Online Duits leren

duits leren
Overzicht van de beste websites om je Duits te verbeteren via internet: taalcursussen, Duitse grammatica, woordenboeken en platforms voor het vinden van docenten en conversatie-partners.

Online cursus Duits

DeutschKurs
Degelijke interactieve lessen Duits voor beginners en gevorderden. Je kunt instappen op verschillende niveau's, waarbij je aan de hand van luister- en leesoefeningen je woordenschat, grammatica en kennis van de Duitse cultuur kunt verbeteren. Na een aantal oefeningen kun je ook testen doen.
Registreren: Ja.
Taal: de website is Duits, Engels of Russisch.
Gratis: Ja.

LingQ
LingQ biedt een interactieve leeromgeving om online Duits te leren, die vooral geschikt is als je al enige kennis van de Duitse taal hebt. Je kunt kiezen uit audioboeken, artikelen en podcasts op je niveau. Deze kun je beluisteren en/of lezen, waarbij je de betekenis van onbekende woorden kunt opzoeken. Moeilijke woorden zijn te bewaren op kaartjes, om vaker te oefenen. Tegen betaling biedt LingQ conversatie aan met docenten via Skype, en geschreven teksten kunnen worden gecorrigeerd door andere cursisten. Hierbij maakt LingQ gebruik van een puntensysteem: ondersteuning kost punten, die je kunt verdienen door zelf actief te zijn.
Registreren: Ja.
Taal: de website is deels Nederlandstalig.
Gratis: luister en leeslessen zijn gratis, voor schrijf en spreeklessen is een betaald abonnement nodig.

BBC Languages
De BBC biedt Duitse cursussen op internet, die gericht zijn op toeristen. Er is Duitse les voor beginners - German Steps - waarin in 12 weken de basis aan bod komt: de weg vinden, eten in een restaurant, een kamer boeken, etcetera. Voor gevorderden zijn er video's, luisterlessen en quizzen. Dit lesmateriaal wordt niet meer bijgewerkt door de BBC, maar kan nog steeds gebruikt worden.
Registreren: Nee.
Taal: de website is Engelstalig.
Gratis: Ja.

Duits leren spreken

Italki
Italki is een platform om in contact te komen met leraren die online lessen aanbieden (tegen betaling). Er bieden zich docenten Duits aan uit verschillende landen. Daarnaast kun je ook mensen zoeken voor conversatie en hulp bij het leren van een vreemde taal. Italki heeft een ingebouwde chatfunctie, om te Skypen kun je zelf met mensen afspreken.
Taal: de website is o.a Duits en Nederlandstalig.
Registreren: Ja.

My Language Exchange
Dit netwerk brengt mensen bijelkaar die online talen leren. Het is de bedoeling om Duitstaligen te zoeken die Nederlands leren, en daarmee conversatie te oefenen: beginners via mail en text chat, en meer gevorderden via voice chat. Hierbij wordt gewerkt met de Cormier methode: om de beurt de eigen moedertaal gebruiken, en de lessen worden gestructureerd met opdrachten (die zijn beschikbaar via de website).
Taal: de website is o.a Duits en Engelstalig.
Registreren: Ja.

Duitse uitspraak

Forvo
Online woordenboek met de uitspraak van ruim 400.000 Duitse woorden.

Duitse grammatica

babLa
Multiple choice testen met o.a. grammatica, vocabulaire en cultuur.
Registreren: Nee.

Deutsch lernen
Grammatica lessen voor beginners en gevorderden: heldere, schoolse introductie in de Duitse grammatica, met quizzen om de kennis te testen.
Registreren: Niet nodig voor beginners, wel voor gevorderden.

Duitse Grammatica
Helder overzicht van de Duitse grammatica in het Nederlands.
Registreren: Nee.

Verbuga
Op deze website kun je je kennis van Duitse werkwoorden testen. Kies een tijd en een werkwoord, en vul de gevraagde werkwoordsvorm in. De score wordt bijgehouden.

Duitse woorden leren

Wrts
Online programma om woordjes te leren. Je kunt de woorden zelf intypen of uploaden met o.a. een Excel bestand. Standaard moet je bij het oefenen het antwoord intypen. De betaalde versie heeft meerdere manieren om te overhoren, zoals meerkeuzevragen. Om de woorden 'andersom' te oefenen moet je bij Overhoren de volgorde veranderen.
Platform: Online.
Registreren: Ja.
Taal: Nederlands.
Gratis: Gratis basisversie en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Duitse podcasts

Coffee Break German
Via Coffee Break kun je Duits leren met podcasts. De serie podcasts heeft lessen van 15-20 minuten voor beginners over alledaagse onderwerpen en is gratis te volgen. De instructeurs spreken Engels. De lessen zitten goed in elkaar: je leert niet alleen frasen, maar krijgt ook inzicht in de taal.

Grüße aus Deutschland
Podcasts voor gevorderden waarin je veel leert over Duitsland. De uitzendingen zijn ook beschikbaar als tekst (PDF).

Langsam gesprochene Nachtrichten
Langzaam en duidelijk gesproken nieuwsuitzendingen. Ook de volledige tekst wordt weergeven.

Mein Sprachportal
Oostenrijkse podcast-serie met uitzendingen over migranten. Compleet met transcripties.

Radio D
Radio D is een Duitse taalcursus voor beginners van het Goethe Instituut. Er zijn twee series van 26 afleveringen, waarin door instructeurs soms Engels wordt gesproken.

Slow German
Duitse podcasts voor beginners (deels in het Engels) en gevorderden (langzaam gesproken) over actuele en algemene onderwerpen. De volledige tekst wordt weergeven.

SBS Podcasts
Actuele Duitstalige podcasts met o.a. nieuws, interviews en culturele onderwerpen.