Woordspelletjes

woordspellen
Woordspelletjes zijn blijvend populair: overzicht van leuke websites voor cryptogram, woordzoeker en Lingo, en gratis Nederlandse en Engelse woordspelletjes apps zoals Bonza en Ruzzle.

Flash player aan boord?
Een aantal spelletjes op deze pagina maakt gebruik van de Flash Player. Op computers kun je deze plugin inschakelen - in de meeste browsers - door op het grijze vlak te klikken. Voor mobiele apparaten is er de gratis Puffin browser voor iPhone en iPad en Android. Hiermee zijn Flash games zonder problemen af te spelen op mobiele telefoons en tablets.

Advertentie

Nederlandse woordspelletjes online

Dicteewoordenquiz
Quiz met 50 dicteewoorden van Onze Taal.

Het Groot Dictee
Op deze pagina van de zender Canvas zijn zes oefendictees te vinden. Luister naar het filmpje, en typ de tekst in het venster. Met één druk op de knop wordt je dictee nagekeken.

Jaspers cryptogrammensite
Op deze website zijn cryptogrammen uit Nederlandse kranten en tijdschriften te vinden, met hints en hulp voor het oplossen. Er zijn ook eigen cryptische puzzels met oplossingen.

Kruiswoordpuzzel over de Nederlandse literatuur
Leuk voor in de klas: een grote kruiswoordpuzzel over Nederlandse letterkunde. Er is ook een kruispuzzel over grammatica.

Lingo: eenvoudig lingo spel met woorden van drie of vier letters.

Mijn Woordenboek
Scrabble, woordzoeker, spelling spel, woorden maker en andere Nederlandse woordspelletjes.

Taaldrop: herken de spelfout of grammaticafout in een zin. Deze dagelijkse taaltest maakt het je niet gemakkelijk, en is ook geschikt voor het onderwijs. Je kunt je aanmelden om de Taaldrop dagelijks per e-mail te ontvangen.

Tornado
Scrabbelen met meerdere online tegenstanders: iedereen probeert zo snel mogelijk goede woorden te maken. Je kan spelen zonder te registreren, maar je krijgt dan geen highscore.

Woordentest
Test je woordenschat én lever een bijdrage aan een taalonderzoek van de Universiteit Gent. In ongeveer 5 minuten wordt gevraagd om 100 Nederlandse woorden en nep-woorden te herkennen. Daarna krijg je een schatting van het aantal Nederlandse woorden dat je kent.

Advertentie

Nederlandse woordspelletjes apps

Beter spellen (Android) | Beter spellen (iOS)
Dagelijkse spellingstest om je kennis van het Nederlands op peil te houden. Je kunt hieraan meedoen - na registratie - op drie niveau's. Op de bijbehorende website Beter spellen is een uitgebreider score-overzicht te vinden, waarbij je vergeleken wordt met andere deelnemers.
Platform: Online, Android, iOS.
Gratis: Ja.

Raad het 5 letterwoord (Android)
Eenvoudige Lingo-variant waarin je Nederlands woorden van 5 letters moet raden.
Platform: Android.
Gratis: Ja, met veel reclame.

Puzzling Poetry (Android) | Puzzling Poetry (iOS)
Puzzelen met poëzie: in deze app probeer je gedichten - o.a van Remco Campert en Miriam van Hee - te reconstrueren uit losse woorden. Je kunt hints vinden in de ritmiek en de kleuren van de woorden.
Platform: Android, iPhone, iPad.
Gratis: Ja.

Ruzzle (Android) | Ruzzle (iOS)
Ruzzle is een race tegen de klok: probeer in 2 minuten zo veel mogelijk woorden te maken uit 16 letters. Je kunt spelen tegen een vriend, of een willekeurige tegenstander.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja. Er is een Premium versis zonder reclame.

WordCrex (Android) | WordCrex (iOS)
Leuke Scrabble-variant waarbij je met dezelfde letters speelt als je tegenstander(s). Het woord met de hoogste waarde komt op het bord te staan, en bij een gelijk aantal punten wint de speler die het snelste heeft gezet. WordCrex is voor 2 tot 4 personen. De app houdt statistieken bij van de spellen, en je kunt ook de woorden inzien die de anderen hebben gezet.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja. Premium versis zonder reclame.

Wordfeud (Android) | Wordfeud (iOS)
Populaire Scrabble app waarbij het nooit moeilijk is om een tegenstander te vinden: je kunt spelen tegen een bekende, of tegen een onbekende tegenstander. Spelen kost niet veel tijd: je doet een zet wanneer het je uitkomt. Ook kun je meerdere spellen tegelijk spelen.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja. Er is een Premium versis zonder reclame.

Engelse woordspelletjes

Bonza (Android) | Bonza (iOS)
Mooie, originele woordpuzzels die een combinatie zijn van woordzoeker en legpuzzel. Bonza biedt dagelijks een nieuwe puzzel, en puzzelsets voor intensieve puzzelaars.
Platform: Android, iOS.
Gratis: Ja. Tegen betaling zijn meer puzzels verkrijgbaar.

DefineTime
Hoe groot is je Engelse woordenschat? Deze Multiple choice quiz is een race tegen de klok.
Platform: Online.
Gratis: Ja.

Word Sandwich
Raad een Engelstalig woord van vijf letters. Bij ieder geraden woord wordt aangegeven of je - alfabetisch - te hoog of te laag zit. Met een internationale highscore.
Platform: Online.
Gratis: Ja.

Woordenspel met vreemde talen

LingQuest (Online) | LingQuest (iOS app)
In dit educatieve taalspel ga je proberen om vreemde talen van elkaar te onderscheiden. Je hoort een audiofragment, en moet proberen om dezelfde taal te kiezen uit andere geluidssnippers. Je leert hiermee goed luisteren, en krijgt inzicht in de enorme diversiteit van gesproken taal. LingQuest is ontwikkeld door taalonderzoekers.