Handmatig fotocollage maken

handmatig fotocollage maken
Zelf een fotocollage maken van online uitgeknipte foto's? Met het gratis online programma Pixlr Editor kun je handmatig delen van foto's uitknippen en samenvoegen tot één creatief beeld.Handleiding: fotocollage maken met Pixlr

In deze handleiding leer je hoe je een digitale collage maakt, waarbij je delen uit foto's knipt en samenvoegt tot één beeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Pixlr Editor. Dit is een gratis online programma, dat op Adobe Photoshop lijkt. Je kunt hierin in meerdere lagen werken. De zelfgemaakte collage kan online worden opgeslagen, of gedownload naar de computer.

Kijk voor een collage waarbij hele foto's op een achtergrond worden gestrooid op: Fotocollage maken met PhotoCat

 1. Ga naar Pixlr Editor.
 2. Let op: dit programma maakt gebruik van de Flash-plugin. Deze moet ingeschakeld zijn in de browser.
 3. Kies Open afbeelding van computer en open een foto van je computer.
 4. Klik op Bestand - Open afbeelding (of Ctrl-O) en open een volgende foto. Herhaal dit voor alle foto's die je in de collage wilt gebruiken. Uiteraard kun je ook later nog materiaal aan de collage toevoegen.

 5. collage maken 2

 6. Klik op de lasso lasso en beweeg de cursor ingedrukt over de foto om met de hand een gedeelte te selecteren.

 7. Zo selecteer je een figuur: klik op de toverstaf toverstaf en klik op de achtergrond. Ga naar Bewerken en kies Selectie inverteren. De figuur is nu geselecteerd. Dit werkt goed bij egale achtergronden. Met de optie Tolerantie kun je de toverstaf meer of minder kleuren laten selecteren.

  collage maken 3

 8. Als je een goede selectie hebt klik je op Bewerken - Kopiëren.
 9. Ga naar de foto die je als achtergrond van de collage wilt gebruiken en klik op Bewerken - Plakken. De selectie wordt erin geplakt. Selecteer en plak alle onderdelen van je collage op deze manier erbij.

 10. De onderdelen van je collage zijn terug te vinden in het lagen venster aan de rechterkant.
  Je kunt in dit menu op een laag klikken om deze te bewerken.

  collage maken 4

 11. Gebruik de Verplaats tool verplaatstools om een onderdeel van de collage te verplaatsen.

 12. Het verkleinen van een onderdeel kan met Bewerken - Vrije transformatie.
  Het is ook mogelijk om een elementen te roteren: plaats de cursor bij een hoek, en draai als er een cirkel zichtbaar is. Met Enter wordt de bewerking doorgevoerd.

 13. collage maken 6

 14. Een laag is transparant te maken door onderin het lagen menu op het schuifje schuifjete klikken. Er opent een schuifbalk, waarmee de Opaciteit veranderd kan worden. Hiermee kunnen mooie effecten worden bereikt.

 15. Als de collage klaar is kun je het bestand opslaan via Bestand - Bewaren. Als je alleen het resultaat wil opslaan kies dan voor het opslaan als JPG of PNG. Het is ook mogelijk om het bestand met alle lagen erin op te slaan: kies PXD formaat. Dit bestandstype is later weer te sbewerken in Pixlr.