Speciale tekens invoegen met Windows

speciale tekens invoegen
Tips en sneltoetsen voor het invoegen van letters met accenten, valuta symbolen en andere bijzondere tekens op een Windows computer.

Speciale tekens op Nederlandse toetsenborden

Kijk voor het typen van speciale tekens op een Apple computer op: Speciale tekens typen op een Mac

Op QWERTY toetsenborden kun je accenten en trema's toevoegen door een teken te typen, en daarna een letter. Het teken wordt dan op de letter gezet: "e wordt ë. Dit werkt in alle programma's, ook op internet. Als het niet werkt is waarschijnlijk het verkeerde toetsenbord ingesteld. Dit is eenvoudig op te lossen.
  In Windows 10 en 11:
 1. Ga naar Start >instellingenInstellingen > Tijd en taal > Taal en regio.
 2. Je ziet nu welke taal (of talen) er zijn ingesteld. Als 'Nederlands (Nederland)' nog niet is toegevoegd klik je op + Taal toevoegen en kies je Nederlands (Nederland) in de lijst.
 3. Klik op Nederlands - Opties. Of klik op de puntjes achter Nederlands en kies: Taalopties
 4. Onder Toetsenbord staat de toetsenbord indeling. De meeste Nederlandse toetsenborden hebben de indeling Verenigde Staten (internationaal).
 5. Voeg deze toetsenbordindeling zonodig toe door te klikken op + Toetsenbord toevoegen en Verenigde Staten (internationaal) te kiezen in de lijst.
 6. Open een programma - bijvoorbeeld Kladblok - en ga na of je het juiste toetsenbord hebt. Als het goed is zijn de speciale tekens nu in te voegen door een leesteken voor de letter te typen.

Speciale tekens op Belgische toetsenborden

Speciale tekens die niet voorkomen op AZERTY toetsenborden kun je maken door een teken te typen, en daarna een letter. Het teken wordt dan op de letter gezet: :"o wordt ö. Dit werkt in alle programma's, ook op internet. Als het niet werkt is waarschijnlijk het verkeerde toetsenbord ingesteld. Dit is eenvoudig op te lossen.
  In Windows 10 en 11:
 1. Ga naar Start >instellingenInstellingen > Tijd en taal > Taal en regio.
 2. Je ziet nu welke taal (of talen) er zijn ingesteld. Als 'Nederlands (België)' nog niet is toegevoegd klik je op + Taal toevoegen en kies je Nederlands (België) in de lijst.
 3. Klik op Nederlands - Opties. Of klik op de puntjes achter Nederlands en kies: Taalopties.
 4. Onder Toetsenbord staat de toetsenbord indeling. De meeste Belgische toetsenborden hebben de indeling Belgisch (punt).
 5. Voeg deze toetsenbordindeling zonodig toe door te klikken op + Toetsenbord toevoegen en Belgisch (punt) te kiezen in de lijst.
 6. Open een programma - bijvoorbeeld Kladblok - en ga na of je het juiste toetsenbord hebt. Als het goed is zijn de speciale tekens nu in te voegen door een leesteken voor de letter te typen.

Euroteken typen

Werkte het euroteken eerst wel, maar daarna niet meer? Kijk voor het resetten van het toetsenbord op: Euroteken herstellen

QWERTY toetsenbord: Alt Gr + 5 (de 5 boven de letters) of Alt + 0128 (op het getallenblok).
AZERTY toetsenbord: Alt Gr + e

Symbolen invoegen

Symbolen en andere bijzondere tekens die niet op het toetsenbord staan kunnen via menu's worden ingevoegd. In de meeste programma's - bijvoorbeeld Word, LibreOffice en Google Docs - gaat dit via Invoegen > Speciale tekens.

Als deze mogelijkheid ontbreekt is het mogelijk om speciale tekens in te voegen via kopiëren en plakken. Ga naar een pagina of document met het teken, kopieer het - via Ctrl+C - en plak het in met Ctrl+V. Dit is een veilige methode die altijd werkt.
Deze website heeft een zeer grote collectie van bijzondere tekens, symbolen en buitenlandse letters: TypeIt.

Á   À   Å   Ä   Æ   á   à   â   å   ă   ä   æ

É   È   Ê   Ë   é   è   ê   ë

Í   Ì   Î   Ï   í   ì   î   ï

Ó   Ò   Ô   Ö   Ø   ó   ò   ô   ö   ø

Ú   Ù   Ü   ú   ù   ü

Ç   ç   Ň   ň   Ñ   ñ   ß   Ş   ş   Ž   ž

€   $   ¥   £   ©   ®  ™

¼  ½  °  π ±  √  ‰  Ω  ∞  ≈ ÷  ~  ≠ ¹ ² ³

❝ ❞ [ ]  { }  §  ¶

‹  ›  «  »  ←  →  ↑  ↓  ⇧  ↩

☜  ☞  ☝  ☟

☼   ☂   ☃   ⁂  ☺  ☹

♠   ♦   ♣   ♥

♀   ♂   †   ‡

♪  ♫  ♯ ☆ ★ ✉