Online films kijken

online video
Legaal films bekijken via internet is gemakkelijk, veilig, en hoeft niet duur te zijn. Er zijn goede websites voor bioscoopfilms, kinderfilms, Nederlandse films, klassiekers en internationale arthouse films.Films en series online

Kijk voor slimme film aanbevelingen op: Film aanraders
Overzicht van gratis video sites voor documentaires, kunst en educatie: Video sites

Film.nl
Op Film.nl kun je snel opzoeken waar populaire films en series legaal te zien zijn: via bioscopen, on demand TV, streamingdiensten en DVD-winkels. Je krijgt een overzicht van meerdere aanbieders, waarnaar je kunt doorklikken. Film.nl is een handig startpunt om te checken waar een bepaalde titel te vinden is, en om de prijzen te vergelijken. Dit platform is opgezet door de Nederlandse entertainment branche om piraterij tegen te gaan.

Google Play Film
Bij Google Play zijn - naast apps, muziek en games - ook veel films te vinden. Hiervoor heb je een Google-account nodig. Er is een groot aanbod van recente en oudere speelfilms, die zowel te huur als te koop zijn. Je kunt de films op verschillende apparaten bekijken en via Chromecast ook op TV afspelen.
Kinderfilms: het aanbod van kinderfilms is te vinden via Genres > Gezin > Meer weergeven. Hier zijn ook veel kinderklassiekers te vinden voor 2,99. Standaard zijn de kinderfilms Nederlands gesproken (anders staat er vermeld 'Audio in het Engels'). Voor het bekijken van films is een Google Play tegoed nodig: dit is o.a. verkrijgbaar bij supermarkten. Op het kaartje met het tegoed kan een code worden opengekrast, die je op de website invult bij 'Tegoed inwisselen'.
Ondertitels: Nederlandse ondertitels of audio, soms alleen Engels.
Kosten: Tussen de 3 en 18 euro.

Netflix
Netflix is een Amerikaanse aanbieder van films en series waar je onbeperkt kijkt voor een vast maandbedrag. Er zijn ruim 1500 films in alle genres, waaronder met enige vertraging ook bioscoopfilms te vinden zijn. Het aanbod is niet zo groot als in de VS (en series lopen vaak 1 of 2 seizoenen achter). Voor kinderen zijn er in het Nederlands nagesynchroniseerde kinderfilms en tekenfilms. Je kunt kijken op elk apparaat met een internetverbinding, zoals smart TV's, (spel)computers, tablets, smartphones en Blu-rayspelers.
Ondertitels: Nederlands.
Kosten: Vanaf 7,99 euro per maand.

Pathé Thuis
Films die in Pathé bioscopen hebben gedraaid zijn hier - met enige vertraging - online te huur en te koop. Je hebt toegang op verschillende apparaten, zoals computer, smart TV, spelcomputer, tablet en smartphone. De apps van Pathé Thuis ondersteunen Chromecast, waarmee je de films naar je TV kunt streamen.
Ondertitels: Ja.
Kosten: Tussen de 3 en 15 euro.

Videoland
Videoland is het Video On Demand bedrijf van RTL. Je kunt hier recente bioscoopfilms huren (pay-per-view) en een abonnement nemen: onbeperkt kijken voor een vast bedrag per maand. In het abonnement zitten Nederlandse en buitenlandse series en films van minimaal twee jaar oud. Videoland is vooral sterk in Nederlandse series.
Ondertitels: Nederlands.
Kosten: Vanaf 9 euro per maand, of films per stuk huren.

Arthouse films en documentaires

IDFA
Via de website van het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) zijn meer dan 500 documentaires te vinden die de afgelopen jaren op het festival draaiden. Veel titels zijn gratis online te zien, voor anderen wordt doorgelinkt naar een online aanbieder.
Ondertitels: Engels gesproken of ondertiteld.
Kosten: Gratis, of circa 3 tot 7 euro.

iTunes
iTunes heeft het grootste streaming aanbod van filmhuis films. Deze zijn te vinden via Alle genres > Arthouse. De films zijn Nederlands ondertiteld. Voor het kopen of huren van films is een iTunes tegoed nodig: dit is o.a. verkrijgbaar bij supermarkten. Het kaartje met het tegoed bevat een code die je op de website kunt invullen bij 'Code inwisselen'. Aangeschafte films kunnen onbeperkt worden bekeken op computer, tablet en mobiel.
Ondertitels: Nederlandse ondertitels.
Kosten: Tussen de 3 en 12 euro.

Vimeo On Demand
Vimeo is een platform voor creatieven, waar filmmakers en kunstenaars zelf films publiceren. On Demand is de online webwinkel, waar de beste artistieke producties te huur en te koop worden aangeboden. Vimeo promoot hier een origineel aanbod van filmhuis films en documentaires.
Ondertitels: Engels gesproken of ondertiteld.
Kosten: Tussen de 5 en 20 euro.

Gratis films online

Eye Film Instituut
Het archief van het Eye Film Instituut in Amsterdam is gedigitaliseerd, en zo mogelijk worden er fragmenten of films online getoond. Voor liefhebbers van de Nederlandse filmgeschiedenis zijn hier unieke films te zien, zoals Fietsen naar de maan (1962), De overval (1962) en Jenny (1958).
Ondertitels: Nederlands gesproken.
Gratis: Ja.

Freemeo | Publicdomainflix
Deze websites linken naar films (op YouTube) waarop geen copyrights meer gelden. De meeste zijn uit de jaren '20, '30 en '40 (en soms wat recenter). Naast klassiekers met Buster Keaton, Charlie Chaplin en The Three Stooges zijn er ook cultfilms te vinden. Bijvoorbeeld Tarzanfilms en obscure horror, SF en andere B-films. Zonder reclame.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Hammer
Klassieke horrorfilms van het legendarische Britse productiehuis Hammer, waaronder The Quatermass Experiment, The Man In Black en Captain Kronos, Vampire Hunter. Alles in uitstekende HD kwaliteit.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Internet Archive Feature Films
Speelfilms in het Internet Archive, met de nadruk op klassieke komedie, science fiction, horror en film noir. Na het aanklikken van een titel wordt de film direct afgespeeld.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Movies Found Online
Deze website speurt naar vrij toegankelijke films op andere websites, en sorteert ze op genres zoals speelfilm, documentaire en animatie. De kwaliteit van het aanbod is wisselend.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Prelinger Archives
Het Prelinger filmarchief maakt deel uit het Internet Archive. Dit is een verzameling van propangadafilms, reclamefilms, educatieve films en amateurfilms. Voor liefhebbers van 20e eeuwse geschiedenis zijn er boeiende documenten te vinden, bijvoorbeeld: Your Name Here, Dating Dos and Don'ts en Duck and Cover.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.

Zero Dollar Movies
Overzicht van complete speelfilms die bekeken kunnen worden op YouTube: duizenden films waaronder klassiekers, obscure B-films, cult en Bollywood films. Via 'Browse Movie Catalog' kun je zoeken op jaar en taal.
Ondertitels: Nee.
Gratis: Ja.