Panoramafoto's maken

panoramafoto
Doe meer met landschapsfoto's en stadsgezichten: maak eens een panoramafoto of een 360° tour. Veel telefoons hebben een ingebouwde panorama-functie, en er zijn goede apps en programma's om losse foto's aan elkaar te plakken.Op een panorama- of breedbeeldfoto past veel meer dan op een enkele opname. Dat is mooi voor het vastleggen van weidse landschappen en uitzichten. Je kunt ook experimenteren met de panoramafunctie op kortere afstand, bijvoorbeeld om een interieur of een straatbeeld vast te leggen. Deze apps nemen het technische gedeelte - het aan elkaar plakken van de beelden - uit handen, zodat je kunt focussen op je onderwerp.

Hoe maak je een panoramafoto met je telefoon?
Gebruik een statief, of zorg dat je stevig staat met het toestel dicht bij je lichaam. Druk op de knop en volg de aanwijzingen van de camera om het toestel rustig rond te draaien vanuit één punt. De camera maakt meerdere foto's en laat ze automatisch op elkaar aansluiten. De foto's worden daarbij meestal op een cilindervormig vlak gemonteerd, dat vervolgens uitgeklapt wordt. Als een foto helemaal rondom aansluit heb je te maken met een 360 graden foto. Naast het cilinder model zijn er ook andere technieken, zoals surround-fotografie waarbij ook boven en onder worden meegenomen in de opname.

Panorama maken op de iPhone

 1. Open de camera-app. Scroll naar links en tik op panorama.
 2. panorama foto iphone
 3. Je ziet een gele lijn en een witte pijl. Bij het bewegen van je toestel is het de bedoeling dat de pijl op de lijn blijft.
 4. Je kunt op de pijl klikken om hem om te keren.
 5. Om een verticaal panorama te maken kantel je de camera.
 6. Tik op de sluiterknop om te beginnen, en draai rustig rond om de panoramafoto te maken. Het toestel geeft aan als je te snel beweegt. Tik opnieuw als je klaar bent.
 7. De panoramafoto wordt automatisch opgeslagen. Op de meeste toestellen komen ze in een aparte map Panorama's.

Panorama maken op een Android telefoon

  Let op: er zijn verschillen tussen Android toestellen, dus de stappen kunnen afwijken van deze handleiding.
 1. Open de camera-app.
 2. Ga naar het menu met meer opties en kies Panorama.
 3. Je kunt kiezen uit verschillende vormen:
  panorama horizontaal panorama
  panoramaverticaal panorama
  groothoek lensgroothoek foto
  visooglens visooglenseffect
 4. Tik op de sluiterknop om te beginnen met fotograferen. Op veel toestellen zie je een cirkel in beeld. Houdt deze op een grijze stip totdat deze verdwijnt. Beweeg de camera rustig naar de volgende grijze stip. Herhaal dit tot je klaar bent.
 5. Tik Gereed.
 6. Tik op de kleine foto in de hoek van het scherm om het panorama te bekijken.

Google StreetView panorama maken

Met de Street View-app kun je 360°-foto's maken en toevoegen aan Google Streetview. Het panorama wordt dan weergegeven op de Google kaart. De app kan ook panorama's uit andere apps importeren, of worden aangesloten op een speciale 360° camera.
 1. Ga naar de Open de appstoreApp Store of playstorePlay Store en installeer google foto panorama makenStreetview.
 2. Open de app en tik op de oranje cirkel met camera.
 3. Kies: 360°-foto maken.
 4. Geef Street View toestemming om de camera te gebruiken.
 5. Beweeg de camera zo dat het oranje rondje in de cirkel staat. De camera klikt. Draai en herhaal tot je rond bent.
 6. Tik onderaan op de witte cirkel met vinkje.
 7. De 360° foto wordt samengesteld. Deze is privé. Je kunt de foto op de kaart zetten door erop te tikken en Publiceren te kiezen.

Panorama maken van meerdere foto's

AutoStitch
Goede software om automatisch een panorama te maken van alle foto's in een map. Je kunt dus zelf een reeks foto's maken vanuit één punt, en AutoStitch de foto's aan elkaar laten plakken tot een panorama. Het werkt veel beter dan je zou verwachten van een klein, volautomatisch programma. De gratis demoversie werkt alleen met JPG foto's.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis demoversie en betaalde versie met meer opties.

Hugin
Uitstekende Open Source software voor het maken van panoramafoto's, met goede resultaten voor foto's die uit de hand zijn gemaakt. Hugin heeft veel opties, zoals het aanwijzen van een 'basisfoto' waaraan de andere foto's worden aangepast. De foto's worden samengevoegd door overlappunten op de foto's aan te wijzen. Op de website zijn prima handleidingen te vinden.
Platform: Windows, Max OS X, Linux.
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Ja.

Websites met panorama fotografie

360° Cities
360° foto's van locaties in de hele wereld, die ook te bekijken zijn via Google Earth. Digitale fotografen kunnen hier hun foto's toevoegen. Er zijn ook Help-pagina's met digitale fotografietips voor het maken van 360° panorama's.

AirPano
Spektaculaire 360° panorama's van mooie plekken, gemaakt door Russische fotografen.

The birth of the Eiffel Tower
Mooie presentatie van Google over het ontwerp en de bouw van de Eiffeltoren in Parijs. Inclusief een 360° panorama vanaf de top.

Dwaalfilm
Dwalen door panorama's van Nederlandse en Vlaamse waterlandschappen met rivieren, kusten en kades. Klik op de draaiende 'wieltjes' om een video te starten.

GigaPan
Website met hoog-resolutie panorama foto's, waarop je diep kunt inzoomen. Dit soort foto's worden gemaakt met een roterend statief, dat het fotograferen automatiseert.

Google Streetview Treks
Prachtige presentaties van Google Streetview over beroemde cultuur- en natuurschatten zoals de stad Petra in Jordanië, Taj Mahal, de piramiden van Gizeh, Mount Fuji in Japan en de Burj Khalifa in Dubai.

Sint-Pietersbasiliek
Zeer gedetailleerde 360° panorama's van verschillende delen van de Sint-Pieter in Rome. Klik op + om in te zoomen.