Panoramafoto's maken

panoramafoto
Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak eens een panoramafoto of een 360 graden tour. Veel smartphones hebben een ingebouwde panorama-functie, en er zijn goede apps en programma's om losse foto's aan elkaar te plakken.Op een panorama- of breedbeeldfoto past veel meer dan op een enkele opname. Dat is mooi voor het vastleggen van weidse landschappen en uitzichten. Je kunt ook experimenteren met de panoramafunctie op kortere afstand, bijvoorbeeld om een interieur of een straatbeeld vast te leggen. Deze apps nemen het technische gedeelte - het aan elkaar plakken van de beelden - uit handen, zodat je kunt focussen op je onderwerp.

Kijk voor de meest spektaculaire 360° panorama's op: Virtuele tours kunst en cultuur

Hoe werkt het?
Met een digitale camera of smartphone maak je meerdere foto's vanuit één punt, waarbij je het toestel draait. De software gaat op zoek naar overeenkomsten in de foto's en past ze aan zodat ze naadloos op elkaar passen. De foto's worden daarbij gewoonlijk op een cilindervormig vlak gemonteerd, dat vervolgens uitgeklapt wordt. Als een foto helemaal rondom aansluit heb je te maken met een 360 graden foto. Naast het cilinder model zijn er ook andere technieken, zoals surround-fotografie waarbij ook boven en onder worden meegenomen in de opname.

Panorama maken op de iPhone

 1. Open de camera-app. Scroll naar rechts en tik op pano.
 2. Je ziet een gele lijn en een witte pijl. Bij het bewegen van je toestel is het de bedoeling dat de pijl op de lijn blijft. Je kunt op de pijl klikken om deze om te keren.
 3. Tik op de sluiterknop om te beginnen, en beweeg je toestel rustig opzij om je panorama vast te leggen. Het toestel geeft aan als je te snel beweegt. Tik opnieuw als je klaar bent.
 4. De panoramafoto wordt automatisch opgeslagen, op de meeste toestellen komen ze in een aparte map Panorama's.

Panorama maken op een Android smartphone

  N.B: deze optie is niet op alle toestellen aanwezig.
 1. Open de camera-app.
 2. Ga naar het menu met meer opties en kies Panorama.
 3. Je kunt kiezen uit verschillende vormen:
  panorama horizontaal panorama
  panoramaverticaal panorama
  groothoek lensgroothoek foto
  visooglens visooglenseffect
 4. Tik op de sluiterknop om te beginnen met fotograferen. Op de meeste toestellen zie je een cirkel in beeld. Houdt deze op een grijze stip totdat deze verdwijnt. Beweeg de camera rustig naar de volgende grijze stip. Herhaal dit tot je klaar bent.
 5. Tik Gereed.
 6. Tik op de kleine foto in de hoek van het scherm om het panorama te bekijken.

360 graden foto's maken op een Android smartphone

  N.B: deze optie is niet op alle toestellen aanwezig.
 1. Open de camera-app.
 2. Tik op het streepjes-icoon menuen kies 360°.
 3. Tik op de sluiterknop om te beginnen met fotograferen. Je ziet een cirkel in beeld. Houdt deze op een grijze stip totdat deze verdwijnt. Beweeg de camera rustig naar de volgende grijze stip. Herhaal dit totdat er geen grijze stippen meer zijn.
 4. Tik Gereed.
 5. Tik op de kleine foto in de hoek van het scherm om de 360° foto te bekijken.

Apps voor panoramafotografie

AutoStitch
Goede software om automatisch een panorama te maken van alle foto's in een map. Je kunt dus zelf een reeks foto's maken vanuit één punt, en AutoStitch de foto's aan elkaar laten plakken tot een panorama. Het werkt veel beter dan je zou verwachten van een klein, volautomatisch programma. De gratis demoversie werkt alleen met JPG foto's.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis demoversie en betaalde versie met meer opties.

CleVR
Website voor online panoramafoto's: na registratie kun je foto's uploaden, en deze worden automatisch samengevoegd. CleVR werkt soepel, maar heeft geen uitgebreide opties. Als het panorama klaar is kun je het downloaden als .jpg, of op de CleVR website plaatsen en doorsturen. Het is ook mogelijk om virtuele tours te maken, door een punt te maken in de foto - bijvoorbeeld een deur - dat naar een volgende foto leidt.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Ja.

Hugin
Uitstekende Open Source software voor het maken van panoramafoto's, met goede resultaten voor foto's die uit de hand zijn gemaakt. Hugin heeft veel opties, zoals het aanwijzen van een 'basisfoto' waaraan de andere foto's worden aangepast. De foto's worden samengevoegd door overlappunten op de foto's aan te wijzen. Op de website zijn prima handleidingen te vinden.
Platform: Windows, Max OS X, Linux.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Ja.

Websites met panorama fotografie

360 Cities
360 graden foto's van locaties in de hele wereld, die ook te bekijken zijn via Google Earth. Digitale fotografen kunnen hier hun foto's toevoegen. Er zijn ook Help-pagina's met digitale fotografietips voor het maken van 360 graden panorama's.

AirPano
Spektaculaire 360 graden panorama's van mooie plekken, gemaakt door Russische fotografen.

Dwaalfilm
Dwalen door panorama's van Nederlandse en Vlaamse waterlandschappen met rivieren, kusten en kades. Klik op de draaiende 'wieltjes' om een video te starten.

GigaPan
Website met hoog-resolutie panorama foto's, waarop je diep kunt inzoomen. Dit soort foto's worden gemaakt met een roterend statief, dat het fotograferen automatiseert.

BT Tower 360 Panorama of London
De grootste panoramafoto ter wereld, genomen vanaf de top van de BT Tower in Londen. Om eindeloos in te zoomen.