Grote bestanden versturen

grote bestanden versturen
Grote bestanden versturen - zoals video's en mappen foto's - is niet handig via e-mail: je kunt ze beter verzenden via een online service. Er zijn uitstekende webdiensten en apps om zware bestanden gratis te verzenden, of te streamen.
Kijk voor een handleiding om videobestanden kleiner op te slaan op: Video verkleinen

Online grote bestanden verzenden

Stuur geen mailbom
Grote bestanden mailen is niet handig: mailservers blokkeren bestanden die groter zijn dan een bepaalde limiet, en de mailbox van de ontvanger kan vol raken. Kortom: maak gebruik van een online transferdienst. Meestal kun je daarmee meerdere bestanden in één keer verzenden, en ontvang je een bericht als de ontvanger het bestand gedownload heeft.

Advertentie

Hoe werkt het?
De webdiensten op deze pagina bieden een gratis service om bestanden te versturen, zonder registratie. Naast de gratis service zijn er meestal betaalde diensten voor het versturen van ultra grote bestanden, of - bijvoorbeeld - permanente opslag van je bestanden.

Hoe kan ik een groot bestand versturen?
  1. Uploaden: je upload het bestand naar een webdienst, je geeft het e-mailadres op van de ontvanger, en deze krijgt via de e-mail een link om het bestand te downloaden. Soms krijg je een code of een link om zelf door te sturen. De ontvanger kan het bestand ophalen wanneer het uitkomt. Er geldt een limiet voor de grootte van het verzonden bestand.
  2. Streamen: via een webdienst maak je een verbinding met de computer van de ontvanger, en het bestand wordt direct overgestuurd. Deze manier werkt sneller, en maakt het mogelijk om gratis bestanden te versturen van 10GB, 20GB of groter. Je moet wel tegelijk met de ontvanger van je bestand online zijn.

Grote bestanden verzenden via uploaden

DropSend
DropSend biedt uitgebreide opties voor het organiseren en verzenden van grote bestanden, zoals herstarten van onderbroken uploads en een plugin voor Outlook. Alle bestanden wordt grondig versleuteld opgeslagen op de servers.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 4 GB (5 per maand).

Ge.tt
Eenvoudige dienst om grote bestanden te delen. Ge.tt plaatst je document op een eigen adres met een korte naam, bijvoorbeeld: http://ge.tt/3OhR7Qa2. Je kunt deze link direct aan iemand doorsturen. Uploaden van bestanden tot 250 MB is gratis, daarboven is er een betaald abonnement. De bestanden blijven 30 dagen online.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 2 GB.

OneTime
Via OneTime kun je één keer een versleutelde foto naar iemand sturen. Na het uploaden van de foto - jpg, png of gif - krijg je een link om door te sturen. De foto wordt opgeslagen met JS encryptie en wordt na één keer kijken verwijderd.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: 10 MB.

Send Files Securely
Deze dienst richt zich op het verzenden van documenten met gevoelige informatie. Send Files Securely verstuurt de bestanden versleuteld via internet, en zonodig kun je een wachtwoord toevoegen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 150 MB.

SendSpace
SendSpace is een vlotte dienst om bestanden te versturen, waarbij je een korte omschrijving kunt toevoegen. Voor grote gebruikers is er een gratis desktop tool, om de uploads beter te organiseren.
Platform: Online, Android.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 300 MB.

Senduit
Simpele transferdienst voor het delen van één bestand. Je geeft zelf aan hoe lang een bestand online blijft staan (van 30 min. tot een week). Na het uploaden van een bestand ontvangt je een link, om door te sturen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 100 MB.

Uploadfiles.io
Bij deze dienst kun je bestanden uploaden, en ontvang je een korte link om door te sturen. Zo'n link ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://ufile.io/123456. De bestanden blijven 30 dagen online.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 5GB.

WeTransfer
Nederlandse dienst om alle soorten bestanden te versturen. De geadresseerde krijgt een link toegestuurd, waarmee het verstuurde document gedownload kan worden. De bestanden blijven 2 weken online. WeTransfer heeft ook apps voor diverse platforms.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Gratis tot 2GB.

Advertentie

Grote bestanden streamen

JustBeamIt
Bij deze dienst wordt een bestand niet opgeslagen op internet, maar direct naar de computer van de ontvanger gestuurd. Je moet wel allebei online zijn, en JustBeamIt open hebben in de browser. Het werkt eenvoudig: sleep een bestand op de pagina, en klik op Create Link. Stuur de link naar de ontvanger. Deze heeft nu 10 minuten om het bestand te downloaden. Je ziet wanneer het downloaden klaar is.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Geen limiet.

Send Anywhere
Deze dienst biedt verschillende manieren voor het delen van grote bestanden: zowel via streaming als via uploaden en sturen van een downloadlink. Het streamen werkt met een code, die je doorstuurt aan de ontvanger om de transfer te starten. Send Anywhere is een professionele dienst met snelle servers, en apps voor iOS en Android.
Platform: Online, Chrome extensie, iOS, Android.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: Onbeperkt streamen, uploaden gratis tot 10GB.

Takeafile
Takeafile streamt een bestand direct naar de ontvanger, als hij of zij online is. Je kunt een bestand ook naar een Android smartphone sturen. Als de ontvanger niet achter de computer zit kun je het bestand alsnog uploaden naar internet.
Platform: Online, Android.
Taal: Engels.
Max. bestandsgrootte: 500 GB (streamen) en 500 MB (upload).