Gratis muziek luisteren

online muziek
Naast YouTube en Spotify zijn er andere, vaak gespecialiseerde muziekwebsites. In dit overzicht van gratis streaming muziek vind je websites, apps en internet radio voor elk genre.
Advertentie

Streaming muziek

Kijk voor het opnemen van streaming muziek op: Muziek opnemen van internet

8tracks
Bij 8tracks kun je bladeren in meer dan 1 miljoen playlists, die worden samengesteld door gebruikers. Voor luisteraars buiten de VS worden de songs - om copyright redenen - afgespeeld via YouTube. De afspeellijsten op 8tracks zijn up-to-date en zeer gevarieerd. Voor vrijwel elke smaak en genre is er iets avontuurlijks te vinden. Je kunt hier lijsten en tracks liken, en commentaar geven. Na registratie kun je ook zelf lijsten maken.

Beatport
Uitstekend platform voor dance muziek. Deze website is begonnen als een webwinkel voor DJ's, maar biedt nu ook streaming muziek aan. Je vindt hier een dance Top-100, maar ook de allernieuwste electronische muziek die niet te vinden is op de grote muziekwebsites.

--> Deezer
Populaire dienst die zich vooral richt op de bekendere liedjes. Je kunt speellijsten in alle genres beluisteren, eigen lijstjes maken en aanbevelingen beluisteren die je meteen kunt wegstemmen als ze niet bevallen. Er is ook een optie om songs vooraf te beluisteren (terwijl je naar iets anders luistert). Daarvoor ga je met de cursor naar de afbeelding van de albumhoes, en klik je op de playknop. Als je deze ingedrukt houdt hoor je alvast een fragment van de song. Deezer heeft een gratis dienst met advertenties, en een adfree abonnement.

Earbits
Earbits richt zich op muziek die je niet in de Top-40 vind, en het promoten van alternatieve bands. Je kunt hier direct luisteren naar muziek die niet te vinden is bij de grote muziekdiensten. Deze dienst werkt als een internet radio station: je kunt kiezen uit muziekstations in 400 genres. Er is ook een Android app die automatisch een mix maakt van je eigen songs en de songs van de Earbits stations.

Every Noise at Once
Op zoek naar nieuwe muziek? De website brengt alle muziek van de wereld samen in een plattegrond met 1500 muziekgenres. Hierop kun je direct luisteren naar voorbeelden. Doorklikken op de pijltjes naast een muziekgenre brengt je naar een pagina met artiesten, en een Spotify playlist. Every Noise at Once maakt gebruik van analyses van Spotify.

Forgotify
Op Forgotify zijn de 'winkeldochters' van Spotify te vinden: alle tracks die nog nooit zijn afgespeeld.

The Hype Machine
Deze website volgt honderden weblogs over nieuwe, alternatieve muziek. De songs worden direct afgespeeld.

SoundCloud
Reusachtige website voor muziekliefhebbers, die vooral onmisbaar is voor fans van alternative en dance muziek. SoundCloud is een echte community, en een van de beste plekken om trends te spotten. Iedereen kan hier - onder bepaalde voorwaarden - tracks uploaden en downloaden. Je kunt afspeellijsten luisteren en zelf aanmaken, en suggesties voor nieuwe muziek krijgen. Online muziek luisteren is hier gratis (met advertenties), met een betaald abonnement kun je ook offline luisteren. SoundCloud heeft prima apps voor Android en iOS.

Spotify
Spotify is een populaire Zweedse muziekaanbieder die ook in Nederland actief is. Het aanbod is groot: miljoenen tracks van grote én kleine labels. Om te luisteren is het nodig om een programma te installeren, dat vrij groot is. Hiermee kun je muziek beluisteren, eigen MP3's afspelen en playlists maken. Een gratis abonnement heeft reclame tussen de muziek. Een betaald abonnement is reclame-vrij en biedt meer opties, zoals toegang vanaf mobiele telefoons.

Advertentie

Internet radio

Tray Radio
Klein en handig programma om online radiostations te beluisteren in Windows, via een icoontje rechtsonder naast je klok. Tray biedt toegang tot circa tweehonderd Nederlandse en Belgische radiostations. Daarnaast kan het programma MP3's van de computer afspelen, albumart en songteksten weergeven, en kun je radiostations opnemen.
Platform: Windows 10.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Freeware.

Allradio | Radiozenders.fm - direct luisteren naar populaire radiostations in Nederland.

Belgie.fm | Radio+ - direct luisteren naar populaire radiostations in België.

Hit-Tuner
Ouderwetse, degelijke website voor het vinden van internationale internet radio. Inclusief zoeksysteem om zenders te vinden op genre, en opname-software om audio op te slaan.

Oorboekje.nl
Programma-overzicht van Nederlandse radiostations die in de ether te ontvangen zijn, en enkele kabelstations. Je kunt direct luisteren, en zien wat er straks komt.

Radio.Garden
Prachtige website om wereldwijde internet radio te vinden: je navigeert op een wereldbol, waarop je kunt inzoomen en direct live kunt intunen bij een radiostation. Voor de liefhebbers zijn er ook historische radiofragmenten, jingles en verhalen te beluisteren. Radio Garden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Soma FM
Kleinschalig underground radiostation uit San Francisco met handgeselecteerde muziek via 30 kanalen, waaronder ambient, electronica, dubstep en indie pop.

Radio apps

MyTuner Radio (Android) | MyTuner Radio (iOS)
Handige radio app met toegang tot duizenden radiostations en podcasts. Het aanbod is internationaal, maar ook afgestemd op je locatie: in het scherm Near me vind je lokale populaire zenders.
Platform: Android, iOS, Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja. Er is een Premium versie zonder advertenties.

Radio Belgium (Android) | Radio Belgium (iOS)
Ruim 200 Belgische zenders, van de nationale omroep tot streekradio's. Je kunt ook zelf zenders toevoegen.
Platform: Android en iOS.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Radio.net | Radio.net (Android) | Radio.net (iOS)
Uitstekende app die toegang biedt tot ruim 30.000 geselecteerde zenders uit de hele wereld. Radio.net geeft goede tips en hitlijsten en kan ook worden ingesteld als wekker.
Platform: PC, Android, iPhone.
Taal: o.a Duits, Engels en Frans.