Eerlijke kleding

duurzame kleding
Eerlijke kleding wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit overzicht wijst je de weg naar fair fashion, duurzame mode, ecologische en tweedehands kleding.
Wat is eerlijke kleding?
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding. Als bestaande kleding langer gebruikt wordt, hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden. En dat is weer beter voor het milieu.


Kruip in de huid van een kledingproducent
Via het spel Lekker goedkoop van de NTR kun je op een leuke manier meer te weten over de productie van kleding. Dit spel is gericht op kinderen, maar ook voor volwassenen heel inzichtelijk. Doordat je stap voor stap een kledingstuk gaat produceren, wordt spelenderwijs duidelijk voor welke keuzes kledingproducenten staan, en hoe de prijs van kleding tot stand komt.

Het textielconvenant en verder
Eerlijke kleding is de laatste jaren met een behoorlijke opmars bezig. Sinds een grote brand in een kledingfabriek in Bangladesh heeft de bewustwording op grote schaal ingezet. Steeds minder consumenten willen nog kleding dragen waarvan de productie is gebaseerd op uitbuiting. Ook binnen de branche is men zich ervan bewust dat er iets moet veranderen. In 2016 beloofden zestig grote kleding- en textielbedrijven in een 'textielconvenant' om zich in te spannen voor verbeterde arbeidsomstandigheden voor fabrieksarbeiders. Kijk op SchoneKleren.nl voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen.

Duurzame kleding kopen
Maar waar vind je nu die duurzame kledingstukken? En hoe weet je wat jouw favoriete merken ondernemen om hun productie eerlijker te maken? Er zijn inmiddels allerlei initiatieven die dit duidelijk en inzichtelijk maken. In het overzicht hieronder vind je ze allemaal: websites en apps die je helpen bij het vinden van duurzame kleding, het checken van het duurzaamheidsgehalte van je favoriete merken en het vinden van mooie tweedehands kleding.

Duurzame eerlijke kleding

Alles duurzaam
Op Alles Duurzaam vind je een overzicht van (web)winkels waar je biologische en verantwoord geproduceerde kleding kunt kopen. Niet alleen staan er een heleboel links naar winkels met kleding, maar ook naar shops met duurzame schoenen, cosmetica en verzorgingsproducten. Ook winkels voor eerlijke kinderkleding zijn hier te vinden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Eerlijk winkelen | Eerlijk winkelen (iOS) | Eerlijk winkelen (Android)
Eerlijk Winkelen geeft een uitgebreid overzicht van winkels met duurzame en ecologische producten. Niet alleen kleding, maar ook accessoires, woonartikelen, cadeaus en food. De Eerlijk Winkelen-app laat op een kaart zien welke winkels bij jou in de buurt een duurzaam aanbod hebben.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands.

Project CeCe
Project CeCe is een verzamelsite voor duurzame en fairtrade mode die het aanbod van verschillende webshops samenbrengt in één catalogus. Ook het aanbod van kleinere webshops is hierbij goed vertegenwoordigd. Bij elk product wordt door middel van icoontjes aangegeven welke duurzaamheidscategorieën van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld milieuvriendelijk, lokaal geproduceerd en eerlijke handel. Project Cece heeft inmiddels een groot aanbod van producten waarin je op vele manieren kunt filteren - bijvoorbeeld op materiaal, kleur of keurmerk - om je favoriete eerlijke kleding te vinden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en Engels.

Labels checken

Rank a Brand
Rank a Brand is een onafhankelijke merkenvergelijkingssite, waar je van een groot aantal merken kunt bekijken hoe duurzaam ze bezig zijn. Rank a Brand sorteert de bedrijven overzichtelijk in een ranglijst en werkt met vijf categorieën, van A tot en met E, waarbij A staat voor 'heel goed bezig' en E voor 'hand nog even op de knip'. Nog lang niet alle kledingwinkels zijn onderzocht; om Rank a Brand hiermee te helpen, kun je donateur worden.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.

GoedeWaar.nl
GoedeWaar.nl onderzoekt de duurzaamheid van consumentenproducten, waaronder kleding. Met hun Checker kun je eenvoudig duurzame kledingmerken opzoeken of de hele lijst bekijken. GoedeWaar werkt met een sterrensysteem, waarbij vijf sterren het maximaal haalbare is. Als een bedrijf heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek, krijgt het geen sterren maar een waarschuwingsteken.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Tweedehands kleding

Kijk voor tweedehands kleding apps ook op: Kringloop apps

Kringloop App | Kringloop App (Android) | Kringloop App (iOS)
Deze app en website biedt een uitgebreid overzicht van alle kringloopwinkels bij jou in de buurt of in een bepaalde plaats. De app geeft niet alleen informatie over de locatie van de winkels, maar toont ook contactgegevens en openingstijden. Ook is het mogelijk om een beoordeling achter te laten en beoordelingen van anderen te bekijken. Een handige functie is het zoeken op winkels die op dit moment geopend zijn, want niet alle kringloopwinkels hanteren even ruime openingstijden.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.

Vinted (Android) | Vinted (iOS)
Vinted werkt als een soort Marktplaats voor tweedehands kleding. Je kunt je eigen tweedehands kleding er te koop aanbieden of veilen. Ook kun je natuurlijk door een grote verzameling tweedehands items van anderen bladeren en verkopers volgen. De meeste aangeboden items zijn nog van prima kwaliteit. Ook wordt er veel tweedehands merkkleding aangeboden. De betaling verloopt via de app of website, met iDeal, PayPal of creditcard.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.

Depop (Android) | Depop (iOS)
Depop is een groot internationaal platform voor tweedehands kleding. Het is de bedoeling dat je andere gebruikers volgt om te zien wat zij in de aanbieding hebben. Ook kun je je eigen items te koop aanbieden. Betaling verloopt via Depop, met PayPal of creditcard. Depop is wel een stuk minder overzichtelijk dan andere apps in deze categorie, en ook de zoekfunctie is veel minder uitgebreid.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.