Online collages maken

foto pimpen
Een collage maken is het gemakkelijkst met een online fotocollage maker of app: je kiest een sjabloon, en sleept je foto's er in. Ook voor creatieven zijn er interessante mogelijkheden online, zoals het kiezen van vormen, kaders en decoratieve elementen.

Online fotocollage apps

FotoJet
Goede online fotocollage maker met veel sjablonen. Je kunt kiezen uit klassieke collages waarin de foto's in een grid worden geplaatst (vierkant), maar ook layouts met vormen, lijsten, decoraties en teksten die aan te passen zijn voor - bijvoorbeeld - bruiloften en verjaardagen. Het is handig dat de templates kunnen worden gewisseld als de foto's al geupload zijn. Vink daarvoor aan: Keep photos when changing templates. De fotocollage kan worden geprint of gedownload naar de computer.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer templates verkrijgbaar.
fotojet collage

Kijk voor het zelf uitknippen en samenvoegen van delen van foto's op: Handmatig fotocollage maken

PhotoCat
Snel, eenvoudig programma om maximaal 9 foto's te verwerken in een collage. Je hebt daarbij keus uit een aantal sjablonen waarin de foto's in rechthoeken worden geschikt, of een optie waarbij de foto's op een achtergrond worden 'gestrooid'. Daarbij kun je een eigen achtergrondfoto uploaden, en de foto's over de achtergrond verplaatsen, draaien en verkleinen. De fotocollage kan worden gedownload als een groot JPG-bestand, om zelf te printen of te laten afdrukken.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer sjablonen verkrijgbaar.
photocat collage
Kijk voor een stap-voor-stap handleiding om zo'n collage te maken op: Fotocollage maken met PhotoCat

Fotocollage apps

Photoshop Mix (iOS) | Photoshop Mix (Android)
collage appDit is een app om foto's in lagen over elkaar te leggen, en te bewerken. Om de app te gebruiken is het nodig om een gratis Adobe account aan te maken. Na het starten krijg je direct een uitleg om stap-voor-stap de mogelijkheden van de app te leren. Zo kun je een deel van een foto uitsnijden, een andere foto eroverheen leggen, en randen in elkaar over laten vloeien. Uiteraard zijn ook de kleuren en de helderheid van de beelden aan te passen. Het resultaat kan worden opgeslagen, doorgestuurd of gedeeld op sociale media. Photoshop Mix is leuk om originele fotocollages te maken voor de mobiel, maar heeft wel beperkingen: de mogelijkheden zijn niet groot, en je kunt op een klein scherm niet gedetailleerd werken. Om foto's te maken die geschikt zijn om af te drukken kun je beter gebruik maken van een desktop programma.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Pixlr (iOS) | Pixlr (Android)
pixlr collage appPixlr is een fotobewerkings-app waarmee je snel rechthoekige collages kunt maken: meerdere foto's worden in een vaste layout geplaatst. Tik daarvoor op Collage. Er is keuze uit een groot aantal vormen: veeg om meer templates te zien. Om een foto toe te voegen klik je op het + teken. Met een knijpbeweging kun je inzoomen of uitzoomen op de foto. Ook na het toevoegen van foto's is het nog mogelijk om een ander template te kiezen. De foto's die je in de collage opneemt zijn ook te bewerken: tik daarvoor op een foto, en tik op het potlood-icoon. De fotocollage kun je opslaan, e-mailen, of direct plaatsen op sociale media.
Platform: Android, iOS.
Taal: o.a. Engels, Duits en Frans.
Gratis: Ja.