Gratis fotoshoppen

fotobewerking
Een foto bewerken - fotoshoppen - is goed te doen zonder kostbare software. Er zijn uitstekende websites om online een foto te bewerken, maar je kunt ook gratis een oudere versie van Photoshop downloaden: voor uitgebreid retoucheren en het werken in meerdere lagen.Kijk voor filters, effecten en het bewerken van gezichten ook op: Foto's pimpen
Handleiding voor het verscherpen van foto's: Foto scherper maken

Online foto's bewerken

Op deze websites kun je online een foto bewerken zonder een programma te downloaden. Naast gewone beeldbewerkingen - zoals uitknippen, verkleinen, contrast verhogen - kunnen vaak filters en effecten worden toegevoegd. De bewerkte foto's zijn altijd te downloaden naar de computer. Soms is het ook mogelijk om foto's online te bewaren, en te delen via e-mail of sociale media.

Google Foto's
Deze online fotodienst is de opvolger van Picasa. Je kunt hier je foto's opslaan met een Google account (dit heb je als je Gmail of YouTube gebruikt). Op een Android toestel is deze dienst standaard aanwezig. De foto's zijn te bewerken door ze te openen, en op het potlood-icoon te klikken. Google Foto's biedt alle basisbewerkingen: bijsnijden, contrast, kleur en helderheid aanpassen, filters toepassen, kantelen en aanpassen van de beeldverhouding. Je kunt de foto delen via mail en sociale media, of een link krijgen. Om een foto te downloaden ga je naar Opties > Downloaden.
Taal: Nederlands.

Photo Editor Canva
Snelle fotobewerker voor o.a. verkleinen, bijsnijden, kantelen, roteren en aanpassen van contrast en helderheid. Er is ook een reeks filters voor Instagram-achtige effecten. Alles werkt zeer soepel. Om een foto te downloaden klik je op Download > Download your photo by itself.
Taal: Engels.

Polarr
Uitgebreid fotobewerkingsprogramma dat online en offline te gebruiken is. Polarr richt zich op het subtiel toepassen van filters, retouchering en effecten, maar is er ook voor klassieke correcties zoals witbalans, contrast en curve. Je kan altijd terug naar een eerdere versie van je foto omdat elke stap van je bewerking wordt opgeslagen in een aanklikbare lijst (Geschiedenis). Als je een filter helemaal naar wens hebt getweakt kun je het opslaan, om nogmaals te gebruiken. Een andere handige tool is de mogelijkheid om een effect automatisch toe te passen op een gedeelte van een foto, zoals de lucht. Polarr is niet heel eenvoudig in gebruik, maar biedt uitstekende tutorials.
Taal: Nederlands (slechte vertaling).
Platform: Chrome browser, Android, iOS, Mac, Windows.
Gratis: Gratis basisversie, Pro versie met meer opties.

Photoshop Express Editor
De online versie van Photoshop is een gemakkelijke tool om een foto intensief te bewerken (fotoshoppen). Er zijn slimme filters om o.a. details te verscherpen of te vervagen, delen lichter of donkerder te maken en rode ogen en oneffenheden weg te werken. Via Decorate kun je tekst en grappige accessoires toevoegen, bijvoorbeeld om een foto voor een verjaardag te pimpen met taart en ballonnen. Het is nog niet mogelijk om in lagen te werken. Je kunt de foto's direct downloaden naar de computer. Photoshop Express Editor werkt alleen met JPG afbeeldingen. Het is nodig om een Adobe account aan te maken.
Taal: Engels.

Pixlr X | Pixlr E
Pixlr X is een eenvoudig programma voor uitsnijden, kleuren corrigeren, en andere veelgebruikte bewerkingen. De foto's kunnen worden gedownload, of opgeslagen bij Pixlr (hiervoor is het nodig om te registereren).
Pixlr E is een uitgebreid programma, dat sterk lijkt op Photoshop. Deze editor heeft mogelijkheden zoals filters, kleureffecten, teksten toevoegen, vervormingen en retoucheren. Je kunt hier ook in lagen werken, wat handig is voor het maken van een fotocollage. Zie voor een handleiding: Fotocollage maken
Taal: Nederlands (Pixlr Editor).

