een aantal reisorganisaties kun je bij het boeken meteen CO2 compenseren via GreenSeat.

Hivos Klimaatfonds
Via Hivos kun je CO2-uitstoot compenseren die wordt veroorzaakt door vliegen en autorijden, maar ook van je huis, openbaar vervoer en maaltijden. De opbrengst komt ten goede aan duurzame-energieprojecten. Op dit moment is Hivos hiermee bezig in Tanzania en Cambodja, waar mensen toegang krijgen tot duurzame energie.

Sport algemeen

Trees for All
De naam doet al vermoeden hoe stichting Trees for All CO2 compenseert. Het Smart Forest Project in Bolivia, waar de compensatie via Tress for All plaatsvindt, is Gold Standard gecertificeerd. Met de handige rekentool op de website kun je gemakkelijk berekenen hoeveel CO2 je voor je reis kunt compenseren en dit vervolgens meteen doen. Je ontvangt dan een bewijs van compensatie. Hoeveel CO2 compenseert een boom? Een vuistregel is dat een volwassen boom na 50 jaar tijd een ton CO2 uit de lucht heeft gehaald. Ofwel: 50 groeiende bomen nemen in een jaar tijd één ton CO2 op.

CO2 uitstoot berekenen

Mission Emission
Deze CO2 calculator berekent de uitstoot van een autorit. Je geeft het type auto op, brandstof en traject en het aantal kilo's CO2 wordt direct uitgerekend. Bij het resultaat zie je ook de uitstoot van alternatief vervoer, bijvoorbeeld per trein of met een elektrische auto.
Taal: Engels.