Gratis afbeeldingen zoeken

Foto zoeken
Op internet zijn miljoenen foto's te vinden op fotoblogs, in beeldbanken en foto-archieven. Ook voor foto's zonder rechten zijn er veel mogelijkheden, zoals stockfoto's en foto's die tot het publieke domein behoren.
Kijk voor het zoeken naar foto's die op elkaar lijken op: Zoeken op afbeelding
Voor het snel vinden van wallpapers: Bureaublad achtergronden

Ancestry Images
Fotoarchief met historische prenten en landkaarten.

Barn Images
Rechtenvrije foto's in hoge resolutie, meest van fotografen uit Letland.

Beeldbank Noord-Hollands Archief
Ruim 250.00 foto's, prenten en ander beeldmateriaal van archieven en historische verenigingen in Noord-Holland. Voor grotere foto's - en informatie over mogelijkheden van hergebruik - wordt doorverwezen naar de deelnemende archieven.

BeeldbankZOO
Ruim 25.000 zwart-wit foto's van dieren en aanverwante zaken uit de ZOO Antwerpen.

BALaT: Belgian ArtLinks and Tools
Zoeken in de databanken van het Belgische KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium). Meer dan 650.000 foto's met beeldende kunst, kunstambachten, architectuur, archeologie en landschappen, stadsgezichten en industrieel erfgoed.


The British Library
Illustraties, boekomslagen, foto's, advertenties en kaarten uit de collectie van The British Library op Flickr. De afbeeldingen zijn doorzoekbaar op trefwoord, en je kan bladeren in albums. The Commons on Flickr
Enorme collectie foto's uit nationale archieven, musea en bibliotheken uit de gehele wereld. De beelden maken deel uit van het publieke domein: er zitten geen auteursrechten (meer) op.

CC Search | EveryStockPhoto
Zoekportalen om materialen te vinden die vrij gebruikt mogen worden (met een Creative Commons Licentie). Er wordt o.a. gezocht in Flickr, Fotopedia, Wikimedia Commons en Europeana.

DPLA
DPLA (Digital Public Library of America) biedt toegang tot digitale collecties in de Verenigde Staten: miljoenen foto's in de archieven, bibliotheken en musea. Er wordt doorgelinkt naar de websites van het betreffende instellingen. Deze historische foto's zijn gewoonlijk zonder rechten.

Europeana
Europeana biedt toegang tot gedigitaliseerde collecties van Europese musea en archieven, waaronder o.a. foto's van kunstvoorwerpen, monumenten en historische nieuwsfoto's. Veel is Free Access: rechtenvrije foto's. Het zoeksysteem is niet gebruiksvriendelijk.

Fancycrave - dagelijks een paar rechtenvrije foto's in hoge resolutie.

Finda.photo
Zoekmachine voor foto's zonder rechten, die talloze fotowebsites in één keer doorzoekt. Je kunt o.a. zoeken op kleur, thema's en bladeren door recente foto's.

Flickr
Dit grote platform voor digitale fotografie bevat honderdduizenden foto-albums. Je kunt gemakkelijk op trefwoord zoeken. Bij elke foto wordt aangegeven of de foto door anderen gebruikt mag worden.
Creative Commons - zoeken in rechtenvrije foto's.
ImageCodr - bronvermelding maken voor Flickr foto's.
Photo Pin - rechtenvrije foto's downloaden in verschillende maten.
Photos for Class - fotos zonder rechten die geschikt zijn voor het onderwijs.

Fotocollectie Nationaal Archief
Ruim 1 miljoen Nederlandse foto's uit de periode 1865 - 1990. Allerlei onderwerpen zijn hier te vinden, bijvoorbeeld voetbal, Deltawerken, Tweede Wereldoorlog, politici, Koninklijk Huis, landbouw, visserij, Suriname, Indonesië en het Nederlandse leger.

Getty Open Content Images
Bijna 5000 afbeeldingen van werken van het J.Paul Getty Museum in Los Angeles. Alles is goed beschreven, de rechtenvrije foto's zijn te downloaden in hoge resolutie.

Giphy - zoekmachine voor animated gifs: bewegende afbeeldingen.

Google - Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen
Zoeken in miljoenen plaatjes op websites, waarbij je kunt zoeken op o.a. formaat, bestandstype, gezichten of foto's in een bepaalde kleur. Bij Gebruiksrechten kun je aangeven dat je zoekt naar foto's die hergebruikt mogen worden.

Gratisography - collectie foto's zonder rechten van een grafisch ontwerper, waaronder absurdististische en surrealistische beelden.

