Mindmap maken

mindmap maken
Bij het brainstormen worden vaak mindmaps gebruikt om de gedachten te ondersteunen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een mindmap maakt met Mind Map Maker, een online mindmap programma.Wat is een mindmap?
Mind mapping is een methode om je gedachten te ordenen, en visueel weer te geven in een diagram. Je plaatst je onderwerp in het midden, en zet alles er om heen wat ermee te maken heeft. Met lijnen geef je verbindingen aan tussen deelonderwerpen, en door verschillende lettergroottes of kleuren te gebruiken kun je aangeven wat belangrijk is. Als je gebruik maakt van een mindmap programma kun je daarbij gemakkelijk onderdelen verplaatsen. Dit alles draagt bij aan het denkproces, waardoor je beter inzicht krijgt in je onderwerp of project. Het resultaat - de mindmap - geeft je een helder overzicht.

Kijk voor het maken van een woordweb ook op: Wordcloud maken


Waarvoor worden mindmaps gebruikt?
Mindmaps worden gebruikt in allerlei situaties waarin je grip probeert te krijgen op je gedachten, zoals studeren, brainstormen, het oplossen van problemen of het maken van plannen. Je kunt een mindmap voor jezelf maken, maar ook samen mindmappen met anderen.

Mindmap maken met Mind Map Maker

Mind Map Maker is een online programma voor het maken van mindmaps, waarbij je eenvoudig lijnen en blokjes met tekst kunt aanmaken en verplaatsen. Je kunt de mindmap downloaden naar de computer, of opslaan op de website. Mind Map Maker is een Open Source programma. Het is Nederlandstalig.
 1. Ga naar Mind Map Maker.
 2. Er wordt een nieuwe mindmap aangemaakt.
 3. Dubbelklik op Onderwerp en vul je onderwerp in.

  mindmap maken

 4. Sleep de rode stip naar buiten om een tak aan te maken. Ga terug naar het onderwerp en sleep de rode stip naar buiten om meerdere takken aan te maken.

  mindmap maken

 5. Dubbelklik op Nieuwe tak om een eigen tekst in te vullen. Door op de tekst te klikken kun je het item selecteren, en verplaatsen. De tak gaat automatisch mee.
 6. Als je met de cursor over het einde van een tak gaat, verschijnt er een rode stip. Die kun je verslepen om verdere aftakkingen te maken.

  mindmap maken

 7. Je kunt een notitie toevoegen door bij een item op de paperclip te klikken. Na aanklikken van het link-icoon kun je een webadres invoegen.
 8. Klik op Bestand > Opslaan als om de mindmap te bewaren of te downloaden. Je kunt het bestand online, in Google Drive of op je computer opslaan, om later verder te bewerken. Je kunt de mindmap ook exporteren en downloaden als PNG-afbeelding.