Online muziek luisteren

online muziek
Online muziek luisteren is veel handiger dan het het downloaden van MP3's. In dit grote overzicht van streaming muziek vind je vele alternatieven voor Spotify en YouTube, voor vrijwel elke smaak en genre.
Advertentie

Streaming muziek

Kijk voor het opnemen van internetradio op: Muziek opnemen van internet

8tracks
Bij 8tracks kun je bladeren in meer dan 1 miljoen playlists, die worden samengesteld door gebruikers. Voor luisteraars buiten de VS worden de songs - om copyright redenen - afgespeeld via YouTube. De afspeellijsten op 8tracks zijn up-to-date en zeer gevarieerd. Voor vrijwel elke smaak en genre is er iets avontuurlijks te vinden. Je kunt hier lijsten en tracks liken, en commentaar geven. Na registratie kun je ook zelf lijsten maken.

Apple Music
Online muziek luisteren via Apple werkt hetzelfde als Spotify: een enorm muziekaanbod voor een vast bedrag per maand. Je kunt hier ook je eigen muziekcollectie toevoegen, afspeellijsten maken en suggesties krijgen. Apple Music is verbonden met andere Apple-diensten voor Mac gebruikers, zoals iTunes en Apple-ID. Apple toestellen hebben de app van deze muziekdienst standaard aan boord, en je kunt muziek laten afspelen door de digitale assistent Siri. Taal: Nederlands. Beatport
Uitstekend platform voor dance muziek. Deze website is begonnen als een webwinkel voor DJ's, maar biedt nu ook streaming muziek aan. Je vindt hier een dance Top-100, maar ook de allernieuwste electronische muziek die niet te vinden is op de grote muziekwebsites.

Deezer
Populaire dienst die zich vooral richt op mainstream muziek. Je kunt speellijsten in alle genres beluisteren, eigen lijstjes maken en aanbevelingen beluisteren die je meteen kunt wegstemmen als ze niet bevallen. Er is ook een optie om songs vooraf te beluisteren (terwijl je naar iets anders luistert). Daarvoor ga je met de cursor naar de afbeelding van de albumhoes, en klik je op de playknop. Als je deze ingedrukt houdt hoor je alvast een fragment van de song. Deezer heeft een gratis dienst met advertenties, en een adfree abonnement.

Earbits
Earbits richt zich op muziek die je niet in de Top-40 vind, en het promoten van alternatieve bands. Je kunt hier direct luisteren naar muziek die niet te vinden is bij de grote muziekdiensten. Deze dienst werkt als een internet radio station: je kunt kiezen uit muziekstations in 400 genres. Er is ook een Android app die automatisch een mix maakt van je eigen songs en de songs van de Earbits stations.

Every Noise at Once
Op zoek naar nieuwe muziek? De website brengt alle muziek van de wereld samen in een plattegrond met 1500 muziekgenres. Hierop kun je direct luisteren naar voorbeelden. Doorklikken op de pijltjes naast een muziekgenre brengt je naar een pagina met artiesten, en een Spotify playlist. Every Noise at Once maakt gebruik van analyses van Spotify.

Google Play Music
Google Play Music biedt een abonnement waarmee je voor een vast maandbedrag toegang hebt tot een muziekbibliotheek met miljoenen titels. Je kunt ook je eigen muziekverzameling uploaden, om te luisteren vanaf verschillende apparaten. Alles werkt eenvoudig: playlists aanmaken, persoonlijke radiostations samenstellen, en tips ontvangen voor nieuwe muziek. De Music Timeline van Google Play biedt een mooi overzicht van verschillende muziekgenres.

Forgotify
Op Forgotify zijn de 'winkeldochters' van Spotify te vinden: tracks die nog nooit zijn afgespeeld.

HitsNL
Voor een vast maandbedrag luisteren naar Nederlandstalig repertoire in verschillende genres, van Broederliefde tot Wolter Kroes. Je hebt onbeperkt toegang tot een een groot aantal Nederlandse artiesten. HitsNL is beschikbaar op computer en mobiele apparaten, en de liedjes kunnen ook offline worden beluisterd.

