Documenten beveiligen

documenten beveiligen
Documenten kunnen snel worden beveiligd met een wachtwoord, bijvoorbeeld via een tekstverwerker of PDF programma. Ook zijn er speciale tools voor de encryptie van vertrouwelijke gegevens.
Kijk voor het beveiligen van USB-sticks op: USB-stick beveiligen

Document beveiligen

Office en LibreOffice documenten beveiligen met een wachtwoord
Zowel Microsoft Office als LibreOffice kunnen documenten beveiligen: bij het openen wordt dan een wachtwoord gevraagd. Het is ook mogelijk om een document read only te maken. Het kan dan wel geopend, maar niet gewijzigd worden. De wachtwoorden die deze Officepakketten aanmaken bieden bescherming tegen gewone gebruikers (tenminste als er een goed wachtwoord wordt gekozen). Door professionals zijn deze wachtwoorden gemakkelijk te kraken.

Wachtwoord instellen in Microsoft Office: Bestand > Info > Document/Werkmap/Presentatie beveiligen.
Wachtwoord instellen in LibreOffice: Bestand > Eigenschappen > Beveiliging > Beveiligen.


PDF's beveiligen
De meeste programma's die PDF's maken kunnen deze ook beveiligen met een wachtwoord. Het hangt van de encryptie af hoe krachtig de beveiliging is. Voor huis-tuin-en-keuken gebruik is het bruikbaar: gebruik wel een sterk wachtwoord.

Ingepakte bestanden beveiligen
Programma's die bestanden comprimeren - bijvoorbeeld naar ZIP, RAR of TAR.GZ - kunnen deze ook beveiligen met een wachtwoord. De gebruikte encryptie is zeer krachtig. Als zo'n bestand wordt verstuurd moet degene die het bestand ontvangt hetzelfde programma gebruiken. Zie voor compressie programma's: Ingepakte bestanden

Encryptie software

EncryptOnClick
Klein, simpel programma dat alle soorten documenten en mappen beveiligt met zware encryptie. Handig voor het verzenden van vertrouwelijke documenten, maar niet voor documenten waar je vaak in werkt: er moet steeds opnieuw een wachtwoord op worden gezet. Het werkt snel: naar een document bladeren, wachtwoord opgeven, klaar. Je ziet nu een 'slot' op het document zitten. Als het beveiligde bestand wordt verstuurd moet degene die het ontvangt het wachtwoord kennen, en EncryptOnClick hebben of een recente versie van WinZip.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

File Lock
Online encrytieprogramma dat geheel in de browser werkt: je hoeft er niets voor te installeren. Na het uploaden en opgeven van een wachtwoord wordt het beveiligde bestand gedownload. Verwijder daarna het onbeveiligde bestand van de computer. Het beveiligde bestand is te openen - ook door iemand anders - door het te uploaden naar de website en het wachtwoord in te vullen.
Platform: Online.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

Wise Folder Hider
Dit programma verbergt mappen, documenten en media op PC's, zodat ze zonder wachtwoord niet zichtbaar zijn. Het werkt eenvoudig, en je kan meerdere wachtwoorden instellen voor de verschillende items die je wil afschermen.
Platform: Windows Vista, Windows 7, 8, 10 (32 en 64-bit).
Taal: Nederlands (taalpakket).
Gratis: Gratis basisverie, en betaalde versie met meer opties.

Programma beveiligen met een wachtwoord

Empathy
Dit programma kan een wachtwoord zetten op software: een programma is dan niet meer te openen zonder wachtwoord. Ook als het wordt gekopieerd naar een andere computer. Het wachtwoord is niet terug te vinden in bestanden op de computer. Empathy kan alleen 32-bit .exe bestanden beveiligen.
Platform: Windows.
Taal: Engels.
Gratis: Ja.