Theorie examen oefenen

theorie examen oefenen
Om te slagen voor het CBR auto theorie-examen moet je de lesstof écht beheersen. Gelukkig kun je het theorie examen oefenen via lesboeken, websites en apps met proefexamens en testen voor gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersborden.Theorieboeken & CD's

Een theorieboek is misschien wel de goedkoopste manier om je theorie examen te halen. Een goede theoriemethode bevat alle stof die je moet kennen, het is onbeperkt te gebruiken (geen limieten zoals bij online lesmethodes) en je kunt de boeken verkopen als je geslaagd bent.

Nederland:
De grootste uitgevers van auto theorieboeken zijn Vekabest en Verjo. Bij deze aanbieders is de lesstof in de boeken up-to-date, en zijn de oefenvragen vergelijkbaar met de vragen die bij het CBR theorie examen worden gesteld. Het niveau van Verjo wordt door cursisten vaak aangemerkt als iets moeilijker dan het niveau van het Vekabest lesmateriaal.
Gebruikte theorieboeken en CD's worden op grote schaal aangeboden via Marktplaats. Voor een paar tientjes kun je een complete set aanschaffen. Let daarbij wel op het jaar van uitgifte: zorg dat je een recente versie aanschaft.

België:
De bekendste uitgever van theorie lesmateriaal in België is Wees Wegwijs. Deze biedt o.a. theorieboeken met een bijbehorende code om online vragen te oefenen.

Tips om te slagen voor het CBR theorie examen auto

Opbouw van het het examen:
  • Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er ten minste 13 goed moet beantwoorden.
  • Kennis bestaat uit 12 vragen waarvan je er ten minste 10 goed moet beantwoorden.
  • Inzicht bestaat uit 28 vragen waarvan je er ten minste 25 goed moet beantwoorden.
Gevaarherkenning
Bij het onderdeel Gevaarherkenning krijg je maar 8 seconden per vraag. Oefen dit met een oefenexamen - bijvoorbeeld via de ANWB - om te voorkomen dat je op het examen verrast wordt door de tijdsdruk. Gevaarherkenning is niet moeilijk: omdat je relatief veel fouten mag maken is er vrijwel niemand die hierop zakt. Kijk voor tips op: Rijschool Overtoom

Kennis en inzicht
Deze onderdelen zijn de struikelblokken van het Nederlandse auto theorie-examen, waarin je maar 5 fouten mag maken. Zorg dus dat je die stof door en door kent. Leer ook de details van de autotheorie: de diepte van het profiel van een band, hoeveel centimeter een lading mag uitsteken, de naam van dashboard lampjes: alles kan gevraagd worden. Op het examen kan ook gevraagd worden om een reactietijd of een afstand te berekenen, zoals een volgafstand of een remafstand.

Theorie examen oefenen

ANWB
De ANWB biedt een degelijke lesmethode, die bestaat uit online lesmateriaal en oefeningen. De inhoud van de theorie lesstof is compact en actueel, en de uitleg van de antwoorden op de bijbehorende oefenvragen is heel duidelijk. Er zijn ook complete oefenexamens: een aanrader voor iedereen die opgaat voor zijn theorie examen, omdat de manier van vragen sterk overeenkomt met het CBR. De examens zijn even lang als de echte examens, en hebben ook het onderdeel Gevaarherkenning. Als je slaagt voor deze ANWB-examens ben je goed voorbereid.
Platform: Online.
Taal/land: Nederland.
Gratis: Nee. Je kunt wel een uur gratis oefenen.

MijnRijbewijsB.be
Op dit online platform kun je alles oefenen wat je nodig hebt voor het theorie-examen voor het Belgische rijbewijs B. Er zijn diverse oefenvormen, zoals meerkeuze- en videovragen. Met herhalingsoefeningen en proefexamens kun je je goed voorbereiden. Je leert en oefent op je eigen tempo en je vorderingen worden bijgehouden.
Platform: Online.
Taal/land: België.
Gratis: Ja.

Rijbewijs Nederland (iOS)
Uitgebreide app met theorievragen die ingedeeld zijn op onderwerpen; voorrang, parkeren, snelheid, verkeersborden, enzovoorts. Er zijn ook vragen over Gevaarherkenning. Rijbewijs Nederland is handig om jezelf te overhoren als je een theorie-onderwerp hebt geleerd, om te checken of je de lesstof al beheerst. Als examentraining voldoet de app minder omdat de afbeeldingen van verkeerssituaties niet altijd duidelijk zijn.
Platform: iPhone, iPad.
Taal/land: Nederland.
Gratis: Gratis versie met reclame, en premium versie zonder reclame.

Theorie.nl
Theorie.nl biedt online oefenexamens met 65 vragen, op dezelfde manier als op het CBR theorie-examen (inclusief gevaarherkenning). Na afloop is er een duidelijke uitleg van de juiste antwoorden.
Platform: Online.
Taal/land: Nederland.
Gratis: Theorie.nl is aanwezig op de publiekscomputers in vele bibliotheken, je kunt hierop onbeperkt gratis oefenen. Als lid van de bibliotheek heb je ook gratis toegang vanuit huis.

Verkeersborden oefenen

Verjo bordentrainer (Android) | Verjo bordentrainer (iOS)
Handige app om verkeersborden-kennis te oefenen, als je bezig bent voor het theorie examen. Let op: prima app om te gebruiken bij het leren, maar de vragen zijn gemiddeld makkelijker dan de vragen over verkeersborden in het CBR theorie-examen.
Platform: iPhone, iPad, Android.
Taal/land: Nederland.
Gratis: Ja.

Wees Wegwijs bordentrainer (Android) | Wees Wegwijs bordentrainer (iOS)
Eenvoudige app met een overzicht van alle Belgische verkeersborden - met de betekenis ervan - en een quiz om je kennis te testen.
Platform: iPhone, iPad, Android.
Taal/land: België.
Gratis: Ja.