Achtergrond wit maken

foto achtergrond verwijderen
Met het gratis online programma Pixlr kun je gemakkelijk de achtergrond van een foto wit maken, of voorzien van een andere egale kleur. Door slim gebruik te maken van verschillende selectie-tools bereik je snel een perfect resultaat.
achtergrond wit maken

Handleiding: achtergrond wit maken met Pixlr

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van Pixlr Editor. Dit is een gratis online programma waarin je in lagen kunt werken. Het lijkt daarin op Adobe Photoshop. De bewerkte afbeelding kan worden gedownload naar de computer.
Let op: deze handleiding is bedoeld voor computer en laptop. Er is een Pixlr app voor telefoons en tablets, maar daarin kun je deze bewerkingen niet uitvoeren.
 1. Ga naar Pixlr Editor.
 2. Kies Open afbeelding van computer en open de foto waarvan je de achtergrond wit wil maken.
Advertentie

Foto met een egale achtergrond

 1. Kies het toverstaf gereedschaptoverstaf als de achtergrond voornamelijk uit één kleur bestaat. De toverstaf selecteert een gedeelte met een bepaalde kleur.
 2. tolerantie
 3. Door de tolerantie te vergroten kun je de toverstaf meer laten selecteren (kleuren die naast de gekozen kleur liggen worden dan ook meegenomen). Je kunt de tolerantie ook verkleinen, om juist minder te selecteren.
 4. Klik zonodig op de toetscombinatie Ctrl-D (Cmd-D) om de selectie ongedaan te maken, en opnieuw te beginnen.
 5. Om stukken toe te voegen aan je selectie houdt je de Shift-toets ingedrukt en klik je erop met de toverstaf. Om kleine stukjes toe te voegen aan je selectie houd je Shift ingedrukt en kies je de lasso lasso. Teken voorzichtig om de beeldstukjes heen, en laat los om toe te voegen.
 6. Gebruik het wieltje van de muis - als je dat hebt - om in te zoomen op de foto, of klik op het vergrootglas vergrootglas. Uitzoomen? Gebruik het wieltje van de muis, of versleep de slider in het venster navigator.
 7. Als je juist te veel hebt geselecteerd druk je op de Ctrl-toets bij het gebruiken van de lasso. Het gedeelte dat je selecteert wordt dan weggehaald uit de selectie.
 8. Achtergrond goed geselecteerd? Klik op Delete. De achtergrond wordt wit.
 9. Klik op Bewaren. Zorg dat Mijn computer is geselecteerd om de afbeelding op te slaan op de computer.

Foto zonder egale achtergrond

 1. Klik op de lasso lasso.
 2. Klik bij de opties bovenaan op de Veelhoek lasso veelhoek lasso.
 3. Gebruik het wieltje van de muis - als je dat hebt - om in te zoomen op de foto, of klik op het vergrootglas vergrootglas.
 4. Klik op de rand van het onderwerp, en klik een stukje verderop nogmaals. Volg al klikkend de contouren van het onderwerp. Zoom daarbij niet in of uit, maar ga naar een ander deel van de foto door het rode vlak te verslepen in het venster navigator. Ga rond het onderwerp tot het punt waar je begonnen bent. Na dubbelklikken met de muis zie je een bewegende stippellijn rond het onderwerp.
 5. Als het misgaat bij het selecteren: dubbelklikken en op Ctrl-D (Cmd-D) klikken. De selectie wordt ongedaan gemaakt.
 6. De selectie hoeft niet in één keer goed te zijn. Als je een selectie hebt gemaakt met de Veelhoek lasso klik je op de gewone lasso lasso om stukjes te verwijderen of toe te voegen. Trek de lasso om de beeldstukjes terwijl je de Ctrl-toets (weghalen) of Shift-toets (toevoegen) ingedrukt houdt.
 7. Met Ctrl-Z (Cmd-Z) kun je een misser ongedaan maken.
 8. Zit er een goede lasso om het onderwerp? Ga naar Bewerken en kies Selectie inverteren. Hiermee draai je de selectie om: in plaats van je onderwerp wordt nu de achtergrond geselecteerd.
 9. Achtergrond geselecteerd? Klik op Delete. De achtergrond wordt wit.
 10. Klik op Bewaren. Zorg dat Mijn computer is geselecteerd om de afbeelding op te slaan op de computer.
achtergrond schaduw maken

Verfijnen: toevoegen van een dropshadow

Bij het vrijmaken van voorwerpen kun je aan de onderkant een schaduw toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je object meer 'body' krijgt. Dat ziet er rustiger en meer professioneel uit.
 1. Klik met het toverstaf gereedschaptoverstaf op de witte achtergrond.
 2. Dubbelklik op het slotje van de laag in het lagen-menu. Er verschijnt dan een vinkje.
 3. Klik in het bovenste menu op Bewerken > Knippen. De achtergrond wordt weggehaald.
 4. Klik op Laag > Nieuwe laag.
 5. nieuwe laag
 6. Klik op de nieuwe laag in het lagen-menu, en sleep hem onder de laag met het onderwerp.
 7. achtergrond wit maken kleur Kies de kleur wit, door op een wit vlakje te klikken onder het zwarte vlak onder de gereedschappen.
 8. Kies het emmer-gereedschap en klik op de foto. De achtergrond wordt wit.
 9. Kies het penseelpenseel-gereedschap. Zet bij de opties boven de opacity op circa 15, en kies een penseel-grootte die bij het onderwerp past, door op 50 te klikken en een penseel te kiezen.
 10. Zorg dat de witte laag geselecteerd is in het lagen-menu (deze is dan blauw in het menu).
 11. Zet de penseel op een punt waar de schaduw moet beginnen. Druk de Shift-toets in en klik op het punt waar de schaduw eindigt. Herhaal dit om de schaduw donkerder te maken. Maak de penseel zonodig kleiner en herhaal de procedure, om een meer gelaagd effect te bereiken.
 12. Gelukt? Klik op Bewaren. Zorg dat Mijn computer is geselecteerd om de afbeelding op te slaan op de computer.
Advertentie