Gratis tekenprogramma's

gratis tekenprogramma
Tekenprogramma's zijn ideaal voor het maken van creatief werk op de omputer of tablet. Sommige programma's zijn gericht op vrij tekenen, schetsen en schilderen, anderen op het ontwerpen van illustraties en logo's.Kijk voor een tekenprogramma om een plattegrond te maken op: Plattegrond maken
Voor cartoons, gif-animaties en tekenfilms: Animaties maken

Online tekenprogramma

Sumopaint
Dit tekenprogramma werkt direct in de browser: je hoeft er niets voor te installeren. Het is niet zo uitgebreid als grote tekenprogramma's, maar eenvoudig in gebruik. Er zijn verschillende tekenpennen, kwasten en filters, en het is mogelijk om in lagen te werken. Je kan foto's importeren en de tekening downloaden naar de computer (als jpg, png of gif bestand).
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Tekenprogramma's voor de computer

Artweaver
Artweaver is een tekenprogramma voor creatief werk, zoals het natekenen van foto's. Het programma werkt met lagen en transparanties, en is goed te bedienen met een tekenpen. Er zitten filters en effecten in, en speciale pennen om o.a. houtskool, olieverf en krijt na te bootsen. Artweaver lijkt op Corel's Painter, en is niet heel eenvoudig in gebruik. Dit programma kan ook Photoshop bestanden openen.
Platform: Windows 10, 8, 7.
Taal: Nederlands (apart taalpakket).
Gratis: Gratis versie voor privé-gebruikers, en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Inkscape
Inkscape is een Open Source vector tekenprogramma. Het is minder uitgebreid, maar wel vergelijkbaar met professionele pakketten zoals Adobe Illustrator en Freehand. Inkscape biedt volledige ondersteuning van SVG bestanden, en kan ook andere soorten vectortekeningen en foto's importeren en exporteren.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Taal: Nederlands (gedeeltelijk).
Gratis: Ja. Open Source software.

Krita
Uitstekend tekenprogramma dat vooral geschikt om te schetsen, tekenen en schilderen. Het richt zich met name op illustratoren, cartoontekenaars en makers van visuals. Er zijn ontelbare penselen, pennen en effecten voor het aanbrengen van lijnen en kleuren. In Krita kun je werken met lagen en transparanties, en zeer gerichte selecties maken in je artwork. Er zijn ook hulpmiddelen aanwezig om tekenlijnen strakker te maken en naadloze patronen te maken.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

SmoothDraw
Dit tekenprogramma is bedoeld voor vrij tekenen, met of zonder tekenpen. Het heeft veel tools voor artistieke effecten, zoals pen, penseel, krijt, houtskool, kloon-gereedschap en airbrush. Uiteraard kun je ook in verschillende lagen werken. SmoothDraw is eenvoudig in gebruik. Dit programma was vroeger een betaald softwarepakket.
Platform: Windows 8, 7 met .NET Framework.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Tekenapps voor de tablet

Adobe Illustrator Draw (iOS) | Adobe Illustrator Draw (Android)
Goed vector tekenprogramma waarin je met de hand kunt werken op een touchscreen, of met een tekenpen. Draw heeft uitstekende tools, en is ideaal voor het natekenen van foto's. Dit programma is gekoppeld aan andere programma's van Adobe. Je kunt gemakkelijk tekeningen overzetten naar de desktop-programma's van Adobe, delen via Adobe's Behance-netwerk en andere sociale media, maar niet exporteren in meerdere bestandsformaten.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja. Het is nodig om een Adobe account aan te maken.

Adobe Photoshop Sketch (iOS)
Adobe Sketch is een uitgeklede versie van Adobe Photoshop voor tablet, die vooral gericht is op vrij werken met de tekenpen. Je kunt prima tekenen en schilderen met allerlei gereedschap, en kleuren - al dan niet transparant - in lagen over elkaar smeren. De mogelijkheden zijn verder beperkt. Sketch is verbonden aan andere software van Adobe: je kunt tekeningen vlot overzetten naar andere Adobe-programma's, en delen via sociale media, maar niet exporteren in meerdere bestandsformaten.
Platform: iOS.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja. Het is nodig om een Adobe account aan te maken.

Concepts (iOS)
Mooi programma voor de iPad om vrij te schetsen en te tekenen, met of zonder tekenpen. Er zijn verschillende pennen, penselen en stiften. Je kunt gebruik maken van slimme hulplijnen bij het tekenen (Precision Drawing Tool) en voorbeeld-tekeningen. Concepts is een programma voor de serieuze tekenaar. Het heeft een rustige layout en veel mogelijkheden: niet zeer eenvoudig in gebruik. Tekeningen kunnen geëxporteerd worden naar verschillende bestandsformaten, waaronder PNG en PSD.
Platform: iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis basisversie (deze mist een aantal van de genoemde mogelijkheden).

SketchBook (desktop) | SketchBook (iOS) | SketchBook (Android)
Mooi, compleet tekenprogramma voor vrij tekenen en schilderen. Sketchbook heeft een gestroomlijnde kleurenkiezer en - op grotere schermen - een unieke interface met cirkelvormige keuzemenu's. Dit programma is gericht op serieus tekenen en ontwerpen, al dan niet met een tekenpen. Er zijn ook geavanceerde tools, zoals een hulpmiddel voor het tekenen van perspectief. Op een desktop-computer kunnen tekeningen geëxporteerd worden in verschillende bestandsformaten, waaronder TIFF en PSD. Op een tablet kun je je tekeningen opslaan, en delen met anderen.
Platform: Windows, Mac OS X, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.