Image After - rechtenvrije afbeeldingen en achtergronden. Geen registratie nodig.

Internet Archive Book Images - meer dan 2 miljoen historische foto's die zijn overgenoemen uit boeken in het publieke domein.

Jay Mantri - blog met een kleine collectie foto's zonder rechten.

Libreshot - rechtenvrije afbeeldingen van een Tsjechische fotograaf.

LIFE - historische foto's uit het archief van het tijdschrift LIFE.

Life of Pix - wekelijks nieuwe gratis foto's in hoge resolutie.

Luna Commons
Toegang tot ruim 30.000 foto's en ander beeldmateriaal in historische collecties, waaronder architectuur, landkaarten, landschapsfoto's, affiches en beeldende kunst.

Magdeleine - blog met stemmige artistieke foto's. Alles is rechtenvrij en in hoge resolutie.

Metropolitan Museum of Art
400.000 rechtenvrije afbeeldingen in hoge resolutie die gedownload en gebruikt kunnen worden voor niet-commerciële doeleinden.

My Stock Photose - kleine collectie stadsfoto's, die vrij te gebruiken zijn voor (commerciële) projecten.

Negative Space - blog waar regelmatig nieuwe rechtenvrije afbeeldingen worden gepost.

New Old Stock
Blog waarop dagelijks een foto wordt geplaatst uit het archief van Flickr: The Commons. Van dit historische fotomateriaal uit de Library of Congress zijn de auteursrechten vervallen.

New York Public Library
Meer dan 500.000 beelden uit bibliotheek collecties, waaronder posters, foto's en kaarten.

OpenPhoto
Groot archief met foto's die door de makers gedeeld worden met een Creative Commons licentie. De onderwerpen zijn gevarieerd: o.a. snapshots, natuurfotografie en portretten.

Pexels
Rechtenvrije, hoog resolutie foto's die gekozen zijn uit het aanbod van andere fotowebsites. Dagelijks worden 5 nieuwe foto's toegevoegd.

Picography - kleine verzameling rechtenvrije foto's, waaronder HDR beelden.

Pics4Learning
Gratis afbeeldingen voor gebruik in het onderwijs, met o.a. natuur, locaties, kunst en wetenschap.

Picsho
Deze zoekmachine haalt foto's op van sociale netwerken, zoals Twitter en Instagram. Het werkt door een hashtag op te geven.

Photo Everywhere - kleine collectie rechtenvrije reisfoto's.

Pixabay
Grote collectie foto's in hoge resolutie, met een Creative Common licentie.

Pixelio.de
Duitstalige website met rechtenvrije afbeeldingen. Om foto's te downloaden in hoge resolutie is het nodig om te registreren.

Pond5 Public Domain Project
Rechtenvrije historische foto's en multimedia, o.a. van de Amerikaanse overheid.

Public Domain Archive
Blog met rechtenvrije foto's, waaronder Amerikaanse plaatsen, natuur en techniek.

RGBStock
Meer dan 85.000 gratis afbeeldingen in alle categorieën. Om grotere afbeeldingen te downloaden is het nodig om te registreren.

Skitter Photo - publiek domein foto's van Groningse fotografen.

Skuawk
Handgeselecteerde gratis afbeeldingen met met een Creative Commons licentie. De nadruk ligt hier fraaie, glossy producties.

Snapwire Snaps - hippe stock agency die dagelijks een verse rechtenvrije foto aanbiedt.

Superfamous
Kleine collectie foto's met een Creative Commons licentie. Voornamelijk strukturen, landschappen en natuur.

Tiroler Bildungservice
Foto's en grafieken met o.a natuur, landschap, architectuur, kunst en cultuur. De afbeeldingen zijn op groot formaat, en kunnen gebruikt worden voor niet-commerciele projecten (Creative Commons Licentie).

Unprofound.com - rechtenvrije foto's, op kleur gesorteerd. Geen registratie nodig.

Unsplash - dagelijks een nieuwe rechtenvrije foto in hoge resolutie.

Microstock

Deze websites bieden rechtenvrije stockfoto's aan - en soms ook geluid en video - tegen lage tarieven. Een foto met een standaardlicentie kost tussen de 1 en 25 dollar (afhankelijk van de grootte). De aanschaf gaat meestal via credits, die gekocht kunnen worden met creditcard of Paypal.

CanStockPhoto - grote microstock website met miljoenen foto's.

iStock - stockfoto's, audio en video.

SpiderPic - vergelijkingswebsite voor stockfotografie.