Online Nederlands leren

nederlands leren
Online Nederlands leren - of verbeteren - kan met deze gratis websites en apps. Met uitleg van spelling en grammatica, video's, podcasts en oefeningen voor beginners, gevorderden en anderstaligen.



Nederlandse taal: spelling en grammatica

Beetje spellen
Uitleg over spelling voor beginners, zoals basisschool leerlingen en nieuwe Nederlanders. Je kunt ook meedoen aan een dagelijkse test om je spelling te verbeteren.

Beter spellen (Android) | Beter spellen (iOS)
Uitstekende app met een dagelijkse gratis test om je Nederlands te verbeteren. Je kunt hieraan meedoen - na registratie - op drie niveau's. Niveau 1F is het niveau van het basisonderwijs. Het middelste niveau (2F) wordt omschreven als 'maatschappelijk functioneel niveau'. Niveau 3F is voor gevorderden. Op de bijbehorende website Beter spellen is een uitgebreider score-overzicht te vinden, waarbij je vergeleken wordt met andere deelnemers. Op de website is ook heldere uitleg te vinden over lastige spellingskwesties, zoals hoofdlettergebruik en het gebruik van spaties en streepjes.

De Nederlandse taaltest
Hier kun je je beheersing van de Nederlandse taal toetsen op verschillende onderdelen, zoals werkwoordspelling, zinsbouw/stijl, woordenschat, zinsontleding en woordbenoeming. De taaltests worden regelmatig vernieuwd en zijn goed te gebruiken als oefeningen Nederlands voor gevorderden. Er zijn ook speciale testen voor VMBO, MBO en HBO.

Nederlandse Taalunie
Officiële uitleg over de Nederlandse spelling, zoals: welke woorden schrijf je met een hoofdletter, welke woorden schrijf je los. Je kunt ook een brochure downloaden met de Nederlandse spellingsregels: Spelling: de regels op een rij.

Onze Taal
De website van het tijdschrift Onze Taal bevat een database met taaladviezen. Je kunt hier direct zoeken, en bladeren in een alfabetische of thematische lijst met taalvragen. Uitleg over allerlei grammatica-onderwerpen is snel te vinden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van d en dt, komma's, hun en hen.

Spelling op SchoolTV
Video's over Nederlandse spellingskwesties, zoals "Wanneer eindigt een werkwoord op d,t of dt?"

Nederlands leren met een app

Duolingo
Nederlands leren met korte lessen op telefoon, tablet of computer. Het uitgangspunt is dat je dagelijks een les doet, bijvoorbeeld van 10 minuten. Je kunt instappen op je eigen niveau door bij het beginnen een plaatsingstoets te doen. Duolingo biedt een samenhangend aanbod van lees en luisteroefeningen, woordenschat, grammatica en andere lessen om je taalvaardigheid naar een hoger niveau te brengen. Je kunt altijd de vertaling van een woord zien door erover te gaan met cursosr, en de uitspraak beluisteren. Je voortgang in de lessen wordt bijgehouden, en je wordt steeds aangemoedigd om door te gaan door het behalen van punten.
Registreren: Ja.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Fun Easy Learn Dutch (Android) | Fun Easy Learn Dutch (iOS)
App om Nederlandse woordjes te leren vanuit vele talen, waaronder Arabisch, Chinees en Perzisch.

Lidwoorden (Android)
Krijgt dit woord 'de' of 'het'? App om de Nederlandse lidwoorden te oefenen.

LingQ (iOS) | LingQ (Android) LingQ (Web)
LingQ biedt online lesmateriaal Nederlands dat geschikt is als je al enige basiskennis hebt. Je kunt kiezen uit audioboeken, artikelen en podcasts op je niveau. Die kun je beluisteren en/of lezen, waarbij je de betekenis van onbekende woorden kunt opzoeken. Moeilijke woorden zijn te bewaren op kaartjes, om vaker te oefenen. LingQ houdt steeds bij hoeveel woorden je bijleert.
Registreren: Ja.
Taal: De website is o.a beschikbaar in Engels, Russisch en Turks.
Gratis: luister en leeslessen zijn gratis, voor schrijf en spreeklessen is een betaald abonnement nodig.

Vocabulary Trainer (Android) - app om je Nederlandse woordenschat te vergroten.

