Schermtoetsenbord

schermtoetsenbord
Op onveilige Windows computers kun je gebruik maken van het schermtoetsenbord. Dit virtuele toetsenbord is aanwezig in Windows 10, 8 en 7. Wat je op een beeldschermtoetsenbord intoetst kan niet worden onderschept door anderen.
Veilig op openbare computers
Publieke computers - zoals internetcafé's, hotels en buurthuizen - zijn vaak onveilig. Er kan een keylogger zijn geïnstalleerd: software die de aanslagen op het toetsenbord registreert. Hiermee kunnen persoonlijke gegevens worden onderschept, zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Kortom: het is niet verstandig om in te loggen op - bijvoorbeeld - je e-mail, bank of Facebook-account. Als er geen andere mogelijkheden zijn is het verstandig om gebruik te maken van het Online Screen Keyboard (OSK).

Het schermtoetsenbord gebruiken

  Windows 10:
 1. Ga naar Start starten typ in: osk.
 2. Klik op Schermtoetsenbord.
 3. Het toetsenbord verschijnt.
  Windows 8:
 1. Ga naar het blokjesscherm typ in: osk.
 2. Klik op Schermtoetsenbord.
 3. Het toetsenbord verschijnt.
  Windows 7 en Vista:
 1. Ga naar Start en typ in het zoekveld osk.
 2. Enter.
 3. Het toetsenbord verschijnt.

schermtoetsenbord

Wanneer is het aan te raden om het schermtoetsenbord te gebruiken?
Bij het invoeren van wachtwoorden en persoonlijke gegevens op publieke computers.

Hoe veilig is het schermtoetsenbord?
Als je gebruik maakt van het virtuele toetsenbord wordt de computer aangestuurd via muisklikken. Een gewone keylogger kan dan geen toetsaanslagen vastleggen. Alleen zeer gespecialiseerde software - waarbij ook screenshots worden gemaakt - is in staat om te traceren wat er op een schermtoetsenbord gebeurd.

Virtueel toetsenbord sneltoets

Windows beschikt niet over een sneltoets voor het schermtoetsenbord. Het is wel mogelijk om het vast te maken aan de taakbalk, zodat het met één muisklik kan worden geopend.
  Windows 10, 8 en 7:
 1. Open het schermtoetsenbord (zie boven).
 2. Klik met de rechtermuisknop op het virtueel toetsenbordschermtoetsenbord-icoon in de taakbalk en kies Aan taakbalk vastmaken.