The Hype Machine
Deze website volgt honderden weblogs over nieuwe, alternatieve muziek. Songs worden direct afgespeeld.

Primephonic
Primephonic is een Spotify voor klassieke muziek: voor een vast bedrag onbeperkt toegang tot een muziekbibliotheek met de uitgaven van vrijwel alle klassieke muziek labels. Ook minder bekende componisten en opnamen zijn via deze Nederlandse start-up te vinden, in goede kwaliteit. Beschikbaar voor computer en iOS-toestellen.

SoundCloud
Reusachtige website voor muziekliefhebbers, die vooral onmisbaar is voor fans van alternative en dance muziek. SoundCloud is een echte community, en een van de beste plekken om trends te spotten. Iedereen kan hier - onder bepaalde voorwaarden - tracks uploaden en downloaden. Je kunt afspeellijsten luisteren en zelf aanmaken, en suggesties voor nieuwe muziek krijgen. Online muziek luisteren is hier gratis (met advertenties), met een betaald abonnement kun je ook offline luisteren. SoundCloud heeft prima apps voor Android en iOS.

Spotify
Spotify is een populaire Zweedse muziekaanbieder die ook in Nederland actief is. Het aanbod is groot: miljoenen tracks van grote én kleine labels. Om te luisteren is het nodig om een programma te installeren, dat vrij groot is. Hiermee kun je muziek beluisteren, eigen MP3's afspelen en playlists maken. Een gratis abonnement heeft reclame tussen de muziek. Een betaald abonnement is reclame-vrij en biedt meer opties, zoals toegang vanaf mobiele telefoons.

Advertentie

Internet radio

Tray Radio
Klein en handig programma om online radiostations te beluisteren in Windows, via een icoontje rechtsonder naast je klok. Tray biedt toegang tot circa tweehonderd Nederlandse en Belgische radiostations. Daarnaast kan het programma MP3's van de computer afspelen, albumart en songteksten weergeven, en kun je radiostations opnemen.
Platform: Windows 10.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Freeware.

Allradio | Radiozenders.fm - direct luisteren naar populaire radiostations in Nederland.

Belgie.fm | Radio+ - direct luisteren naar populaire radiostations in België.

Hit-Tuner
Ouderwetse, degelijke website voor het vinden van internationale internet radio. Inclusief zoeksysteem om zenders te vinden op genre, en opname-software om audio op te slaan.

Oorboekje.nl
Programma-overzicht van Nederlandse radiostations die in de ether te ontvangen zijn, en enkele kabelstations. Je kunt direct luisteren, en zien wat er straks komt.

Radio.Garden
Prachtige website om wereldwijde internet radio te vinden: je navigeert op een wereldbol, waarop je kunt inzoomen en direct live kunt intunen bij een radiostation. Voor de liefhebbers zijn er ook historische radiofragmenten, jingles en verhalen te beluisteren. Radio Garden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Soma FM
Kleinschalig underground radiostation uit San Francisco met handgeselecteerde muziek via 30 kanalen, waaronder ambient, electronica, dubstep en indie pop.

Radio apps

MyTuner Radio (Android) | MyTuner Radio (iOS)
Handige radio app met toegang tot duizenden radiostations en podcasts. Het aanbod is internationaal, maar ook afgestemd op je locatie: in het scherm Near me vind je lokale populaire zenders.
Platform: Android, iOS, Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Er is een Premium versie zonder advertenties.

Radio Belgium (Android) | Radio Belgium (iOS)
Ruim 200 Belgische zenders, van de nationale omroep tot streekradio's. Je kunt ook zelf zenders toevoegen.
Platform: Android en iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja..

Radio.net | Radio.net (Android) | Radio.net (iOS)
Uitstekende app die toegang biedt tot ruim 30.000 geselecteerde zenders uit de hele wereld. Radio.net geeft goede tips en hitlijsten en kan ook worden ingesteld als wekker.
Platform: PC, Android, iPhone.
Taal: o.a Duits, Engels en Frans.