Badkamer ontwerpen

badkamer ontwerpen
Het is niet moeilijk om zelf een badkamer te tekenen op schaal met een online programma. Hierin kunnen - bijvoorbeeld - verschillende vloertegels, douches en de plaats van het sanitair worden uitgeprobeerd en bekeken in 3D.In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online programma Floorplanner. Deze software is niet verbonden aan sanitairwinkels of merken. Met de gratis versie kunnen verschillende ontwerpen worden gemaakt, in 2D en 3D. Een ontwerp kan in 3D van verschillende kanten worden bekeken.

Ontwerp programma: Floorplanner
Taal: Nederlands en Engels.
Registreren: Ja.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Met de gratis versie kunnen ontwerpen worden gedownload in lage resolutie.
 1. Belangrijk: bepaal eerst de maten van je badkamer. Als de ingevoerde maten juist zijn klopt het gehele plan. Later aanpassen is altijd meer werk.
 2. Ga naar Floorplanner en maak een gratis account aan. Het is ook mogelijk om in te loggen met een Google Account.

 3. Kies: Project aanmaken. Geef het project een naam. Project aanmaken.

 4. Ga in het hoofdmenu naar de hamer en kies Teken kamer. Je gaat nu de plattegrond van de badkamer tekenen. In het menu links bepaal je de dikte en de hoogte van de muren. Klik en sleep in het venster rechts om het vloeroppervlak te tekenen. Elk vierkantje is een meter. Laat de muis los. Als je met de cursor over een muur gaat zie je in kleine letters de maten aangegeven (binnenmaat en buitenmaat van de muur). Klik en sleep de muren tot je de juiste binnenmaten hebt.

  badkamer ontwerpen 1

 5. Ramen en deuren
  Deuren en ramen zijn te vinden in het menu onder de hamer. In de lijst kun je verschillende ramen en deuren in 2D of 3D bekijken. Je kunt een raam of deur aanklikken en in het ontwerp slepen. Klik erop en geef de precieze maten aan in het menu.

  badkamer ontwerpen 2

 6. De vloer van de badkamer
  Klik in het menu linksboven op de stoel. Kies materialen. Je kunt bladeren via de gekleurde vlakjes met materialen. Of typ bijvoorbeeld in het zoekveld floor om een lijst te zien met vloertegels. Je kunt deze in het ontwerp slepen.

  badkamer ontwerpen 3


 7. Sanitair plaatsen
  Je kunt nu de badkamer indelen en inrichten met bad, douche, spiegel, badmeubels, enzovoorts. Deze zijn te vinden via Meubels > badkamers. Lampen zijn te vinden bij Verlichting. Andere onderdelen - bijvoorbeeld radiatoren - kun je intypen in het zoekveld.

  badkamer ontwerpen 3


 8. 3-D ontwerp
  Klik rechtsboven op de knop 3D om het badkamerontwerp van alle kanten te bekijken. Daarbij kun je een camera kiezen die van bovenaf op je ontwerp kijkt, of een camera op ooghoogte. In het voorbeeld hieronder is een van de muren vervangen door een glaswand, om de kleine ruimte beter te kunnen bekijken.

  badkamer ontwerpen 6

 9. Opslaan, printen en delen
  Klik op Opslaan om het ontwerp te bewaren. Later is je ontwerp terug te vinden onder Dashboard. Klik op Exporteer 2D om het ontwerp te printen. Met een gratis account kun je het ontwerp exporteren in lage resolutie (960 x 540 pixels). Tegen betaling is uiteraard ook hoge resolutie mogelijk. Het ontwerp kan gedeeld worden via sociale media en e-mail.