Foto's verkleinen

foto verkleinen
Het verkleinen van een of meerdere foto's - opslaan in een kleiner formaat - is heel vlot te doen via een website, of met apps die standaard aanwezig zijn op computer, iPhone of iPad.

Foto kleiner maken in MB's? Kijk op: Online foto's comprimeren


Hoe groot is mijn foto?

 1. Open de map waar de foto is opgeslagen via de windows verkenner Verkenner (Windows) of windows verkennerFinder (Mac).
 2. Windows: klik met de rechtermuisknop op het foto-bestand.
  Mac: Ctrl-klik op het foto-bestand.
 3. Kies Eigenschappen
 4. Kies het tabblad Details
 5. Je ziet de maat in pixels.

Online foto's verkleinen

Cropp.me
Voor het snel uitsnijden van één of meerdere foto's. Cropp.me maakt gebruik van Smart Cropping technologie: het onderwerp van de foto wordt herkend, en automatisch in het midden gezet. Klik op Upload your Images en sleep een foto in het venster, of zoek het fotobestand op via Upload. Kies de gewenste maat en klik op Cropp your Images. Cropp.me werkt met JPG, GIF en PNG-bestanden. Meerdere foto's worden voor het downloaden automatisch gebundeld in een zip-bestand.
Taal: Engels.
Meerdere foto's verkleinen: Ja, tot 10 tegelijk.
Max. bestandsgrootte: 1 MB.
Gratis: Ja. Zonder registratie max. 10 foto's per dag / 50 per maand verkleinen. Betaalde abonnementen voor grote gebruikers.

FixPicture
FixPicture is een eenvoudige, krachtige webtool om één foto tegelijk te verkleinen. Klik op Options om alle mogelijkheden te zien. Je kunt o.a. verkleinen, roteren, draaien, verscherpen en het contrast verbeteren. De JPG kwaliteit van de verkleinde foto kan worden ingesteld op Good, Better of Best. Deze online tool ondersteunt meer dan 400 bestandstypen, waaronder RAW bestanden uit digitale camera's.
Taal: Engels.
Meerdere foto's verkleinen: Nee.
Max. bestandsgrootte: 3 MB.
Gratis: Ja.

Foto's verkleinen op de iPhone of iPad

De standaard Foto app op iOS toestellen kan foto's bijsnijden en verkleinen naar een bepaalde beeldverhouding.
Let op: het is niet mogelijk om een nieuw formaat in pixels op te geven.
 1. Ga naar Foto's foto
 2. Open de foto die je wil verkleinen.
 3. Tik op Wijzig of het icoon met de schuifbalken foto-edit
 4. Tik op het icoon voor bijsnijden foto-edit
 5. Je kunt een uitsnede maken door de schuifbalken te verslepen. Tik op het icoon met de rechthoeken foto-resize om te kiezen uit een aantal vaste beeldverhoudingen zoals vierkant, 4:3 en 16:9 (panorama).
 6. Tik op Gereed om op te slaan. De foto wordt overgeschreven.
 7. Ook na het opslaan kun je nog teruggaan naar het origineel via Herstel.

Foto's verkleinen in Windows met Paint

Het programma Paint is aanwezig op de meeste Windows computers. Hiermee kun je een afbeelding verkleinen en bewerken. Paint opent één fotobestand tegelijk (JPG, GIF, PNG, BMP of TIF). Het is niet mogelijk om meerdere foto's in één keer te verkleinen.
  In Windows 10 en 8:
 1. Ga naar Start start of het blokjesscherm en typ in: paint.
 2. Klik op Paint.
 3. Open de foto met Bestand - Openen.
 4. Klik op Formaat wijzigen.
 5. Vul nieuwe percentages in bij Horizontaal en Verticaal, bijvoorbeeld 50%.
  Je kunt ook een maat opgeven in pixels.
 6. Niet goed? Klik op Ctrl-z.
 7. Als de maat goed is klik je op Bestand - Opslaan als. Je slaat de foto dan op als een nieuw bestand, en de originele foto blijft ook bewaard.

Foto's verkleinen en mailen met Windows 10 en 8

Vanuit de map Afbeeldingen in Windows 10 en 8 kun je direct foto's mailen, en daarbij een nieuwe maat opgeven. Selecteer de foto's, en klik met de rechtermuisknop op Kopieren naar - E-mailgeadresseerde. Er opent nu een venster waarin je kan kiezen uit een paar standaardmaten. De foto's worden als bijlage toegevoegd aan een e-mail in het standaard e-mailprogramma.

Foto's verkleinen op de Mac met Voorvertoning

Op Apple computers is standaard het programma Voorvertoning (Preview) aanwezig. Hiermee kun je één of meerdere foto's verkleinen.
  In Mac OS:
 1. Ga naar de Finder, en dubbelklik op een foto om hem te openen in Preview.
 2. Ga in het menu naar Extra > Pas grootte aan.
 3. Je kunt nu een nieuwe maat opgeven bij Breedte of Hoogte. Zorg dat er een vinkje staat bij Vergroot/verklein proportioneel als je de beeldverhoudingen wilt behouden. OK.
 4. Sla de verkleinde foto op via Bestand > Opslaan (Command+S).

Foto's verkleinen met gratis foto editors

Kijk voor bewerken van een hele map foto's in één keer op: Meerdere foto's bewerken

EnterImage
EnterImage is een eenvoudig Nederlands programma om een fotobestand te verkleinen. Je kunt meerdere foto's tegelijk verkleinen, en daarbij zonodig ook de bestandsnamen wijzigen. De foto's worden omgezet naar JPG formaat, waarbij je zelf de kwaliteit opgeeft. EnterImage is gemakkelijk in gebruik: het wijst zich vanzelf.
Platform: Windows.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. De betaalde versie biedt ook fotobewerking.

Faststone Photo Resizer
Betrouwbaar programma om meerdere foto's tegelijk te bewerken. Je kunt foto's omzetten naar een ander formaat, bestandstype, en beeldbewerkingen uitvoeren zoals verscherpen en contrast verhogen. Ook kan aan de foto's een tekst of watermerk worden toegevoegd. De beeldkwaliteit is goed en het werkt vlot. Faststone ondersteunt ook RAW bestanden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

XnView MP
Handig programma voor het verkleinen en bewerken van meerdere afbeeldingen. Het is niet waarschijnlijk dat XnView een fotobestand niet kan openen: dit programma ondersteunt meer dan 500 bestandstypen. XnView MP kan hele fotomappen tegelijk omzetten - bulk converteren - met uitgebreide opties voor het bewerken en hernoemen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels. De Windows-versie is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.