Sollicitatiebrief schrijven met AI

voorbeeld sollicitatiebrief
Bij het maken van een sollicitatiebrief is het handig om AI als hulpmiddel te gebruiken bij het schrijven. Met een duidelijke instructie aan ChatGPT of Google Bard maak je in een paar seconden een voorbeeldbrief. Deze kun je als basis gebruiken voor een uitstekende sollicitatiebrief.Een sollicitatiebrief is een persoonlijke brief waarin je je motivatie (waarom wil ik deze baan?) en je geschiktheid (waarom ben ik de beste persoon voor deze baan?) toelicht. Het schrijven van zo'n brief kan best lastig zijn. Je wilt jezelf goed presenteren, maar ook niet opscheppen. Je wilt opvallen, maar ook niet te veel afwijken van de norm. Alle belangrijke informatie moet erin staan, maar het mag niet langdradig worden. AI (kunstmatige intelligentie) kan je hierbij helpen door voorbeeldbrieven te maken, die je vervolgens zelf kunt aanpassen aan je situatie. Uiteraard is AI hierbij een hulpmiddel: je moet er nog steeds zelf voor zorgen dat de brief de correcte informatie bevat.

stap 1: sollicitatiebrief instructie voor de chatbot

Om de chatbot aan het werk te zetten maak je een korte opdracht waarin je de belangrijkste gegevens van je sollicatie verwerkt: de functie waarop je solliceert, je opleiding en werkervaring. Vermeld de juiste namen van functies, bedrijven en opleidingsinstituten en zorg dat deze goed zijn gespeld. Noem ook de vaardigheden en eigenschappen die je geknipt maken voor de baan. Hieronder staan enkele voorbeelden van zo'n instructie:

Administratief medewerker
Schrijf een sollicitatiebrief namens Amir aan meneer Breuker voor de vacature van administratief medewerker bij de Gemeente Houten op Randstad.nl. Hij heeft de mbo opleiding Financieel Administratief Medewerker voltooid en heeft stage gelopen bij Nationale Nederlanden. Hij is nu werkzaam als Administratief assistent bij DOCFactory. Hij beschikt over een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en is vertrouwd met MS Office. Hij is secuur en staat graag klanten te woord.

Groepsbegeleider
Schrijf een sollicitatiebrief namens Sophie aan mevrouw Blauw voor de vacature van groepsbegeleider bij Mentrum op Zorgspot.nl. Zij heeft de opleiding MBO-4 sociaal werk afgerond en heeft stage gelopen bij VesperCare. Zij is enthousiast, legt makkelijk contact met collega's en cliënten, en is snel vertrouwd met werkprocedures. Zij houdt ervan om mensen te begeleiden, te stimuleren en motiveren in hun dagelijks leven en bij sociale activiteiten.

Parttime schoonmaker
Schrijf een sollicitatiebrief namens Ellen aan meneer Yilmaz voor de vacature van schoonmaker bij Hago Zorg op NationaleVacaturebank.nl. Zij heeft als inpakster gewerkt in een bloemenkwekerij en is herintreder op de arbeidsmarkt. Ze heeft ervaring als schoonmaker bij Vebego. Zij spreekt Nederlands en Duits, werkt snel en netjes en vindt het fijn als alles goed schoon is.

Verkoopmedewerker kledingwinkel
Schrijf een sollicitatiebrief namens Kilian aan mevrouw Heringa voor de vacature van verkoopmedewerker bij Fashion United op Werk.nl. Hij heeft de opleiding VMBO-T afgerond en heeft ervaring als verkoopmedewerker bij H&M. Hij kan goed met klanten overweg, is op de hoogte van de nieuwste trends en vind het leuk om mensen te helpen bij het vinden van de perfecte outfit.

stap 2: maak een Voorbeeld sollicitatiebrief met ChatGPT

 1. Open de edge browser Edge browser.
 2. Ga naar Bing en kies Nu chatten.
 3. Zet de gespreksstijl op creatiever.
 4. sollicitatiebrief schrijven met chatbot
 5. Kopieer je instructie en plak deze in het venster bij Vraag me alles wat u wilt.
 6. Druk op het paarse pijltje, en wacht tot de tekst is aangemaakt.
voorbeeld sollicitatiebrief administratief medewerker

stap 2: maak een Voorbeeld sollicitatiebrief met Google Bard

 1. Open de edge browserChrome browser.
 2. Ga naar Google Bard en kies Nu chatten.
 3. Kopieer je instructie en plak deze in het venster bij Voer hier je prompt in.
 4. Druk op het pijltje.
 5. Bard maakt een concept aan. Druk op Andere concepten bekijken om 3 concepten te zien
voorbeeld sollicitatiebrief zorg

stap 3: Voorbeeld sollicitatiebrief aanpassen en controleren

 1. Lees de sollicitatiebrief en vraag je af of de stijl bij jou past, en bij het bedrijf waar je solliciteert.
 2. Moet het zakelijker of juist informeler, langer of korter? Bij de chatbots kun je een brief laten herschrijven door opdrachten te geven, zoals: maak de sollicatiebrief formeler en korter.
 3. Herschrijf de tekst in een tekstprogramma. Zorg dat alle feiten kloppen met jouw loopbaan en persoon: verbeter onjuiste informatie, of haal het weg, en voeg persoonlijke details toe.
 4. Pak de tekst van de vacature erbij en controleer of de brief aansluit op de eisen en de verwachtingen die uit de vacature naar voren komen.
 5. Ga naar de website van het bedrijf waar je solliciteert. Lees de algemene informatie over het bedrijf (doel, missie, werkwijze). Controleer of de teksten in je brief hierop aansluiten.
 6. Loop de brief nogmaals zin voor zin na om te controleren of alles 100% juist is.
 7. Kopieer de herschreven brief naar het invulvenster van de chatbot. Typ ervoor: Corrigeer deze brief:
 8. voorbeeld sollicitatiebrief corrigeren
 9. De brief wordt nagekeken op spelling, grammatica, interpunctie en missende woorden.
 10. De sollicitatiebrief is nu klaar om aan iemand anders te laten lezen.