Fotocollage maken met PhotoCat

foto collage maken
Zo maak je gemakkelijk een fotocollage om online te gebruiken, of als kaart te printen. Je kunt de foto's automatisch laten plaatsen, of zelf rangschikken op een achtergrond. Daarbij kun je de foto's verplaatsen, draaien of verkleinen.Wat heb ik nodig?
In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van PhotoCat, een gratis webapp voor computer of laptop. Je hoeft niet te registreren en niets te installeren. Het enige wat je nodig hebt zijn 9 foto's.

Kijk voor het zelf uitknippen en samenvoegen van delen van foto's op: Handmatig fotocollage maken
Voor andere fotocollage apps: Handmatig fotocollage maken

Wat kan ik met het resultaat?
De fotocollage kan worden gedownload naar de computer in JPG-formaat met weinig compressie (goede kwaliteit). Je kunt de collage zelf printen of laten afdrukken bij een afdrukcentrale. Uiteraard is de fotocollage ook online te gebruiken, of als bureaublad achtergrond.
fotocollage kaart maken

Handleiding: fotocollage maken met PhotoCat

 1. Ga naar PhotoCat en klik op Upload.
 2. fotocollage upload
 3. Blader naar je map met foto's. Met de Ctrl-toets (CMD) ingedrukt kun je maximaal 9 foto's aanklikken. Openen.
 4. Klik op Start.
 5. Als je teveel foto's hebt geselecteerd kun je deze verwijderen in de lijst met thumbnails aan de linkerkant van de Startknop.
 6. fotocollage start
 7. De foto's worden in een rechthoekige layout geplaatst. Om de foto's op een eigen achtergrondfoto te plaatsen klik je op DIY.
 8. fotocollage diy
 9. Klik op Settings.
 10. Klik op Change background en kies je achtergrondfoto. Openen.
 11. fotocollage diy
 12. De grootte van de fotocollage kan worden gekozen bij Background Size. Je kunt kiezen uit een aantal standaardmaten of een eigen maat opgeven door custom te kiezen.
  fotocollage size
  Als je de collage wilt printen kun je uitgaan van deze maten:
  1280x1024 - maximale afdrukformaat 10x15
  1600x1200 - maximale afdrukformaat 15x21
  2280x1700 - maximale afdrukformaat 20x30 13. De foto's worden automatisch op de achtergrond 'gestrooid'. Klik op Shuffle voor een nieuwe worp.
 14. fotocollage diy
 15. Je kunt de foto's ook met de hand verplaatsen. Na aanklikken van een foto verschijnen er blauwe blokjes aan de de hoeken, hiermee kun je de foto draaien, groter en kleiner maken. Dit kan ook via het Adjust menu, dat geopend wordt als je een foto aanklikt. Hierin zitten nog meer mogelijkheden. zoals transparant maken, omdraaien, spiegelen en een polaroid frame toevoegen.
 16. fotocollage diy
 17. Om een foto te vervangen klik je op de foto, en daarna op Delete in het Adjust menu.
 18. Klik daarna rechtsboven op Open om een nieuwe foto te uploaden. fotocollage diy
 19. Klaar? Klik op Save om de collage te downloaden naar de computer.
  Of klik op Share om de fotocollage te delen op Facebook, Twitter of Pinterest.
 20. fotocollage diy
 21. Bij het downloaden geef je zonodig een naam op. Voor de beste kwaliteit schuif je de slider bij Quality geheel naar rechts. Klik daarna op Save.
 22. De collage wordt opgeslagen op de computer. Je kunt het bestand zelf printen of via een afdrukcentrale laten afdrukken. Uiteraard kan de collage ook digitaal worden gebruikt, bijvoorbeeld als bureaublad achtergrond.