Online fotoalbums

online foto albums
Foto's delen met vrienden of familie, waar doe je dat het beste op internet? Diensten zoals Google, Apple en Facebook bieden een gratis fotoalbum online, maar er zijn ook websites die zich op serieuze fotografen richten. Alles om je foto's te delen, en mooi te presenteren.
Kijk voor het maken van een slideshow van je fotocollectie op: Foto DVD maken
Zelf een website maken om foto's te presenteren: Portfolio websites

Flickr.com
Flickr is een groot internationaal platform voor digitale fotografie. Je kunt foto's delen met de hele wereld, of met de leden van een besloten groep. Dit maakt Flickr geschikt voor fotografen die een publiek zoeken, en ook voor mensen die hun foto-album willen delen met familie en vrienden. Flickr is niet zeer gemakkelijk in gebruik, maar biedt veel gratis opslagruimte en uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je Flickr ook combineren met een weblog, foto's bewerken met Aviary en het aantal bezoekers van je foto's volgen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, met 1 TB opslagruimte. Er zijn ook betaalde abonnementen.
Geschikt voor: Serieuze (amateur)fotografen.

Facebook
In een Facebook profiel kun je gemakkelijk foto-albums aanmaken. Klik op Foto's en daarna Foto's uploaden om een nieuw album aan te maken. Er wordt een venster geopend om de foto's te selecteren op de computer. Via de privacy instellingen kun je aangeven of de foto's zichtbaar zijn voor iedereen, voor vrienden van vrienden, of alleen voor vrienden. In Facebook gebruik je bij je foto's natuurlijk ook de mogelijkheid om de locatie en vrienden te taggen.
Nadeel van een Facebook foto album: niet iedereen zit op Facebook.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.
Geschikt voor: Snel foto's delen met Facebook-vrienden.

500px
Dit Canadese platform richt zich op de gevorderde amateurfotograaf en fotoprof. Je kunt foto's uploaden in hoge resolutie, en in een prachtige fotogalerij plaatsen. Meer dan andere fotowebsites is 500px een internationaal forum voor digitale fotografie, waar serieuze reacties worden gegeven en fotografie onder de aandacht worden gebracht van een groter publiek.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Beperkt gratis abonnement, en betaalde abonnementen.
Geschikt voor: Serieuze (amateur)fotografen.

Google Foto's
Google Foto's is vooral handig als je al een Google Account hebt (bijvoorbeeld door het gebruik van Gmail of een Android toestel). Met een Google Account heb je ook Google Drive, een online opslagruimte voor documenten en foto's. Hierin kun je van alles uploaden, waaronder ook RAW fotobestanden. In Google Fotos maak je met een paar klikken albums aan van je foto's op Google Drive, om te delen met mensen die uitgenodigd zijn (het is dus niet openbaar toegankelijk). Je stuurt zelf de uitnodigingen waarmee mensen het online fotoalbum kunnen zien, en zonodig ook foto's kunnen toevoegen. Het delen van een foto-album met deze mensen kan ook weer worden uitgeschakeld. Google Fotos is de opvolger van Picasa: je kunt ook eenvoudige fotobewerkingen uitvoeren en een beschrijving toevoegen. Maar: uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking heeft deze dienst niet. Kijk daarvoor op: Online foto's bewerken.
Platform: Online, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja, wel een Google Account nodig. Dit biedt 15 GB gratis opslag.
Geschikt voor: Snel foto's delen.

iCloud
iCloud is de opslagdienst van Apple, die standaard aanwezig is op Apple apparaten. Als je op een iPhone of iPad gebruik maakt van iCloud kun je iCloud-fotodelen activeren om albums aan te maken en te delen met anderen. Dit gaat via Instellingen > iCloud > Foto's > iCloud-fotodelen. Vervolgens kun je bij Foto's gedeelde fotoalbums aanmaken. Deze albums kun je mailen aan een gesloten groep mensen, of openbaar maken door ze in te stellen als Openbare website. Uitgenodigde contacten kunnen ook foto's toevoegen aan een album.
Platform: Online, OS X, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja, wel een Apple ID nodig. Dit biedt 5 GB gratis opslag.
Geschikt voor: Snel foto's delen op Apple apparaten.

Irista
Dit is de foto-opslagdienst van Canon, die sterk lijkt op Google Photos. Starten met Irista is gemakkelijk: je kunt foto's direct importeren uit Facebook en Flickr of zelf uploaden via de browser. Om het uploaden van grote bestanden te versnellen is er ook een uploadprogramma voor Windows en Mac. Je kunt verschillende bestandstypen uploaden - waaronder RAW - en hebt inzicht in de metadata (EXIF) van de foto's. Vervolgens kun je tags toevoegen en albums aanmaken, waarvan je een link kunt delen met anderen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Dit biedt 15 GB gratis opslag.
Geschikt voor: Snel foto's delen.

MyAlbum
Mooie online fotowebsite die je foto's automatisch in een layout plaatst. Het is zeer eenvoudig om tekst, datum, locatie en andere gegevens toe te voegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Exif-gegevens in de foto's. Er is ook een kleine set filters om foto's te pimpen. MyAlbum is een handige tool om snel een online fotoalbum te maken, compleet met teksten.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis account met 5 albums, daarboven is een abonnement vereist.
Geschikt voor: Online fotoalbums met teksten.

Slidely Gallery
Op deze website worden foto's automatisch verwerkt tot een glossy fotoshow met beweging en muziek. Je kunt de foto's en de muziek zelf uploaden, of importeren uit sociale media. Ook onderschriften zijn toe te voegen, en verder verloopt alles automatisch. Een Gallery kan openbaar zijn - dan kan hij gevonden worden via de Slidely homepage - of privé. Een privé-album kun je delen op sociale media, of de link zelf doorsturen. Voorbeeld van een fotoalbum: Slidely Gallery
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Er geldt een maximum van 90 foto's.
Geschikt voor: Online fotoalbums met beweging en muziek.