Nederlands voor anderstaligen

Dutch grammar
Website voor anderstaligen over de Nederlandse grammatica met veel uitleg en audio. Beschikbaar in veel talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans.

Forvo - online woordenboek met de uitspraak van duizenden Nederlandse woorden.

Introduction to Dutch
Online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen voor Engelstaligen waarin je in drie weken de basis van het Nederlands leert.

Language Guide Nederlands - visueel voorleesboek met veelvoorkomende Nederlandse woorden.

NL Ver-taal - Nederlandse oefeningen voor anderstaligen: woordenschat, grammatica en luisteroefeningen.

Oefenen.nl
Serie TV-programma's voor mensen die hun Nederlands willen verbeteren, zoals Taalklas, Lees en Schrijf, en Klik en Tik. Alle programma's zijn online te bekijken. Het is wel nodig om te registreren.

Нидерландский в сети - Nederlandse taalcursus in het Russisch. Hидeрлaндcкий (гoллa)

Nederlands leren met podcasts en video

Dutch Grammar Audio
Nederlandse podcasts voor anderstaligen, waarbij de gesproken tekst te lezen is in Nederlands en Engels.

Echt gebeurd
Nederlandse podcast waarin mensen vertellen over hun leven.

Het Klokhuis
Uitzendingen van Het Klokhuis, een educatief programma waarin duidelijk wordt gesproken.

Nederlandse woordenboeken

Woordenlijst Nederlandse Taal
De woordenlijst Nederlandse taal is ook bekend als het Groene Boekje. Bij twijfel over de juiste spelling van een woord kun je hier de officiële spelling opzoeken (vastgelegd door de Taalunie). De lijst bevat alleen woorden, zonder verdere uitleg. Hoe spel je Azerbeidzjan en Beijing? Hiervoor is er een aparte website: Buitenlandse aardrijkskundige namen

MWB Mijn woordenboek
Deze website biedt verschillende woordenboeken en taalhulpen, waaronder puzzelwoorden, dialecten, rijmwoorden, synoniemen, antoniemen en vervoegingen van werkwoorden.

Puzzelwoordenboek
Handig woordenboek voor puzzelwoorden: je kunt o.a. zoeken naar synoniemen en namen (zoals aardrijkskundige namen) en oplossingen vinden van anagrammen en cryptische omschrijvingen. Of zoek op "woordpatroon": typ puntjes op de plaats van de missende letters, en je krijgt een lijst met passende woorden.

SMS taal
Woordenlijsten en uitleg over de 'breezertaal' met o.a. sms-letterwoorden, sms-smileys en shordjes: verkorte woorden, zoals g1 = geen.

Synoniemen.net
Website voor synoniemen: woorden die - ongeveer - hetzelfde betekenen. Je kunt direct zoeken op woorden en de verbanden tussen verschillende woorden bekijken in een grafische weergave.

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands
Online basis woordenboek dat de betekenis van Nederlandse woorden geeft. Ook het geslacht van woorden, meervoud en werkwoordsvormen worden vermeld. Dit woordenboek is een 'uitgeklede' versie van de Dikke Van Dale.

Van Dale Rijmwoordenboek
Het online rijmwoordenboek van Van Dale is een hulpmiddel bij het schrijven van gedichten. Er wordt gezocht op uitspraak van woorden, dus 'cadeau' rijmt op 'hallo'.

Het Vlaams Woordenboek
Goede website met meer dan 10.000 Vlaamse woorden, termen en uitspraken: woorden die bekend zijn in Vlaanderen, maar niet tot de Nederlandse standaardtaal worden gerekend. Naast een beschrijving worden er vaak ook voorbeelden gegeven en zijn er verwijzingen naar verwante woorden.

Historische woordenboeken

Etymologiebank.nl
Uitstekende website voor etymologische informatie - de herkomst van woorden - uit verschillende woordenboeken. Je kunt direct woorden opzoeken, waarna de informatie uit verschillende bronnen wordt getoond.

Historische woordenboeken op internet
Deze website van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie biedt een aantal historische woordenboeken. Je kunt zoeken naar woorden in o.a. Oudnederlands en Middelnederlands.

Spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden
Nederlands standaardwerk uit 1923 met uitgebreide uitleg over de betekenis, herkomst en gebruik van spreekwoorden.