Fotocollages maken

foto pimpen
Een collage maken is het gemakkelijkst met een online fotocollage maker of app: je kiest een template, en sleept je foto's er in. Maar ook voor creatieven zijn er interessante mogelijkheden online: zelf knippen en plakken met uitgeknipte delen van foto's.
Advertentie

Online fotocollage makers

FotoJet
Goede online fotocollage maker met veel sjablonen. Je kunt kiezen uit klassieke collages waarin de foto's in een grid worden geplaatst (vierkant), maar ook layouts met vormen, lijsten, decoraties en teksten die aan te passen zijn voor - bijvoorbeeld - bruiloften en verjaardagen. Het is handig dat de templates kunnen worden gewisseld als de foto's al geupload zijn. Vink daarvoor aan: Keep photos when changing templates. De fotocollage kan worden geprint of gedownload naar de computer.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer templates verkrijgbaar.
fotojet collage PhotoCat
Snel, eenvoudig programma om maximaal 9 foto's te verwerken in een collage. Je hebt daarbij keus uit een aantal sjablonen waarin de foto's in rechthoeken worden geschikt, of een optie waarbij de foto's op een achtergrond worden 'gestrooid'. Daarbij kun je een eigen achtergrondfoto uploaden, en de foto's over de achtergrond verplaatsen, draaien en verkleinen. De fotocollage kan worden gedownload als een groot JPG-bestand, om zelf te printen of te laten afdrukken.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer templates verkrijgbaar.
photocat collage
Kijk voor een stap-voor-stap handleiding om zo'n collage te maken op: Fotocollage maken met PhotoCat

Fotocollage apps

Photoshop Mix (iOS) | Photoshop Mix (Android)
collage appDit is een app om foto's in lagen over elkaar te leggen, en te bewerken. Om de app te gebruiken is het nodig om een gratis Adobe account aan te maken. Na het starten krijg je direct een uitleg om stap-voor-stap de mogelijkheden van de app te leren. Zo kun je een deel van een foto uitsnijden, een andere foto eroverheen leggen, en randen in elkaar over laten vloeien. Uiteraard zijn ook de kleuren en de helderheid van de beelden aan te passen. Het resultaat kan worden opgeslagen, doorgestuurd of gedeeld op sociale media. Photoshop Mix is leuk om originele fotocollages te maken voor de mobiel, maar heeft wel beperkingen: de mogelijkheden zijn niet groot, en je kunt op een klein scherm niet gedetailleerd werken. Om foto's te maken die geschikt zijn om af te drukken kun je beter gebruik maken van een desktop programma.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Pixlr (iOS) | Pixlr (Android)
pixlr collage appPixlr is een fotobewerkings-app waarmee je snel rechthoekige collages kunt maken: meerdere foto's worden in een vaste layout geplaatst. Tik daarvoor op Collage. Er is keuze uit een groot aantal vormen: veeg om meer templates te zien. Om een foto toe te voegen klik je op het + teken. Met een knijpbeweging kun je inzoomen of uitzoomen op de foto. Ook na het toevoegen van foto's is het nog mogelijk om een ander template te kiezen. De foto's die je in de collage opneemt zijn ook te bewerken: tik daarvoor op een foto, en tik op het potlood-icoon. De fotocollage kun je opslaan, e-mailen, of direct plaatsen op sociale media.
Platform: Android, iOS.
Taal: o.a. Engels, Duits en Frans.
Gratis: Ja.

Advertentie

Handleiding: collage maken van online uitgeknipte foto's

In deze handleiding leer je hoe je een digitale collage maakt, waarbij je delen uit foto's knipt en samenvoegt tot één beeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Pixlr Editor. Dit is een gratis online programma, dat op Adobe Photoshop lijkt. Je kunt hierin in meerdere lagen werken. De zelfgemaakte collage kan online worden opgeslagen, of gedownload naar de computer.

 1. Ga naar Pixlr Editor.
 2. Kies Open afbeelding van computer en open een foto van je computer.
 3. Klik op Bestand - Open afbeelding (of Ctrl-O) en open een volgende foto. Herhaal dit voor alle foto's die je in de collage wilt gebruiken. Uiteraard kun je ook later nog materiaal aan de collage toevoegen.

 4. collage maken 2

 5. Klik op de lasso lasso en beweeg de cursor ingedrukt over de foto om met de hand een gedeelte te selecteren.

 6. Zo selecteer je een figuur: klik op de toverstaf toverstaf en klik op de achtergrond. Ga naar Bewerken en kies Selectie inverteren. De figuur is nu geselecteerd. Dit werkt goed bij egale achtergronden. Met de optie Tolerantie kun je de toverstaf meer of minder kleuren laten selecteren.

  collage maken 3

 7. Als je een goede selectie hebt klik je op Bewerken - Kopiëren.
 8. Ga naar de foto die je als achtergrond van de collage wilt gebruiken en klik op Bewerken - Plakken. De selectie wordt erin geplakt. Selecteer en plak alle onderdelen van je collage op deze manier erbij.

 9. De onderdelen van je collage zijn terug te vinden in het lagen venster aan de rechterkant.
  Je kunt in dit menu op een laag klikken om deze te bewerken.

  collage maken 4

 10. Gebruik de Verplaats tool verplaatstools om een onderdeel van de collage te verplaatsen.

 11. Het verkleinen van een onderdeel kan met Bewerken - Vrije transformatie.
  Het is ook mogelijk om een elementen te roteren: plaats de cursor bij een hoek, en draai als er een cirkel zichtbaar is. Met Enter wordt de bewerking doorgevoerd.

 12. collage maken 6

 13. Een laag is transparant te maken door onderin het lagen menu op het schuifje schuifjete klikken. Er opent een schuifbalk, waarmee de Opaciteit veranderd kan worden. Hiermee kunnen mooie effecten worden bereikt.

 14. Als de collage klaar is kun je het bestand opslaan via Bestand - Bewaren. Als je alleen het resultaat wil opslaan kies dan voor het opslaan als JPG of PNG. Het is ook mogelijk om het bestand met alle lagen erin op te slaan: kies PXD formaat. Dit bestandstype is later weer te sbewerken in Pixlr.