Plattegrond maken

plattegrond maken
Deze tekenprogramma's en apps maken het gemakkelijk om zelf een plattegrond of 3D ontwerp te tekenen. Je kunt exact op schaal werken, en eindeloos schuiven met elementen, zoals meubels of sanitair.

Advertentie

Plattegrond maken in 2D

Floorplanner
floorplanner Floorplanner is een uitstekende Nederlandse dienst voor het maken van een plattegrond of een interieurontwerp van een huis, kamer,keuken, badkamer of tuin. Na registratie begin je met het tekenen van de muren, vervolgens plaats je de deuren en de ramen, en daarna kun je de meubels er in slepen. Je kunt exact op schaal werken, en er is keuze uit een grote bibliotheek met kant-en-klare elementen: van bankstel tot zonnebank. Floorplanner maakt het ook mogelijk om je plattegrond in 3D te bekijken.
Voor Funda moet je je plattegrond opslaan als een FML-bestand. Dat kan alleen met een betaald abonnement. Floorplanner kan ook plattegronden importeren van de app MagicPlan.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis beperkt account en betaalde abonnementen met meer opties.
Zie ook: Badkamer ontwerpen met Floorplanner
Zie ook: Keuken ontwerpen met Floorplanner
Zie ook: Tuin ontwerpen met Floorplanner

MagicPlan (iOS) | MagicPlan (Android)
magicplan Deze app voor iPhone en iPad maakt 'automatisch' plattegronden van huizen en andere gebouwen. MagicPlan gebruikt daarvoor de camera van je toestel, en zal hiervoor toestemming vragen. Je krijgt instructievideo's te zien waarin wordt uitgelegd welke punten je met je camera moet vastleggen. Om een kamer toe te voegen worden de overgangen tussen wand, vloer en plafond en de hoeken gefotografeerd. Dit is niet ingewikkeld. Ook de deuren worden aangegeven. Als het gelukt is tekent Magic de plattegrond, die je vervolgens met de hand kunt wijzigen. Tik op een muur en op Object invoegen om andere onderdelen toe te voegen. Daarna kun je de plattegrond exporteren in verschillende bestandsformaten, of importeren in Floorplanner om daarin je kamers verder aan te kleden.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands (de app, de website is Engelstalig).
Gratis: Nee. 2,99 euro per plattegrond, of abonnementen.

Gliffy
gliffy Website voor het maken van eenvoudige plattegronden en diagrammen. Je sleept elementen in je ontwerp, en trekt aan de hoekjes om ze groter of kleiner te maken. Om een plattegrond te maken ga je linksonder naar More Shapes en vink je aan: Floor Plan. In het menu links kun je vervolgens bladeren naar onderdelen van huizen, zoals ramen en deuren, bankstellen en bedden. Zonder aanmelding kun je bij Gliffy rondkijken, maar om een ontwerp te bewaren is het nodig om je te registreren. Gliffy is geschikt om snel een eenvoudig grondplan in elkaar te klikken, maar leent zich niet voor het maken van een uitgebreid ontwerp.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis (max. 5 plattegronden) en betaalde abonnementen.

Advertentie

Plattegrond maken in 3D

SketchUp
sketchup SketchUp is een professioneel softwarepakket voor 3D ontwerp. Je kunt hiermee een huis tekenen in 3D, of modellen maken van landschappen en andere ruimtes. Je kunt je ontwerp draaien, van alle kanten bekijken, een dwarsdoorsnede maken en er doorheen 'wandelen'. Het zelf ontwerpen van een huis met SketchUp is niet eenvoudig, maar er zijn goede instructievideo's en een actieve gebruikersgroep. Via The SketchUp Showcase kun je voorbeelden zien van het werk van anderen.
Platform: Windows, Mac OS X.
Taal: Engels.
Gratis: SketchUp Make is de gratis basisversie, hiermee kun je alleen 3D modellen maken en op Google Earth plaatsen. SketchUp Pro biedt uitgebreide opties voor professionals.

Roomstyler
Roomstyler Mooie dienst voor 3D interieurontwerp: het virtueel inrichten van je kamer. Je kan de muren in alle kleuren verven, en de kamer inrichten met realistische meubels. Daarbij is keuze uit meer dan 100.000 items die echt verkrijgbaar zijn, van Ikea meubels tot Droog Design. Het resultaat is vervolgens vanuit elke hoek te bekijken. Roomstyler is van de makers van Floorplanner, en het aanmaken van een plattegrond werkt hetzelfde als in Floorplanner. Je kunt exact op maat werken, en een gedetailleerde plattegrond en 3D ontwerp maken. Video handleidingen zijn te vinden op: Roomstyler Channel.
Let op: de ontwerpen staan openbaar op internet, tenzij je bij het opslaan aangeeft dat je het privé wilt houden.
Platform: Online, Chrome app.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn 3D panorama's in hoge resolutie verkrijgbaar.