Grafiek maken

grafiek maken
Online grafiek maken? Handleiding voor het zelf maken van een taartgrafiek of lijngrafiek met Google, of het online programma Grafiektool, voor het tekenen van diagrammen en grafieken.

Grafiek maken met Google

Google Drive is de gratis opslagdienst van Google, waarmee je verschillende soorten documenten kunt maken en opslaan op internet. Als je een spreadsheet aanmaakt kun je daarin ook grafieken tekenen. Dit werkt snel, en er zijn verschillende typen diagrammen: zoals staafgrafiek, lijngrafiek, taartpunt grafiek en kaartdiagram. De mogelijkheden van Google Drive zijn vergelijkbaar met Microsoft Office, maar eenvoudiger. Om Google Drive te gebruiken hhb je een Google account nodig (dit heb je als je Gmail gebruikt).
 1. Ga naar Google Drive.
 2. Klik op Maken - Spreadsheet. Er wordt een nieuwe spreadsheet aangemaakt.
 3. Via Bestand - Importeren kun je data importeren uit een bestand, zoals een Excel-, CSV- of tekstbestand. De gegevens kunnen ook met de hand worden ingevoerd: plaats de gegevens in kolommen, zonder witregels.

  taartdiagram

 4. Klik op een cel met gegevens, en kies Invoegen - Diagram. Er opent een venster waarin je een keuze kan maken uit verschillende vormen: je ziet daarbij direct een voorbeeld van je grafiek. De meest geschikte diagramvormen worden automatisch getoond. Klik op Meer om andere mogelijkheden te zien.
 5. Via het tabblad Aanpassen zijn o.a. de kleuren en de titel aan te passen.
 6. Klik op Invoegen als de grafiek er goed uitzien. Hij wordt dan in de spreadsheet geplaatst.
 7. Bijwerken: klik op de grafiek, en klik op het potlood. Of kies het pijltje rechtsboven en ga naar Geavanceerd bewerken.
 8. De grafiek kan als foto worden gedownload door te kiezen voor Afbeelding opslaan.

taartdiagram

Grafiek maken met Grafiektool

Grafiektool is een Nederlands grafiekenprogramma dat geheel in de browser werkt. Je hoeft er niets voor te installeren, en het werkt eenvoudig. Het is mogelijk om gegevens te importeren uit een bestand, en de gemaakte grafieken te downloaden.
 1. Ga naar Grafiektool.
 2. Klik op Start met ontwerpen.
 3. Kies een type diagram, zoals staafdiagram, lijngrafiek, taartdiagram of spreidingsdiagram. Een aantal daarvan is 3D. Onder het diagram kunnen de opties worden ingesteld, zoals kleuren en de plaats van de legenda. Je kan ook later terugkeren naar dit scherm om de opties aan te passen.
 4. In het volgende scherm worden de gegevens ingevuld. Vul de titel van de grafiek in bij Grafiek titel. Er kan een CSV-bestand worden geïmporteerd, of de gegevens kunnen met de hand worden ingevuld bij Dataset. Kies eerst een aantal rijen met gegevens bij Items: er openen dan vensters waarin je de gegevens kan intypen.
 5. In het scherm Labels en fonts wordt het lettertype van de labels gekozen.
 6. Bij Toon grafiek wordt de grafiek getekend: klein, gemiddeld of groot.
 7. Bij Bewaren en delen kun je de grafiek downloaden als PDF of foto. Het is ook mogelijk om alleen de gegevens te downloaden als CSV-bestand, en de grafiek online te bewaren.
 8. Om de grafiek op te slaan op de website - en later te kunnen bewerken - is het nodig om te registreren.


taartdiagram