Internetten in het buitenland

internetten in het buitenland
In de EU dalen de kosten van mobiel internet, maar daarbuiten kunnen ze nog steeds oplopen. Van Wifi hotspots tot lokale simkaart: een overzicht van wereldwijd internetten.

Publieke Wifi netwerken

Hotels, café's, vliegvelden, stations en campings bieden meestal Wifi aan, om draadloos op internet te gaan met een laptop, tablet of smartphone. Vaak zijn deze diensten gratis voor klanten. Sommige steden beschikken zelfs over een gratis Wifi netwerk, zoals Barcelona, Edinburgh, New York, Parijs en San Francisco.

Let op: openbare Wifi netwerken zijn niet veilig, ook niet als ze beveiligd zijn met een wachtwoord. Hackers kunnen zien welke sites er worden bezocht, en wachtwoorden achterhalen als er wordt ingelogd op onbeveiligde websites (zonder https in het adres). Het is aan te raden om gebruik te maken van een VPN - Virtual Private Network - dat je dataverkeer geheel versleuteld.
Kijk voor informatie over VPN op: VPN voor beginners.

Openbare computers

Over ter wereld zijn internetcafé's waar je tegen betaling kunt internetten. Ook hotels en campings beschikken vaak over internetcomputers, die door iedereen gebruikt worden. Let op: ook openbare computers zijn onveilig. Je kunt ze gebruiken om te surfen, maar het is niet verstandig om ergens in te loggen. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het Schermtoetsenbord

Mobiel internetten in het buitenland

Mobiel internet in de EU: geen extra kosten
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft. Er worden geen extra kosten meer berekend voor het gebruik van mobiele netwerken in het buitenland. Je kunt dus mobiel internetten alsof je thuis bent, en dat is veel veiliger dan het gebruik van openbare Wifi netwerken.

Mobiel internet buiten de EU
Het is verstandig om voor vertrek na te gaan welke tarieven je telecomaanbieder hanteert in het buitenland. De kosten kunnen flink oplopen omdat ze per MB dataverkeer worden berekend. Om verrassingen te voorkomen kun je een speciale pas of bundel aanschaffen, of overschakelen op een abonnement met lagere kosten voor het buitenland.
Voorkomen dat je smartphone buiten de EU op internet gaat? Check de handleiding voor iPhone en Samsung Galaxy

Lokale Prepaid simkaart
Je kunt in het buitenland ook een andere simkaart kopen met een databundel. Dit is een aanrader als je veel online bent, of lang in het buitenland verblijft. Je krijgt dan wel een ander telefoonnummer. Prepaid simkaarten zijn overal verkrijgbaar, en de kosten zijn overzichtelijk. Je moet hiervoor beschikken over een simlockvrije smartphone. Voor meer informatie over tarieven in verschillende landen: Local prepaid Sim Wiki