Nederlands leren

nederlands leren
Nederlands leren en verbeteren kan online met deze websites en apps met uitleg over spelling en grammatica, en online video's en oefeningen voor beginners, gevorderden en anderstaligen.
Kijk voor woordenboeken en taalhulpen op: Online woordenboek Nederlands

Nederlands voor beginners

Dutch grammar
Website voor anderstaligen over de Nederlandse grammatica: veel uitleg en podcasts. Beschikbaar in veel talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans.

Forvo - online woordenboek met de uitspraak van duizenden Nederlandse woorden.

Language Guide Nederlands - visueel voorleesboek met veelvoorkomende Nederlandse woorden.

NL Ver-taal - Nederlandse oefeningen voor anderstaligen: woordenschat, grammatica en luisteroefeningen.

Oefenen.nl
Serie TV-programma's voor mensen die hun Nederlands willen verbeteren, zoals Taalklas, Lees en Schrijf, en Klik en Tik. Alle programma's zijn online te bekijken. Het is wel nodig om te registreren.

Нидерландский в сети - Nederlandse taalcursus in het Russisch. Hидeрлaндcкий (гoллa)

Wablieft
Wablieft is een Vlaamse uitgever van boeken en kranten voor volwassenen die beginnen te lezen in het Nederlands. Bij de boeken horen ook luistercd's, lesmappen en activiteiten, zoals studiedagen.

Nederlandse grammatica

ABC van de Nederlandse Taal
Korte, heldere uitleg van de Nederlandse taalregels.

De Nederlandse taaltest
Hier kun je je beheersing van het Nederlands testen op verschillende onderdelen, zoals werkwoordspelling, zinsbouw/stijl, woordenschat, zinsontleding en woordbenoeming.

Onze Taal
De website van het tijdschrift Onze Taal bevat een database met taaladviezen. Je kunt hier direct zoeken, en bladeren in een alfabetische of thematische lijst met taalvragen. Uitleg over allerlei grammatica-onderwerpen, gebruik van d en dt, komma's, hun en hen - is snel te vinden.

Tekstchecks Taaluilen
Testen en adviezen om beter te leren schrijven, met checklists om teksten te controleren en veelvoorkomende fouten te vermijden,.

Nederlandse spelling

Beetje spellen
Uitleg over spelling voor beginners, zoals basisschool leerlingen en nieuwe Nederlanders. Je kunt ook meedoen aan een dagelijkse test om je spelling te verbeteren.

Beter spellen (Android) | Beter spellen (iOS)
Uitstekende app met een dagelijkse spellingstest om je kennis van het Nederlands op peil te houden. Je kunt hieraan meedoen - na registratie - op drie niveau's. Het middelste niveau (2F) wordt omschreven als 'maatschappelijk functioneel niveau'. Op de bijbehorende website Beter spellen is een uitgebreider score-overzicht te vinden, waarbij je vergeleken wordt met andere deelnemers. Op de website is ook heldere uitleg te vinden over lastige spellingskwesties, zoals hoofdlettergebruik en het gebruik van spaties en streepjes.

Nederlandse Taalunie
Officiële uitleg over de Nederlandse spelling, zoals: welke woorden schrijf je met een hoofdletter, welke woorden schrijf je los. Je kunt ook een brochure downloaden met de Nederlandse spellingsregels: Spelling: de regels op een rij.

Spelling op SchoolTV
Video's over Nederlandse spellingskwesties, zoals "Wanneer eindigt een werkwoord op d,t of dt?"