Mindmap maken

mindmap maken
Bij het brainstormen worden vaak mindmaps gebruikt om de gedachten te ondersteunen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een mindmap maakt met Bubbl.us, een online mindmap programma.
Wat is een mindmap?
Mind mapping is een methode om je gedachten te ordenen, en visueel weer te geven in een diagram. Je plaatst je onderwerp in het midden, en zet alles er om heen wat ermee te maken heeft. Met lijnen geef je verbindingen aan tussen deelonderwerpen, en door verschillende lettergroottes of kleuren te gebruiken kun je aangeven wat belangrijk is. Als je gebruik maakt van een mindmap programma kun je daarbij gemakkelijk onderdelen verplaatsen. Dit alles draagt bij aan het denkproces, waardoor je beter inzicht krijgt in je onderwerp of project. Het resultaat - de mindmap - geeft je een helder overzicht.

Waarvoor worden mindmaps gebruikt?
Mindmaps worden gebruikt in allerlei situaties waarin je grip probeert te krijgen op je gedachten, zoals studeren, brainstormen, het oplossen van problemen of het maken van plannen. Je kunt een mindmap voor jezelf maken, maar ook samen mindmappen met anderen.

Mindmap maken met Bubbl.us

Bubbl.us is een online programma voor het maken van mindmaps, waarbij je eenvoudig blokjes met tekst kunt aanmaken en verplaatsen. Je kunt de mindmap downloaden naar de computer, of opslaan op de website (dan is het nodig om te registreren). Bubbl.us is Engelstalig.

 1. Ga naar Bubbl.us.
 2. Klik op Start Brainstorming. Er wordt een nieuwe mindmap aangemaakt.
 3. Klik op het blokje Start Here. Je kunt nu een eigen tekst invullen.

  mindmap maken

 4. Beweeg de cursor over het blokje om een menu te zien: hiermee kun je o.a. kleur en lettergrootte aanpassen en een blokje verwijderen.

  mindmap maken

 5. Klik op de knoppen met pijlen aan de onderkant en rechterkant van een blokje om een nieuw blokje toe te voegen. Je kunt ook op een blok klikken, en op Tab klikken voor een nieuw blokje ernaast, of Ctrl-Enter voor een blokje eronder.

  mindmap maken

 6. Als je een blokje op een ander blokje laat vallen, wordt het eraan vastgemaakt.

  mindmap maken

 7. Klaar? Klik op Export om de mindmap te downloaden naar de computer. Hij wordt opgeslagen als een JPG-bestand.
 8. Klik op Save om de mindmap te bewaren op de website. Het is dan eerst nodig om te registeren. Na registratie kun je de mindmap opslaan, om later verder te bewerken.