Online rekenmachines

rekenmachine
Voor huis-tuin-en-keuken berekeningen heb je geen zakrekenmachine meer nodig: elke smartphone heeft een rekenmachine aan boord. Maar ook voor grafische, wetenschappelijke en financiële berekeningen zijn er uitstekende apps en websites.Wetenschappelijke en grafische rekenmachines

Desmos calculator
Desmos heeft een online wetenschappelijke rekenmachine voor o.a. het oplossen van vergelijkingen, rekenen met machten, breuken, wortels, sinus, cosinus, tangens, logaritmen en berekeningen met pi. Met de grafische rekenmachine kun je grafieken plotten. Om de grafieken op te slaan is het wel nodig om te registreren. Voor docenten biedt Desmos een aparte website met wiskunde lesmateriaal, zoals groepsopdrachten.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Engels.

Google
Niet iedereen weet dat de zoekbalk van Google ook een rekenmachine is. Je kunt sommen direct intypen, bijvoorbeeld: 43+2827*820% * 150 Het antwoord wordt geopend in een online calculator.
De Google calculator is o.a. geschikt voor optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, machtsverheffen, wortel berekenen, rekenen met procenten, goniometrie (sinus, consinus, tangens), het berekenen van logaritmen en het omrekenen van eenheden. Kijk voor sneltoetsen op: Calculator cheat sheet
Platform: Online, Chrome.
Taal: Nederlands en Engels.

Kalkules
Uitstekende wetenschappelijke rekenmachine app die zeer veelzijdig is. Je kan hiermee o.a rekenen met breuken, polynomen, complexe getallen en verschillende numerieke systemen: decimaal, hexadecimaal, octaal and binair. Kalkules kan functies differentiëren, 2D grafieken maken en modulorekenen. Omrekenen van eenheden behoort ook tot de mogelijkheden.
Platform: Android, Windows,
Taal: Engels. Mathway
Mathway is een slimme educatieve rekenmachine voor het oplossen van wiskunde sommen, zoals rekenen met wortels, ontbinden in factoren, vergelijkingen, ongelijkheden en goniometrie opgaven. Na registratie biedt Mathway ook stap voor stap uitleg van wiskundige problemen.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.

Myscript Calculator
Op deze app kun je wiskunde sommen online uitrekenen door te schrijven: handig als je niet weet hoe je een wiskundige notatie moet intypen op een rekenmachine. Myscript analyseert je handschrift, zet het om in tekens en probeert direct een oplossing te geven. Als de app je verkeerd begrijpt kun je via het aanraakscherm verbeteringen aanbrengen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

PhotoMath
Deze app voor Android en iOS werkt via de camera: richt je mobiel op een wiskunde som - bijvoorbeeld in een boek - en de oplossing wordt stapsgewijs gegeven. Deze rekenmachine maakt het herleiden van wiskunde heel inzichtelijk. PhotoMath berekent o.a. breuken, sommen met wortels, machten en vergelijkingen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

Symbolab
Symbolab is een wetenschappelijke en grafische rekenmachine, die ondersteuning biedt bij het wiskunde onderwijs. Je kunt formules gemakkelijk invoeren met sneltoetsen en LaTeX symbolen. Vervolgens krijg je links aangeboden naar uitleg en oplossingen. Symbolab bevat ook een goede uitleg over de manier waarop je wiskundesommen kunt invoeren.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.

Web2.0calc.com
Online grafische rekenmachine voor het oplossen van vergelijkingen, berekeningen met haakjes, breuken, wortels, machten, functies, grafieken en andere wiskundige berekeningen. Je kunt toetsenbord of de muis gebruiken om sommen in te voeren. Scroll omlaag om voorbeelden te zien van de wijze van invoeren.
Platform: Online. Werkt ook goed op telefoons.
Taal: Engels.

Financiële rekenmachines

Kijk voor het zelf berekenen en terugrekenen van BTW op: BTW berekenen

BerekenHet
Website met rekentools voor o.a minimumloon, ww-uitkering, pensioen en vermogensopbouw, erfbelasting, zorgtoeslag, alimentatie, bijtelling en kosten auto van de zaak. Alle calculators zijn bijgewerkt met de actuele gegevens van de Nederlandse overheid en belastingdienst.
Taal: Nederlands.

Instacalc
Instacalc is een combinatie van een rekenmachine en een spreadsheet. Je kunt hiermee gemakkelijk financiële berekeningen maken, zoals het uitrekenen van vaste lasten, hypotheekrente of uurtarief. Handig is dat je daarbij ook gewone woorden kunt gebruiken: kijk voor de voorbeelden onderaan de pagina.
Taal: Engels.

Wolfram Alpha
Wolfram Alpha is een wetenschappelijke zoek- en rekenmachine die beschikt over feiten, cijfers en socio-economische gegevens. Wolfram Alpha heeft de actuele en historische beurskoersen, en kan bijvoorbeeld aandelen met elkaar vergelijken en de beurswaarde van bedrijven berekenen. Kijk voor de mogelijkheden op: examples
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Engels.

Omrekenen van eenheden

ConvertWorld
Omrekenen van lengtematen, kledingmaten, schoenmaten, valuta, brandstofverbruik, Amerikaanse en Engelse maten, tijdzones, inch naar cm, lbs naar kg, kw naar pk (zie energie/vermogen) en vele andere maten en eenheden.
Snel en accuraat.
Taal: Nederlands.

GWK Valuta calculator
Omrekenen van geld, op basis van de koers van GWK.
Taal: Nederlands.

Online Conversion
Rekenmachines voor het omrekenen van allerlei eenheden: o.a. fahrenheit naar celsius, mijlen naar kilometers, gallons naar liters, maten, gewichten, eenheden in recepten, frequenties, data en kalenders. Ook voor het berekenen van je kledingmaat, schoenmaat, Body Mass Index en je leeftijd in secondes.
Taal: Engels.

Rekenmachine in Windows

windows rekenmachine
Wetenschappelijke rekenmachine in Windows:
  1. Ga naar Start (of het blokjesscherm) en typ in: reken.
  2. Klik op de rekenmachine app.
  3. Open de rekenmachine en klik op het streepjes-menu (of Beeld / Weergave) om te kiezen voor o.a. wetenschappelijke berekeningen, programmeren of het omrekenen van eenheden. De wetenschappelijke rekenmachine heeft een geheugen om meerdere bewerkingen op te slaan.
  4. Je kunt de rekenmachine vastmaken aan de balk onderaan het scherm door met de rechtermuisknop op het rekenmachine-icoon te klikken. Kies voor Aan taakbalk vastmaken. Je hebt de rekenmachine dan altijd bij de hand.

Rekenmachine bij Apple

iphone rekenmachine
Wetenschappelijke rekenmachine op de Mac
  1. Open Rekenmachine in de map Programma's of via Launchpad.
  2. Kies in de menubalk bovenin Weergave > Wetenschappelijk voor de rekenmachine voor o.a. machten en wortel berekenen, gonio en kansberekening..
  3. Kies in de menubalk bovenin Weergave > Programmeren voor het rekenen met bits en bytes.

Wetenschappelijke rekenmachine op de iPhone
De standaard rekenmachine van de iPhone heeft ook uitgebreide functies. In verticale stand (rechtop) zie je een gewone rekenmachine. Kantel je het apparaat horizontaal dan wordt het een wetenschappelijke rekenmachine met o.a machten, wortels, logaritmes, machten, hoekberekeningen en berekeningen met pi. Deze rekenmachine bevat één geheugenpositie.