Lange links verkorten

lange links verkorten
Lange links zijn onhandig om door te sturen en te delen op sociale netwerken. Deze apps en websites kunnen een URL inkorten, meerdere links verpakken in één korte link, en tonen welk adres er in een korte link zit.
Hoe werkt het?
Kopieer de lange link, en ga naar een verkortings website (link shortener). Plak de link in het venster. Je ontvangt direct een korte link. De korte link wijst naar dezelfde webpagina, en blijft voorgoed werken. Bij de diensten op deze pagina hoef je niet te registreren om een link te verkorten. Registratie is vaak wel nodig voor extra opties: zoals de mogelijkheid om links te organiseren, de naam van de link aan te passen, en te zien hoe vaak er op de verkorte link is geklikt.

Advertentie

Lange URL's kort maken

Bit.do
Bit.do is eenvoudig in gebruik, en biedt de mogelijkheid om de verkorte linknaam te bewerken. Je kunt dus een eigen naam verzinnen voor de ingekorte link. Het aantal kliks op de link wordt bijgehouden, zonder dat je je hiervoor hoeft te registeren.

Bit.ly (Web) | Bit.ly (iOS) | Bit.ly (Android)
Naast het snel aanmaken van korte links heeft deze dienst veel mogelijkheden voor geregistreerde gebuikers, zoals het aanpassen van de linknaam en het tellen van de kliks op een verkorte link.

FatURL
Deze website is bedoeld voor het het samenvoegen van meerdere URL's in één korte link.
Er is keuze uit meerdere adresnamen, waaronder http://faturl.com/lidsq5/

Is.gd
Eenvoudige link shortener zonder toeters en bellen. Je plakt een link in het venster, klikt op Shorten, en voila, je ontvangt een ingekorte link. Zo ziet een korte link er uit: https://is.gd/bypqZ7

TinyURL
Op deze website kun je ook een eigen naam aan de link geven. Vul daarvoor een naam in bij Custom alias. De naam mag nog niet in gebruik zijn. Zo ziet een korte link er uit: http://tinyurl.com/link12-09

Short URL Maker (iOS)
Eenvoudige app voor iOS waarin je een link kunt plakken. Er wordt direct een korte link aangemaakt, waarbij je keus hebt uit verschillende verkorters, zoals Bitly. Je kunt de verkorte link kopiëren of delen op sociale media.

URL Shortener (Android)
Deze link verkorter maakt gebruikt van Google, en biedt handige opties voor smartphone gebruikers: je vindt de URL shortener in het menu dat je gebruikt om items te delen op sociale media. Je kunt de verkorte link kopiëren, delen of opslaan in een lijst. Zo ziet een korte link er uit: http://goo.gl/BJbv

Advertentie

Korte URL's lang maken

Het omgekeerde kan ook: het webadres opzoeken, waar een verkorte link naar toe gaat.

Unfurl
Deze website laat het originele webadres zien van een verkorte link. Plak de korte link in het venster, en het complete adres wordt getoond na het aanklikken van een button.

Unshorten It
Op deze website kun je een korte link inplakken. Het complete webadres wordt getoond, en er wordt meteen aangegeven of de website betrouwbaar is.

LongURL
Een plugin voor de Firefox browser. Als je met de muis over een verkorte URL gaat wordt het complete webadres getoond. LongURL werkt met TinyURL en vele andere verkorte links.

Where does this link go?
Snelle, compacte URL 'uitpakker'.