Online fotoalbums

online foto albums
Foto's delen met vrienden of familie, waar doe je dat het beste op internet? Diensten zoals Google, Apple en Flickr bieden een gratis fotoalbum online, maar er zijn ook websites die zich op serieuze fotografen richten. Alles om je foto's te delen, en mooi te presenteren.

Foto-opslag in de cloud

Kijk voor het maken van een slideshow van je fotocollectie op: Foto DVD maken
Zelf een website maken om foto's te presenteren: Portfolio websites

Google Foto's
Google Foto's is handig als je al een Google Account hebt (dit heb je als je Gmail, YouTube of een Android toestel gebruikt). Met een Google Account heb je toegang tot Google Drive, een online opslagruimte voor documenten en foto's. Hierin kun je alle fotobestanden uploaden, ook de originele bestanden uit digitale camera's. In Google Fotos maak je met een paar klikken albums aan van je foto's op Google Drive, om te delen met een besloeten groep (de foto's zijn standaard niet openbaar toegankelijk). Je stuurt zelf de uitnodigingen waarmee mensen het online fotoalbum kunnen zien, en zonodig ook foto's kunnen toevoegen. Het delen van een foto-album met mensen kan ook weer worden uitgeschakeld. Google Fotos is de opvolger van Picasa: je kunt ook foto's bewerken en een beschrijving toevoegen. Maar: uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking heeft deze dienst niet. Kijk daarvoor op: Online foto's bewerken.
Platform: Online, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja, wel een Google Account nodig. 15 GB gratis opslag.
Geschikt voor: Snel foto's delen.

iCloud
iCloud is de opslagdienst van Apple, die standaard verbonden is met Apple toestellen. Als je op een iPhone of iPad gebruik maakt van iCloud kun je iCloud-fotodelen activeren om albums aan te maken en te delen met anderen. Dit gaat via Instellingen > iCloud > Foto's > iCloud-fotodelen. Vervolgens kun je bij Foto's gedeelde fotoalbums aanmaken. Deze albums kun je mailen aan een gesloten groep mensen, of openbaar maken door ze in te stellen als Openbare website. Uitgenodigde contacten kunnen ook foto's toevoegen aan een album.
Platform: Online, OS X, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja, wel een Apple ID nodig. 5 GB gratis opslag.
Geschikt voor: Snel foto's delen op Apple apparaten.

MyAlbum
Mooie online fotowebsite die je foto's automatisch in een layout plaatst. Het is zeer eenvoudig om tekst, datum, locatie en andere gegevens toe te voegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Exif-gegevens in de foto's. Er is ook een kleine set filters om foto's te pimpen. MyAlbum is een handige tool om snel een online fotoalbum te maken, compleet met teksten.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis account met 5 albums, daarboven is een abonnement vereist.
Geschikt voor: Online fotoalbums met teksten.

Slidely Gallery
Op deze website worden foto's automatisch verwerkt tot een glossy fotoshow met beweging en muziek. Je kunt de foto's en de muziek zelf uploaden, of importeren uit sociale media. Ook onderschriften zijn toe te voegen, en verder verloopt alles automatisch. Een Gallery kan openbaar zijn - dan kan hij gevonden worden via de Slidely homepage - of privé. Een privé-album kun je delen op sociale media, of de link zelf doorsturen. Voorbeeld van een fotoalbum: Slidely Gallery
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Er geldt een maximum van 90 foto's.
Geschikt voor: Online fotoalbums met beweging en muziek.

Foto-albums voor (amateur)fotografen

500px
Dit Canadese platform richt zich op de gevorderde amateurfotograaf en fotoprof. Je kunt foto's uploaden in hoge resolutie, en in een prachtige fotogalerij plaatsen. Meer dan andere fotowebsites is 500px een internationaal forum voor digitale fotografie, waar serieuze reacties worden gegeven en fotografie onder de aandacht worden gebracht van een groter publiek.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Beperkt gratis abonnement, en betaalde abonnementen.
Geschikt voor: Serieuze (amateur)fotografen.

Flickr.com
Flickr is een groot internationaal platform voor digitale fotografie. Je kunt foto's delen met de hele wereld, of met de leden van een besloten groep. Dit maakt Flickr geschikt voor fotografen die een publiek zoeken, en ook voor mensen die hun foto-album willen delen met familie en vrienden. Flickr is niet zeer gemakkelijk in gebruik, maar biedt veel gratis opslagruimte en uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je Flickr combineren met een weblog, foto's bewerken en het aantal bezoekers van je foto's volgen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja, met 1 TB opslagruimte. Er zijn ook betaalde abonnementen.
Geschikt voor: Serieuze (amateur)fotografen.