Online collages maken

foto pimpen
Een collage maken is het gemakkelijkst met een online fotocollage maker of app: je kiest een sjabloon, en sleept je foto's erin. Ook voor creatieven zijn er interessante mogelijkheden online, zoals het kiezen van vormen, kaders en decoratieve elementen.

Online fotocollage apps

FotoJet
Goede online fotocollage maker met veel sjablonen. Je kunt kiezen uit klassieke collages waarin de foto's in een grid worden geplaatst (vierkant), maar ook layouts met vormen, lijsten, decoraties en teksten die aan te passen zijn voor - bijvoorbeeld - bruiloften en verjaardagen. Het is handig dat de templates kunnen worden gewisseld als de foto's al geupload zijn. Vink daarvoor aan: Keep photos when changing templates. De fotocollage kan worden geprint of gedownload naar de computer.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer templates verkrijgbaar.
fotojet collage

Kijk voor het zelf uitknippen en samenvoegen van delen van foto's op: Handmatig fotocollage maken

iPiccy
Snel, eenvoudig programma om foto's te verwerken in een collage. Je hebt daarbij keus uit verschillende sjablonen, waarin de foto's automatisch kunnen worden geplaatst. De fotocollage kan worden gedownload als een groot JPG-bestand, om zelf te printen of te laten afdrukken.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.
fotocollage ipiccy
Kijk voor een stap-voor-stap handleiding om zo'n collage te maken op: Fotocollage maken met iPiccy

Fotocollage apps

Photoshop Express (iOS) | Photoshop Express (Android)
photoshop collage appDeze app biedt uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken van foto's. Tik op collage om eenvoudige collages te maken, waarbij maximaal 9 foto's automatisch in een grid worden geplaatst. Je kan daarbij bladeren door verschillende grids, foto's verwisselen en zonodig ook bewerken. Het resultaat kan met één klik worden opgeslagen in de juiste beeldverhouding voor - bijvoorbeeld - sociale media of een fotoafdruk.
Om een gedeelte uit een foto te snijden ga je vanuit het hoofdmenu naar mix > uitsnijding. Via auto wordt een figuur automatisch uit de achtergrond geknipt. Je kan een nieuwe achtergrond invoegen via Achtergrond. Om een andere foto als achtergrond in te voegen tik je op lagen, en het plus-teken. KIes een foto uit, en sleep deze bij de lagen onder je onderwerp. In de gratis versie kun je beelden creeëren van maximaal twee lagen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.
Registreren: Ja. Adobe account aanmaken.
Gratis: Ja. Sommige opties alleen met Premium account.

Pixlr (iOS) | Pixlr (Android)
pixlr collage appPixlr is een fotobewerkings-app waarmee je snel rechthoekige collages kunt maken: meerdere foto's worden in een vaste layout geplaatst. Tik daarvoor op Collage. Er is keuze uit een groot aantal vormen: veeg om meer templates te zien. Om een foto toe te voegen klik je op het + teken. Met een knijpbeweging kun je inzoomen of uitzoomen op de foto. Ook na het toevoegen van foto's is het nog mogelijk om een ander template te kiezen. De foto's die je in de collage opneemt zijn ook te bewerken: tik daarvoor op een foto, en tik op het potlood-icoon. De fotocollage kun je opslaan, e-mailen, of direct plaatsen op sociale media.
Platform: Android, iOS.
Taal: o.a. Engels, Duits en Frans.
Gratis: Ja.