Gratis muziek luisteren

online muziek
Naast YouTube en Spotify zijn er andere, vaak gespecialiseerde muziekwebsites, ook zonder reclame. In dit overzicht van gratis streaming muziek vind je websites, apps en internet radio voor elk genre.Streaming muziek

Kijk voor het opnemen van streaming muziek op: Muziek opnemen van internet

8tracks
Bij 8tracks kun je bladeren in miljoenen playlists, die worden samengesteld door gebruikers. Voor luisteraars buiten de VS worden de songs - om copyright redenen - afgespeeld via YouTube. De betaalde dienst is niet beschikbaar buiten de VS. De afspeellijsten op 8tracks zijn up-to-date en zeer gevarieerd. Voor vrijwel elke smaak en genre is er iets avontuurlijks te vinden. Je kunt hier lijsten en tracks liken, en commentaar geven. Om speellijsten te liken of te bewaren moet je je registreren, dat kan ook via Google en Facebook.

Deezer
Populaire dienst met een catalogus van tientallen miljoenen songs. Je kunt speellijsten in alle genres beluisteren, eigen lijstjes maken en aanbevelingen beluisteren die je meteen kunt wegstemmen als ze niet bevallen. Er is een optie om songs vooraf te beluisteren (terwijl je naar iets anders luistert). Daarvoor ga je met de cursor naar de afbeelding van de albumhoes, en klik je op de playknop. Als je deze ingedrukt houdt hoor je alvast een fragment van de song. Er zijn ook podcasts te vinden. Deezer heeft een gratis dienst met advertenties (met verplichte registratie), en een reclamevrij abonnement.

Earbits
Earbits richt zich op muziek die je niet in de Top-40 vind, en het promoten van alternatieve bands. Je kunt hier direct luisteren naar muziek die niet te vinden is bij de grote muziekdiensten. Deze dienst werkt als een internet radio station: je kunt kiezen uit muziekstations in 400 genres, van latin electronic tot outlaw country, of je kan muziek horen die bij een bepaalde stemming of activiteit past. Er is ook een Android app die automatisch een mix maakt van je eigen songs en de songs van de Earbits stations. Als je de bands helpt, bijvoorbeeld door er over te posten op social media, verdien je 'Groovies'. Die kan je gebruiken om on-demand muziek op Earbits te beluisteren.

Every Noise at Once
Op zoek naar nieuwe muziek? De website brengt alle muziek van de wereld samen in een plattegrond met meer dan 3000 muziekgenres. Hierop kun je direct luisteren naar voorbeelden van een halve minuut. Doorklikken op de pijltjes naast een muziekgenre brengt je naar een pagina met artiesten, en een Spotify playlist. Every Noise at Once maakt gebruik van analyses van Spotify.

Forgotify
Op Forgotify zijn de 'winkeldochters' van Spotify te vinden: alle tracks die nog nooit zijn afgespeeld. Je hoort hier alleen de eerste dertig seconden, voor het hele nummer moet je naar Spotify.

The Hype Machine
Deze website volgt honderden weblogs over nieuwe, alternatieve muziek. De songs worden direct afgespeeld. Heeft ook lijsten van populaire songs en video's.

Primephonic
Primephonic is een Spotify voor klassieke muziek: voor een vast bedrag onbeperkt toegang tot een muziekbibliotheek met de uitgaven van vrijwel alle klassieke muziek labels. Ook minder bekende componisten en opnamen zijn via deze Nederlandse start-up te vinden, in goede kwaliteit. Beschikbaar voor computer en iOS-toestellen. Deze dienst kan twee weken gratis worden geprobeerd.

SoundCloud
Reusachtige website voor muziekliefhebbers, die zich richt op een tamelijk breed publiek. SoundCloud is een echte community, en een van de beste plekken om trends te spotten. Iedereen kan hier - onder bepaalde voorwaarden - tracks uploaden en downloaden. Je kunt afspeellijsten luisteren en zelf aanmaken, en suggesties voor nieuwe muziek krijgen. Online muziek luisteren is hier gratis (met advertenties), met een betaald abonnement kun je ook offline luisteren. SoundCloud heeft prima apps voor Android en iOS.

