Leren programmeren

leren programmeren
Programmeren is geen kwantummechanica: iedereen kan het leren. Zeker met deze apps en websites die kinderen of andere beginners spelenderwijs laten kennismaken met de principes, of stap-voor-stap een programmeertaal aanleren die direct toepasbaar is voor het maken van een game of internettoepassing.

Leren programmeren voor beginners

Kijk voor het zelf maken van games op: Games maken

Alice
Alice is een programma waarmee je zonder code de basis leert van object georiënteerd programmeren. Het is ontwikkeld door Carnegie Mellon Universiteit en bedoeld voor kinderen (maar geschikt voor alle beginners). Met Alice kunnen complexe 3D werelden worden gemaakt, en worden de principes duidelijk van objecten, eigenschappen en functies.
Platform: Windows (alle versies), Mac, Linux.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Cargo-Bot (iOS)
Programmeren voor dummies op de iPad: Cargo-Bot is een spel om spelenderwijs de basisbeginselen van programmeren te leren. Je bedient een robot die kratten verplaatst in een fabriek, waarbij je steeds moeilijkere opdrachten krijgt. De robot wordt geprogrammeerd door blokjes met commando's achter elkaar te zetten, waarna je direct test of het werkt. Dit spel is leuk voor volwassenen en kinderen.
Platform: iPad.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

ComputerCraft
ComputerCraft is een module voor het populaire spel Minecraft. Hiermee kun je een computer bouwen in de Minecraft wereld, en zelf gaan programmeren. Bijvoorbeeld om een robot aan te sturen die monsters doodt of tunnels graaft. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige programmeertaal die buiten Minecraft niet wordt gebruikt maar heel geschikt is om te leren programmeren. Om ComputerCraft te gebruiken is het nodig om Minecraft Forge te installeren.
Platform: Windows PC met Minecraft en Forge.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Hopscotch (iOS)
In deze iPad app leert een kind spelenderwijs programmeren, door blokjes met commando's achter elkaar te zetten. Het resultaat is direct af te spelen. Hopscotch is losjes gebaseerd op de programmeertaal Scratch.
Platform: iPad.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Light-Bot (Android) | Light-Bot (iOS)
Puzzel app waarin je een robot 'programmeert' om het licht aan te steken. Light-Bot laat daarbij de basisprincipes van programmeren aan bod komen, zoals functies, voorwaarden en herhalingen. Leuk en leerzaam voor jong en oud.
Platform: iPad, iPhone, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

RoboMind Academy
RoboMind Academy is een educatieve programmeeromgeving waarin je een robot laat bewegen. De robot rijdt op een kaart en kan rondkijken, dingen meenemen en tekenen. Met de eigen programmeertaal ROBO kun je de robot aansturen en spelenderwijs leren programmeren, waarbij je vertrouwd raakt met logica, automatisering en techniek. RoboMind Academy is van Nederlandse makelij en gericht op kinderen en jongeren in het basisonderwijs, thuisonderwijs, hoogbegaafdenonderwijs en voortgezet onderwijs.
Platform: Online.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

Scratch
Scratch is bedoeld om kinderen (8-14 jaar) te leren programmeren. Het is een visuele programmeer omgeving, waarmee je spellen en animaties kan maken. Aan het programmeren komt geen code te pas: je kiest commando's en koppelt ze aan elkaar. De gemaakte projecten kunnen online worden gezet en zijn te delen met anderen. De TU Delft organiseert introductieprogramma's rond Scratch, en heeft daarvoor een Nederlandstalig opdrachtenboekje gemaakt. Ook op de website Nederscratch is Scratch documentatie te vinden in het Nederlands.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X en Ubuntu.
Taal: Nederlands, Engels.
Gratis: Ja.

ScratchJr (iOS) | ScratchJr (Android)
ScratchJr is een app voor tablets waarmee jonge kinderen kennis maken met de eerste beginselen van programmeren. Alles gaat aan de hand van plaatjes, waarmee je eigen verhalen samenstelt. Figuren kun je laten bewegen, springen en dansen. ScratchJr biedt veel leermogelijkheden voor creatieve kinderen.
Platform: Android en iOS tablets.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Codecademy
Interactieve cursussen voor Javascript, HTML/CSS, jQuery, Python, Ruby en PHP voor beginners en gevorderden. De korte lessen moedigen aan om door te gaan, en je krijgt een 'beloning' als een oefening is afgerond.
Platform: Online.
Taal: Enkele Nederlandstalige cursussen, de meeste in Engels, Duits en Frans.
Gratis: Ja.

Coursesity
Overzicht van programmeertalen en vaardigheden die nodig zijn voor banen in de IT. Bij alle populaire talen worden cijfers getoond van de vraag ernaar op de arbeidsmarkt. Er wordt direct doorgelinkt naar gratis online cursussen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Eloquent JavaScript
Uitstekende cursus om Javascript te leren. De principes worden duidelijk uitgelegd, waarbij je eigen code-voorbeelden kan invoeren en testen. De cursus staat op internet, maar kan ook in het geheel worden gedownload.
Platform: Online (of downloaden).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Grasshopper
Grasshopper is een app om de beginselen van Javascipt te leren. De basis komt aan bod: hoe code werkt, werken met functies, variabelen, arrays, objecten, enzovoorts. Ook het tekenen en animeren van vormen komt aan bod.
Platform: iOS, Android.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Guru 99
Grote hoeveelheid lessen voor het leren programmeren van websites: o.a. Java, PHP, Apache en SQL. Guru 99 is een platform met gratis videolessen - gevestigd in India - dat zich vooral richt op software-ontwikkelaars, testers en andere IT-ers.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

HTML Dog
Online cursus HTML, CSS en Javascript: HTML Dog richt zich op de basistechnieken voor het programmeren van websites. Met duidelijke uitleg en voorbeelden.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.