Word Cloud maken

woordwolken
Deze websites zetten een lijst met woorden direct om in een pakkende illustratie. Bijvoorbeeld als blikvanger voor een zelfgemaakte uitnodiging.
Wat is een Word Cloud?
Een Word Cloud (ook wel: Tag Cloud of woordwolk) is een visuele weergave van een lijst met woorden. Hoe vaker een woord voorkomt in de tekst hoe groter het wordt afgebeeld. Word Clouds zijn al jaren een veelgebruikt element op internet. Ze geven - bijvoorbeeld - inzicht in de thema's van een weblog of speech, of worden gebruikt om door een database te navigeren. Word Clouds zien er vaak aantrekkelijk uit door het gebruik van fraaie lettertypen, kleuren en vormen. Dat maakt ze ook geschikt als illustraties, bijvoorbeeld voor uitnodigingen, foto-albums of visitekaartjes.

Advertentie

Hoe maak ik een Word Cloud?
Op internet zijn er verschillende Word Cloud Generatoren. Deze tools zijn geheel gratis, of beschikken over een gratis basisversie. Het werkt eenvoudig: je voert een woordenlijst in - inplakken of uploaden - en maakt een keuze uit opties zoals lettertype, afmetingen en kleuren. Meestal kun je woorden bijelkaarhouden door er een tilde tilde tussen te typen; bijvoorbeeld om frasen of zinnen te gebruiken. Je kunt onbeperkt spelen met de mogelijkheden, en het resultaat downloaden naar de computer (of een screenshot maken).

Word Cloud toevoegen aan Powerpoint, Word en andere programma's
Ga naar een online Word Cloud generator om de woordenwolk te maken. Download de afbeelding naar je PC of Mac, en plaats hem in een document op dezelfde manier als een foto. mindmap maken
Woordwolk
Goede Nederlandse generator met uitgebreide opties om je woordenlijst om te zetten in een woordenwolk. Je kunt zelf de vorm uploaden waarin je woorden worden weergeven. Het is ook mogelijk om grote afbeeldingen te downloaden (geschikt om af te drukken). De bestanden kun je printen, opslaan, delen op sociale media en downloaden in o.a. PNG en PDF.
Taal: Nederlands.
Registreren: Nee.
Voorbeelden bekijken: Gallery.

WordArt
Deze woordenwolk maker biedt originele vormen, animaties en het uploaden van een eigen lettertype. Klik op Import Words om woorden toe te voegen. Klik op Download and Share om de afbeelding op te slaan of te delen. Let op: de gratis basisversie biedt géén hoog-resolutie bestanden.
Taal: Engels.
Registreren: Ja, als je bestanden online wilt opslaan.
Voorbeelden bekijken: Gallery.

Wordcloud
Snelle woordwolk-maker waarin alle opties in één scherm passen. Je kunt het resultaat downloaden als SVG-bestand, of zelf een screenshot maken.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Word Clouds
Overzichtelijke Word Cloud generator met robuuste opties, waaronder kleurenschema's en lettertypen. Het resultaat kan worden afgedrukt of gedownload als JPG-bestand. Klik een aantal keer op Randomize om de mogelijkheden te zien. Klik op de pijl om het programma te starten. Deze woordwolk-maker is gemakkelijk in gebruik.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Wordle
Speelse 'machine' waarmee je woorden worden omgezet in een fotogeniek beeld, met keuze uit verschillende layouts en kleurenschema's. Om deze website te gebruiken moet de Java plugin geïnstalleerd zijn.
Taal: Engels.
Registreren: Nee.

Advertentie