Muziek downloaden

muziek downloaden
Legaal downloaden is veilig, en hoeft niet duur te zijn. Er zijn uitstekende websites om MP3's en muziek in hoge kwaliteit betaald te downloaden. Ook zijn er veel platforms om gratis rechtenvrije muziek te downloaden. Alle websites in dit overzicht zijn DRM-vrij, dat wil zeggen: zonder afspeelbeperkingen.
Kijk voor gratis online muziek ook op: Online muziek luisteren
Geluiden en geluidseffecten downloaden: Geluiden en samples

Algemene webwinkels

7digital
7digital heeft een groot, algemeen muziekaanbod in hoge kwaliteit: high-res audio. De muziek is te koop per song of compleet album, veelal in studiokwaliteit 24-bit FLAC formaat.

iTunes
iTunes is nog steeds de grootste online muziekwinkel ter wereld. Hoewel iTunes sterk verbonden is met het Apple platform werkt alles ook prima op Windows en Android apparaten. Eenmaal aangeschafte muziek wordt online bewaard: bestanden zijn altijd opnieuw te downloaden, op meerdere apparaten. Bij het kopen van een album in het iTunes LP formaat ontvang je extra's bij de muziek, zoals cover art, foto's, songteksten of video.

MP3va | Melodishop
In Rusland zijn deze webwinkels legaal, daarbuiten staat dat ter discussie. Populaire muziek is er spotgoedkoop. Dit soort websites is te vergelijken via: MP3 Obsession

Kleine labels, alternative, jazz en dance

Bandcamp
Bandcamp is een serieus platform om nieuwe, alternatieve muziek te leren kennen en artiesten te ondersteunen. Je volgt hier gemakkelijk de laatste trends, en kunt songs direct beluisteren en aanschaffen. Geregistreerde leden krijgen een profielpagina met de muziek die je hebt aangeschaft, en die op je wishlist staat.

Bleep
Engelse winkel voor independent music, met de nadruk op underground electronica en dance. Alle tracks en albums worden aangeboden in high-res audio. Bleep levert ook fysieke geluidsdragers: vinyl en CD's.

eMusic
Deze website biedt muziek aan van independent labels. De collectie is groot en gevarieerd, met veel alternative, electronica, rock, klassiek en jazz. eMusic werkt met abonnementen, waarvoor een aantal songs per maand gedownload kan worden.

Magnatune
Magnatune is een online platenlabel, dat 50% van de verkoopprijs van de muziek aan de artiest geeft. Er zijn hier geen grote artiesten te vinden, maar wel muziek in alle genres: van punk tot new age, in high-res kwaliteit. Voor een vast bedrag kun je onbeperkt muziek downloaden en streamen.

PumpYouUp
Kleine website waarop techno, trance, dubstep en house wordt gepromoot van indie labels en onafhankelijke muzikanten. 6x per jaar worden er nieuwe afspeellijsten geplaatst, waarvan de tracks gratis gedownload kunnen worden (MP3).

Klassieke muziek downloaden

Classic Cat
Links naar uitvoeringen van klassieke muziek die gratis te downloaden zijn. De muziek is gesorteerd op o.a. componist, werk en instrument. Classic Cat biedt de muziek niet zelf aan. Soms wordt er doorgelinkt naar een website waar je je moet registreren.

Deutsche Grammophon
Grote webwinkel in klassieke muziek, die muziekbestanden aanbiedt in hoge kwaliteit. Voor het aanschaffen van complete werken, losse tracks of albums.

Rechtenvrije muziek downloaden

Dig.ccMixter
Op deze website voor remixers kun je gratis filmmuziek vinden, en geluiden voor games en andere projecten. De muziek wordt verspreid met Creative Commons licenties. Gebruik is meestal vrij, soms gelden er bepaalde voorwaarden. Als er restricties zijn is het ook mogelijk om een licentie voor alle gebruik te kopen.

Electrobel.be | Electrobel.nl
Belgische community voor underground electronica, waaronder ambient, breakbeat, drum'n'bass, goa en house. Je kunt hier je zelfgemaakte muziek delen met anderen. De muziek wordt verspreid met een rechtenvrije Creative Commons licentie: gratis downloaden of beluisteren.

FMA: Free Music Archive
Audio archief met rechtenvrije muziek in verschillende genres, bedoeld voor - bijvoorbeeld - videomakers, remixers en podcasters. In de meeste gevallen wordt de muziek verspreid met een Creative Commons Attribution licentie. Daarbij mag de muziek vrij gebruikt worden als de maker wordt vermeld.

Internet Archive
Groot archief met rechtenvrije muziek, concerten, audioboeken en podcasts. Bekende namen zijn hier niet te vinden, maar het is een goede vindplaats voor - bijvoorbeeld - achtergrondmuziek voor een video.

Jamendo
Website voor muziek met een Creative Commons licentie: deze muziek is gratis te downloaden, en mag ook verder verspreid worden. Veel electronica, rock en experimentele muziek van onbekende muzikanten. Je kunt ook je zelfgemaakte muziek uploaden.

JukeDeck
Deze online muziekmachine maakt unieke, rechtenvrije muziekfragmenten van max. 5 minuten. Je klikt daarbij verschillende opties aangeven, zoals genre, stemming en tempo. Klaar terwijl je wacht. Om JukeDeck te gebruiken is het nodig om te registreren. Met een gratis account kun je elke maand 5 tracks downloaden.
Kijk voor meer online muziekmachines op Muziekspelletjes

Newgrounds.com
Complete rechtenvrije tracks om te gebruiken als achtergrond voor - bijvoorbeeld - games en video's. De nadruk ligt daarbij op electronische dance-muziek. Newgrounds is vooral een platform voor muzikanten die hun muziek promoten. De muziek mag gebruikt worden in niet-commerciële projecten (met credit voor de maker).

Opsound
Tracks van muzikanten en geluidskunstenaars met een Creative Commons licentie, waaronder veel experimentele muziek en electronica. De muziek mag gebruikt en geremixed worden (wel de maker vermelden).

YouTube Audio Libary
De audiobibliotheek van YouTube bevat rechtenvrije achtergrondmuziek in vele genres, van ambient tot soul. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op genre, stemming, instrument en lengte. Deze rechtenvrije muziek mag gratis gebruikt worden in (video)producties, soms is het nodig om de maker te vermelden.