Spotify
Spotify is een populaire Zweedse muziekaanbieder die ook in Nederland actief is. Het aanbod is enorm: tientallen miljoenen tracks van grote én kleine labels en honderdduizenden podcasts. Je kan luisteren via de web-pagina of via de Spotify-app op je PC, mobiel of tablet. Je kunt daarmee ook eigen MP3's afspelen en playlists maken. Een gratis abonnement heeft reclame tussen de muziek. Een betaald abonnement is reclame-vrij en biedt meer opties, zoals het zonder internet beluisteren van nummers. Er zijn apps voor Android, iOs, maar ook voor smart watches en een hele reeks andere apparaten.

Internet radio

Allradio | Radiozenders.fm - direct luisteren naar populaire radiostations in Nederland.

Belgie.fm | Radio+ - direct luisteren naar populaire radiostations in België.

Concertzender
Radio - hier en daar ook via de kabel - voor bijzondere muziek, van middeleeuws en klassiek tot zwaar experimenteel. Zowel live-programma's als themakanalen, zodat je altijd de muziek kunt luisteren waar je zin in hebt.

Hit-Tuner
Degelijke website voor het vinden van internationale internet radiostations uit allerlei landen. Inclusief zoeksysteem om zenders te vinden op genre, nummer, land of radiostation, en software om audio op te nemen.

Oorboekje.nl
Handig programma-overzicht van Nederlandse radiostations die in de ether en via internet te beluisteren zijn, en enkele kabelstations. Je kunt direct luisteren, en zien wat er straks komt.

Radio.Garden
Prachtige website om wereldwijde internet radio te vinden: je navigeert op een wereldbol, waarop je kunt inzoomen en direct live kunt intunen bij een radiostation. Voor de liefhebbers zijn er ook historische radiofragmenten, jingles en verhalen te beluisteren.

Shoutcast
Een overzicht van radiostations die via de Shoutcast-software uitzenden. Met tal van genres van blues tot klassiek. Van amateuristisch tot professioneel.

Soma FM
Underground radiostation uit San Francisco met handgeselecteerde muziek via ruim 30 kanalen, waaronder ambient, electronica, dubstep en indie pop.

Tray Radio
Klein en handig programma om online radiostations te beluisteren in Windows, via een icoontje rechtsonder naast je klok. Tray biedt toegang tot circa tweehonderd Nederlands, Belgische en Duitse radiostations, de radiostations van Soma FM en talloze Shoutcast-internet-radiostations, doorzoekbaar op genre of trefwoord..Daarnaast kan het programma MP3's van de computer afspelen, albumart en songteksten weergeven, en kun je radiostations opnemen.
Platform: Windows 10.
Taal: Nederlands.

Radio apps

MyTuner Radio (Android) | MyTuner Radio (iOS)
Handige radio-app met toegang tot duizenden radiostations en podcasts. Het aanbod is internationaal, maar ook afgestemd op je locatie: in het scherm In de buurt vind je lokale populaire zenders.
Platform: Android, iOS, Windows.
Taal: Nederlands en Engels.
Gratis: Ja. Er is een Premium versie zonder advertenties.

Radio Belgium (Android) | Radio Belgium (iOS)
Ruim 200 Belgische zenders, van de nationale omroep tot streekradio's. Je kunt ook zelf zenders toevoegen.
Platform: Android en iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Radio.net | Radio.net (Android) | Radio.net (iOS)
Uitstekende app die toegang biedt tot ruim 30.000 geselecteerde zenders uit de hele wereld. Radio.net geeft goede tips en hitlijsten en kan ook worden gebruikt als wekker.
Platform: PC, Android, iPhone.
Taal: o.a Nederlands, Duits, Engels en Frans. Gratis: Ja. Met advertenties.

TuneIn Radio
Gratis versie van deze populaire app biedt tienduizenden radiostations, maar ook advertenties. Biedt ook toegang tot podcasts en andere on demand programma's en live verslagen van Amerikaanse sportwedstrijden. Platform: Windows, Android, iOS.s Taal: Nederlands, Engels etc. Gratis: Ja. De betaalde versie is vrij duur.