Stripboeken lezen met een CBR Reader

cbr reader
Een CBR bestand - of een ander comic book file zoals CBZ, CBT en CB7 - kan worden geopend met een CBR reader, ook wel CBR viewer genoemd. Overzicht van de beste gratis Comics readers voor Windows, Mac, Android en iPad.Comic Book Archives
CBR, CBZ, CBT en CB7 zijn Comic Book Archives: gezipte bestanden met afbeeldingen die gebundeld zijn in één pakket. Meestal zijn het comics (stripboeken). Bij het samenvoegen wordt gebruik gemaakt van compressie om de bestanden kleiner te maken. De laatste letter van de naam geeft aan welke compressie er is gebruikt: R voor RAR, Z voor ZIP, T voor TAR, 7 voor 7Z, A voor ACE, enzovoorts. Je kunt dit soort bestanden openen met een CBR of Comic Book Reader.

CBR omzetten naar PDF
CBR en andere comicsbestanden kunnen worden omgezet naar PDF, ePub en andere formaten, maar dit gaat wel ten koste van de leesbaarheid. Je zal vaak moeten inzoomen om de afbeeldingen te kunnen lezen. Het is aan te raden om een CBR reader te installeren: die zijn gemaakt om dit soort bestanden goed weer te geven.

CBR readers

Calibre
Calibre is een programma om ebooks te lezen en te organiseren, dat ook overweg kan met CBR bestanden. Je kunt hiermee alle soorten comics-bestanden openen, of omzetten naar PDF, EPUB of andere bestandstypen. Calibre werkt met vrijwel alle soorten bestanden.
Platform: Windows, Mac, Linux, USB stick.
Taal: Nederlands, maar de website is Engelstalig.
Gratis: Ja. Open Source software.

CDisplay Ex
Simpel, goed programma voor het openen van comics en manga. CDisplay Ex werkt ook snel op minder snelle computers en opent zeer veel bestandstypen. Deze reader maakt thumbnails van de strip-covers in Windows Explorer, zodat je de stripboeken gemakkelijk kan terugvinden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

ComicFlow (iPad)
ComicFLow is een eenvoudige comics reader, die gericht is op het snel bekijken van bestanden. Je plaatst de bestanden in een map, en je bent klaar om onderweg strips te lezen.
Platform: iPad.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Open Source software.

PerfectView (Android)
PerfectView is handig in gebruik, zonder toeters en bellen. Deze comics viewer werkt snel en kan veel soorten bestanden openen.
Platform: Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Simple Comic
Eenvoudige, goede CBR file reader voor Mac, die de keuze biedt uit enkele of dubbele pagina-weergave, fullscreen en thumbnails. Simple Comic kan o.a. overweg met digitale stripboeken in CBR, CBZ en ZIP formaat.
Platform: Mac OS.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Sumatra PDF Reader
Zeer compacte reader voor stripboeken (CBR en CBZ), ebooks en andere bestanden. Sumatra PDF is een ultralicht programma - ook geschikt als portable software - en met sneltoetsen kun je gemakkelijk door documenten navigeren.
Platform: Windows, USB stick.
Taal: Engels.
Gratis: Gratis open source software.