Rsizr
Fotobewerking met een spectaculaire tool: je kunt foto's vergroten of verkleinen, zonder het onderwerp van de foto te vervormen. Het beeld wordt alleen geschaald op de plekken waar het minder opvalt. Deze optie heet "Retarget" en op de helppagina's is een goede uitleg te vinden. Je kunt de bewerkte foto's opslaan op de computer.
Taal: Engels.

Apps om foto's te bewerken

foto verbeteren Adobe Lightroom (iOS) | Adobe Lightroom (Android)
Lightroom is de mobiele versie van Photoshop, hét foto bewerkprogramma voor professionals. Deze app biedt alle basisbewerkingen, zoals het aanpassen van contrast en helderheid. Ook zijn er effecten en ondersteunt de app foto's in RAW-formaat (voor nieuwere iPhone toestellen).
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

focuseffect Snapseed (Android) | Snapseed (iOS)
Uitstekende fotobewerkings app van Google: snel en eenvoudig in gebruik, met alle basismogelijkheden voor het bewerken, opleuken en delen van foto's. Snapseed bevat ook prima filters, zoals bijvoorbeeld het Focuseffect om de scherptediepte in te stellen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja.

Kijk voor meer fotobewerking apps op: Foto apps

Fotobewerkingsprogramma's voor de computer

Er is goede, gratis software voor iedereen die zich bezighoudt met digitaal fotograferen: voor het snel bijsnijden van een foto, maar ook voor professioneel retoucheren. Sommige programma's bieden uitgebreide mogelijkheden, zoals het werken met filters en het maken van fotocollages.

Photoshop CS2
Adobe Photoshop is de standaard in professionele fotobewerking. Deze oudere versie van het programma wordt door de fabrikant niet meer ondersteund. Er is een licentie beschikbaar voor iedereen - ook als je niet betaald hebt voor het pakket - waarmee de software in feite is vrijgegeven. Let op! Klik wel op de juiste downloadknop: Windows of Mac onder de blauwe button Download Now. Het serienummer staat vermeld bij de omschrijving van de software.
Photoshop CS2 is een uitstekend en zeer compleet fotobewerkingsprogramma. Het is niet eenvoudig in gebruik maar biedt uitgebreide mogelijkheden voor het corrigeren, bewerken en printklaar maken van fotobestanden. Daarbij hoort uiteraard ook tekenen, slimme selecties maken, en het werken in meerdere lagen.
Platform: Windows, Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Paint.NET
Goed fotobewerkingsprogramma, dat veel uitgebreider is dan Paint (het standaard tekenprogramma van Windows). Naast alle gewone fotobewerkingen kun je in Paint.NET tekenen, selecties maken, delen van een afbeelding klonen, en in meerdere lagen werken. Zo kun je ook fotocollages maken. Dit programma is minder krachtig dan Photoshop en GIMP, maar wel eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows 10, 8 met .NET Framework.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Irfanview
Klein, krachtig programma om foto's te bewerken en bestanden te converteren. Irfanview kan zeer veel bestandstypen aan, en veelvoorkomende fotobewerkingen uitvoeren, zoals uitsnijden, verkleinen, verscherpen, helderheid en contrast aanpssen, rode ogen wegwerken, spiegelen, roteren en tekst toevoegen. Irfanview bevat een tekenpalet om lijnen en vormen te tekenen. Met dit programma kun je ook meerdere foto's tegelijk bewerken, en omzetten naar een ander bestandstype.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download bij Nederlands de Installer. Installeer het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

GIMP
Dit programma heeft de mogelijkheden van een professioneel grafisch pakket, zoals Adobe Photoshop. Werken met zo'n programma is niet gemakkelijk. Naast alle gewone opties kun je o.a. tekenen, in meerdere lagen werken, selecties maken, maskers en kleurverlopen gebruiken. Via het online netwerk van GIMP kun je informatie en plugins vinden, en hulp vragen aan medegebruikers.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Taal: Nederlands. In Windows installeert GIMP zich in de taal van je Windows versie.
Gratis: Ja. Open Source software.